Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora

Matzdorf 18 Dec 2015 23:39 1614 15
    Matzdorf
    Level 8  
    Witam. Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam sił...
    3 Tygodnie temu zakupiłem nowy komputer tj:
    -Procesor AMD FX-8320, X8, socket AM3+, 64bit, 3,5GHz, 125W, cache 16MB, BOX (FD8320FRHKBOX)
    -Płyta główna Gigabyte GA-970A-UD3P, 970, DualDDR3-1866, SATA3, RAID, ATX (GA-970A-UD3P)
    -Karta dzwiekowa aim SC 8000
    -Zasilacz Thermaltake Smart SE Modular 630W 80+ Bronze (SPS-630MPCBEU)
    -Pamięć Crucial Ballistix 8GB
    - No i tutaj problem referencyjna wersja Radeona r9 290
    -tutaj głowny problem monitor Samsung 22" S22d300

Problem pojawił się wraz z nowa(używana) karta graficzna okazało się że nie mam wejscia hdmi na monitorze i nie mogłem jej podpiąć pod w miare nowy bo roczny monitor. Wypróbowałem ją na telewizorze również samsunga i wszystko było ok, do czasu kiedy przyszedł mi adapter za 15zł VGA-HDMI po czym podpiałem go pod monitor i karte, komputer się włączył, odpalilem gre (wiedzmin 3) NO i tutaj problem, po 5 minutach gry pojawiaja sie zielone paski na monitorze, po czym monitor sie wyłącza, a raczej przechodzi w tryb uspienia tak jakby sie karte graficzna odłączyło. Przetestowałem to także na innej grze CS:GO po 5-8 minutach to samo jednakże po wywaleniu z serwera monitor znów działa jak należy. Zmieniałem sterowniki na starsze i guzik pomogło zaznaczam że na telewizorze wszystko jest dalej OK.
    Po przeczytaniu tutaj kilku tematów robrałem program OCCT i postanowilem palic grafike no i po 5 minutach także zaczeły pojawiać sie zielone paski ale w mniejszych ilościach z każda sekunda było ich co raz więcej.
    Przepraszam za taka treść no ale nie wiem jak to inaczej określić wydałem na komputer prawie 3tysiace i nawet nie mogę sobie poszaleć na nim...
    RADU23
    Moderator of Computers service
    Matzdorf wrote:
    Problem pojawił się wraz z nowa(używana) karta graficzna

Skąd masz tą kartę? Może miała w przeszłości przegrzane GPU.

Dodano po 57 [sekundy]:

Zamieść screena z HWiNFO z zakładki "sensor"
    http://www.hwinfo.com/
    Matzdorf
    Level 8  
    Quote:
    Skąd masz tą kartę? Może miała w przeszłości przegrzane GPU.

Zakupiłem na allegro, ale tak jak mówie po 10h gry na telewizorze z tą sama karta graficzna nie ma żadnych problemów dopiero podpięciu pod monitor przez adapter pojawiąja się juz po 5 minutach te paski no i automatycznie czarny ekran
    RADU23
    Z tymi adapterami bywały hocki klocki.
    Było na forum o tym kilka tematów, jedne działały, drugie nie.

VGA jest sygnałem analogowym, natomiast HDMI cyfrowym.
    Zwykły adapter nie jest w stanie przekonwertować prawidłowo sygnału.

Możesz zamieścić jego zdjęcie?
    Matzdorf
    Level 8  
    sorry jeśli nie mozna w takiej formie no ale cóż jest już poźno:/ Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora
    RADU23
    Matzdorf wrote:
    sorry jeśli nie mozna w takiej formie no ale cóż jest już poźno:/

To nie zmienia faktu że należy zdjęcie zamieścić jak należy.
    Podana strona nie uruchamia się.
    Matzdorf
    Level 8  
    Matzdorf wrote:
    http://imgur.com/GwQ6gNy
    sorry jeśli nie mozna w takiej formie no ale cóż jest już poźno:/

co do adaptera to tez już nie mam sił bo wpier kupiłem adapter z DVI-d na hdmi bo stary adapter miałem na dvi-d no i nie działał w ogóle znalazłem na allegro od razu z vga na hdmi no i niby działa ale jednak...
    właśnie tez myśle że problem tkwi w adapterze bo na zwykłym połączeniu przez hdmi działa( Telewizor) no ale jednak dopiero problem pojawia sie kiedy karta zaczyna przybierać na temperaturze przynajmniej tak mi się wydaje, wiec po prostu już nie wiem o co chodzi...

adapter w tym stylu- http://allegro.pl/adapter-konwerter-hdmi-do-vga-d-sub-kabel-audio-i5657834336.html Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora
    RADU23
    Rozciągnij to okno z HWiNFO by było widać wszystko a szczególnie odczyty z czujników temp.
    Matzdorf
    Level 8  
    Quote:

Rozciągnij to okno z HWiNFO by było widać wszystko a szczególnie odczyty z czujników temp.

Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora
    z occt
    Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora
    mam nadzieje ze o to chodziło[/quote]

tutaj również wykres z occt kiedy zaczeły pojawiać się zielone kreski zastopowałem niestety ja mało z tego rozumiem:/

Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora Radeon R9 290 Samsung S22d300 - Zielone paski po czym tryb uspienia monitora
    Matzdorf
    Level 8  
    Wie może ktoś w czym tkwi problem? Wczoraj ponownie zrobilem test przez occt i po 10 minutach znow zaczeły pojawiać sie paski po czym szybko wylaczylem test i monitor wrócił do normy

Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

Bump proszę o pomoc może ktoś miał podobny problem. Szukałem odpowiedzi ale każda wygląda inaczej stare monitory stare karty a ja wszystko nówka...
    Matzdorf
    Level 8  
    Bump guys pls help
    Piotr160292
    Level 38  
    Sprawa jest dla mnie oczywiste i w sumie nie wiem dlaczego jeszcze tego nie zrobiłeś. Skoro na TV jest ok, a monitor się wyłącza to wychodzi na walnięty monitor. Gasnący jak i migający ekran to bardzo częste zaplanowane awarie, które cżęsto wskazują na zamierzoną usterkę, czyli rozwalone "elektrolity". Kondensatory w zasilaczu monitora są celowo tak rozmieszczone, aby monitor przepracował określoną ilość godzin i szlag go trafi i licząc w nadzieji na to, że znajdzie się, nie ruszając nikogo, frajer, który monitor wyrzuci i kupi nowy, a to jest kwestia wydania około 15-40 max. przy samodzielnej robocie i monitor potrafi dalej śmigać 10 lat nawet. To jest właśnie bardzo charakterstyczny objaw dla rowalonych kondensatorów, że monitor działa parę/paręnaście min., wyłącza/miga i po chwili jest ok i tak w koło macieju. Sam mi znajomy mówił, że kupił do firmy 5 monitorów Belinea, które przepracowały co do jednego dnia do końca gw. i wszystkie w tym samym momencie padły. Po rozkręceniu okazało się to, czego można było się spodziewać, czyli wylane kondensatory w zasilaczu. Po wymianie wszystkie ożyły. Chociaż to zależy też od producenta myślę, bo ja mam np. Monitor Asusa, który ma już 5 lat z hakiem i nadal śmiga na fabrycznych kondensatorach i działa bez zarzutu a bywa, że świeci się nawet po całych dniach, bo nie zawsze wyłączam komputer żeby nie włączać go po kilka/kilkanaście razy dziennie...
    Matzdorf
    Level 8  
    Widać kolega wyżej nie przeczytał do końca w czym tkwi problem i ile ten monitor ma lat i jakiej jest firmy. Monitor ma dokładnie rok i 2 tyg. więc do końca gwarancji zostało jeszcze rok jak nie dwa nie wiem czy jest standardowa czy dłuższa. Po drugie samsung nie jest firmą która mogła by sobie pozwalić na takie marnotrawienie klienta...
    Po 3 monitor może smigać i 24/7 jeśli śię nie będzie w nic grało.
    Po 4 na innej karcie ze zwykłym wejściem DVI nie HDMI monitor także sprawuje się dobrze nawet przy graniu.
    Po 5 jak napisałem gdzieś wyżej na innym monitorze starszym który także na innym kompie chodzi dobrze, po podłączeniu do mojej karty i adaptera dzieje się to samo i po tym samym czasie co na moim "nowym" monitorze.
    Wiec bardzo dziękuje że postarał Pan odpowiedzieć na mój problem ale proszę czytać powyższe całe posty nie tylko dwa zdania.
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    Matzdorf wrote:
    Po drugie samsung nie jest firmą która mogła by sobie pozwalić na takie marnotrawienie klienta...

Zdziwiłbyś się. Poszukaj na youtube gościa co prowadzi kanał elektroprzewodnik. Przekonasz się, ile ozdrowił monitorów Samsung Syncmaster poprzez wymianę kondensatorów.

Dodano po 4 [minuty]:

Fakt, przeoczyłem. W takim razie najlepiej byłoby wykluczyć adapter podłączając przez niego inny komputer i jak będzie to samo wykluczyć grafikę. Nic innego w tym momencie tak na szybko nie przychodzi mi do głowy. Niestety z kupowaniem tanich adapterów i kabli tak lubi się kończyć. Mój ojciec miał taki przypadek, że dekoder satelitarny podłączył pod tańszy kabel HDMI i nie działał. Efekt summa summarum był taki, że tylko stracił czas na rozmowę z konsultantem NC+ i wizytę w salonie celem sprawdzenia dektora, bo kupił kabel za 50 zł. i dekoder ożył, więc lepiej na takie rzeczy lepiej kasy nie żałować i kupić droższe, bo tutaj niestety cena=jakość.
    Matzdorf
    Level 8  
    No tak ale po zakupieniu za 25zl adaptera który w ogóle nie działa nie mogłem pozwolić sobie na nastepne 60zl na kolejny który także mógł by nie działać...
    Mysłałem że jak ktoś ma sprzedane na allegro ponad 300szt. i pozytywy no to raczej sprzęt powinien działać dobrze:/
    Piotr160292
    Level 38  
    Mogłeś reklamować. Sprzedawca ma psi obowiązek reklamację przyjąć w tym momencie... Swoją drogą zamiast kupować mogłeś po prostu iść do jakiegoś znajomego/sąsiada/podjechać do kogoś z rodziny i u niego spr. podłączając komputer przez ten adapter.