Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna 2 1,9 dci immobilizer

farmer2020 17 Dec 2015 18:28 2331 11
Relpol
  • #1
    farmer2020
    Level 6  
    Witam, mam problem laguną 2 1,9dci 2003r kombi. Dziś ranon postanowiłem dolać troche oleju gdyż zbliżało się do minimum, dolałem , po cym odpaliłm i było wszystko OK, ale za jakąś godzinkę chciałem jechać na zakupy i wtedy pojawił się problem. Otworzyłem auto normalnie , włożyłem kartę i gdy zgasły świece nie chciała odpalić. Świeci tylko lampka od immo, po włożeniu kary jak gasną świece tylko mrugnie i nadal świeci. Jeszcze dziwne bo zawsze jak świeciły świece to nie można było rozrusznika włączyć dopiero jak zgasły , a teraz kręci od razu. Poza tym wszystko działa: zamek, blokada kierownicy , radio, światła i wszelkie podświetlenia. Jeśli ma ktoś jakiś pomysł co można by było sprawdzić to proszę o radę.
  • Relpol
  • #2
    szymon198312
    Level 30  
    A deszcz padał w nocy?
  • Relpol
  • #3
    farmer2020
    Level 6  
    Tylko mała mżawka , ale nie raz padało i wszystko był ok.
  • #4
    szymon198312
    Level 30  
    Często woda zbiera się w słupkach i zalewa elektronikę. Moduł UCH jest przy słupku. Jeśli nie zalanie, to bezpieczniki do sprawdzenia, czytnik karty i karta. W karcie często odrywaja się nóżki od cewki
  • #5
    farmer2020
    Level 6  
    Próbowałem drugą kartą, mam też inny czytnik do kart i wciąż to samo, a raczej zalać to chyba nie bo mam pokrywkę na te przekaźniki koło akumulatora a poza tym kiedyś wymieniałem żarówkę w deszczu i nic się nie stało.
  • #6
    szymon198312
    Level 30  
    Chodzi o moduł Uch. On jest w aucie przy słupku.
  • #7
    farmer2020
    Level 6  
    Znaczy się to to co jest w kabinie tam koło bezpieczników
  • #8
    szymon198312
    Level 30  
    Za bezpiecznikami
  • #9
    farmer2020
    Level 6  
    Dzięki za podpowiedź może trafimy, kupię coś takiego widziałem za 20zł jakby nie to to nie wielka strata, napiszę jak wymienię czy coś dało.
  • #10
    szymon198312
    Level 30  
    Nie masz po co tego wymieniać. To współpracuje z ecu, kartą i blokada. Wymiana bez programowania nic nie da. Najpoerw zdiagnozuj gdzie jest problem. Odkrec śrubę zawiasu z słupka przedniego i zobacz czy nie leci woda
  • #11
    farmer2020
    Level 6  
    Tak wiem o tym programowaniu , ale już umówiłem sie z mechanikiem na poniedziałek , a próbowałem to odkręcić, wszystko suchutkie bez jakichkolwiek śladów pleśni czy jakiś brudów, napiszę co zdiagnozował mechanik.
  • #12
    farmer2020
    Level 6  
    Witam , dziś odebrałem auto od mechanika, wszystko działa w 100%.
    Diagnoza:
    brak komunikacji pomiędzy czytnikiem kart i modułem UCH a komputerem ECU.
    Efekt:
    poprzecierane wiązki przewodów, zamsowały i efektem było uszkodzenie komputera ECU.
    Naprawa:
    inny komputer Ecu i zaizolowanie i zabezpieczennie przewodów.
    Podsumowanie:
    2 dni bez auta i 600zł, ale jestem zadowolony bo auto zostało przejżane i działa bez zarzutu. Zamykam temat.