Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GME LPG - Brak reakcji po zbyt dużym ładowaniu alternatora

18 Gru 2015 12:30 882 9
  • Poziom 15  
    Witam,
    mam problem ze sterownikiem GME zamontowanym w primerze z 1996r. Po zbyt dużym napięciu ładowania przez alternator sterownik przestał działać. Ponadto cały czas paliło bezpiecznik od zasilania sterownika. Po wymianie regulatora napięcie wróciło do normy lecz sterownik dalej palił bezpiecznik. Uszkodzona była dioda 1N4003 została wymieniona na 1N4007. Okazało się że jest uszkodzona jeszcze dioda zenera którą wymienił człowiek z serwisu rtv i niestety nie wiem jaki był jej symbol ale jest inna niż ta która była zamontowana wcześniej. Po wymianie dwóch diod nie pali już bezpiecznika ale sterownik nie pracuje nie podaje napięcia na elektrozawory i na przełącznik. Może ktoś miał styczność z takim sterownikiem i może ktoś coś doradzi. Wrzucam też zdjęcie płytki sterownika.
    GME LPG - Brak reakcji po zbyt dużym ładowaniu alternatora
    Jakby ktoś mógł coś doradzić będę wdzięczny.
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 19  
    Sprawdź jeszcze ta szarą diodę i stabilizator napięcia .
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 31  
    k124l napisał:
    Sprawdź jeszcze ta szarą diodę i stabilizator napięcia .


    Sprawdż czy przełącznik świeci.

    Mogło uwalić jeszcze coś co zasilane jest z 12V bezpośrednio.
  • Poziom 15  
    Pozostałe diody są dobre. Siedzą tam 1n4148 druga dioda zenera jest na 7.5V i jest sprawna. Pozostaje jedynie stabilizator. Przełącznik nie świeci bo nie dostaje zasilania ze sterownika. Jeśli podam plus na bezpośrednio na przełącznik to wtedy się świeci lecz jednocześnie uruchamiają się elektrozawory lpg i gaz się ulatnia do filtra.
  • Poziom 42  
    Sprawdź czy masz jakiekolwiek napięcie na nóżkach kwarcu(1,8 do 2.0V).
    Jeżeli brak ,szukaj uszkodzonego stabilizatora liniowego lub diody Zenera na 5 V.
  • Poziom 15  
    Na nóżkach kwarcu brak jakiegokolwiek napięcia. Jaki mam założyć stabilizator jeśli napis na nim jest zeszlifowany?
  • Poziom 42  
    Jak mierzyłeś na nóżkach kwarcu napiecie , każdą osobno do masy czy pomiedzy nimi.?
    Trzeba mierzyć każdą osobno do masy.
    Załóż stabilizator na 5 V.
  • Poziom 15  
    Każda osobno do masy. Zmieniłbym stabilizator ale jest brak na nim jakiegokolwiek napięcia.
    Teraz mierzyłem względem + i się okazuje że na wszystkich trzech nóżkach stabilizatora mam masę.
    Pomiar względem + na kwarcu: na jednej nóżce 12, na drugiej 0,18.
    Jak mam to interpretować?
  • Poziom 31  
    Kolego czyli nie masz zasilania na stabilizatorze, sprawdź po ścieżkach dokąd prowadzą nóżka stabilizatora 1 to zasilanie.
  • Poziom 15  
    Temat rozwiązany już dawno, ale opiszę finał. Jeden z układów nie załączał plusa po zapłonie a że symbole były starte to problem rozwiązałem za pomocą odpowiednio podłączonego przekaźnika.