Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wskaźniki a komputer w Oplu Omega

strakowski 25 Mar 2003 10:20 2588 13
  • #1 25 Mar 2003 10:20
    strakowski
    Poziom 11  

    Problem jest banalny:
    przy opryginalnym stabilizatorze napięcia 10V wskaźniki pokazują "za mało", a komputer prawidłowo. Po wymianie na stabilizator 12V koputer pokazuje "za mało" a wskaźniki prawidłowo.
    Czy ktoś się z tym już spotkał?

    0 13
  • #2 27 Mar 2003 15:47
    eugene
    Poziom 26  

    Moglbys wyslowic sie jasniej i konkretniej, bo trąci to czystym surrealizmem !!- albo zartem na Prima Aprilis.

    0
  • #3 27 Mar 2003 16:05
    strakowski
    Poziom 11  

    OK,
    przy oryginalnym stabilizatorze 10V w desce rozdzielczej od jakiegoś czasu wskaźniki pokazują wszystkiego (temperatura, poziom paliwa) "za mało", a komputer pokłądowy pokazuje dobrze. Po zamianie na stabilizator 12V wskaxniki wracają do właściwych wskazań, a komputer głupieje. W serisie nie wiedzą co jest przyczyną.
    I to naprawdę dla mnie nie jest żart :(

    0
  • #4 29 Mar 2003 07:37
    mariusz

    Poziom 15  

    Częstą przyczyna "wariowania" wskaźników w tablicach są połączenia lutowane.
    Po prostu pod wpływem wstrząsów powstają przerwy w miejscach lutowania szczególnie ciężkich elementów (duże kondensatory, wskaźniki, kostki połączeniowe, itd.), dlatego niektóre elementy są dodatkowo mocowane do płytki za pomocą silikonu lub innych środków.
    Zwróć uwagę na pozom napięcia na "masie". Jakikolwiek potencjał świadczy o uszkodzeniu.
    Pozdrawiam.

    0
  • #5 31 Mar 2003 11:04
    eugene
    Poziom 26  

    Zrobila sie gdzies po drodze na kostkach albo masach dodatkowa opornosc (zawilgocenie ,utlenianie,korozja elektrochemiczna , zabrudzenie)Nic prostszego jak pomierzyc co naprawde przychodzi na plytke wskaznikow przy nowym stabilizatorze 12V-niepotrzebnie wymienionym. Ma byc dobrze przy oryginalnym. Trzeba przejrzec wszystkie zlacza po drodze i znalezc to z niekontaktem albo uwalona mase.

    0
  • #6 03 Kwi 2003 03:20
    ZDZICH.
    Poziom 12  

    Nic z tego nie kapuje ale w oplu wszystko jest mozliwe! ;)
    Wskazniki maja charakter orientacyjny, nie sa przyrzadami klasy LAB.

    0
  • #7 03 Kwi 2003 09:59
    strakowski
    Poziom 11  

    Pewnie, ze to nie klasa LAB, ale jesli odchyłka wsakzań sięga 20% to cos jest nie tak.
    Sprawdziłem wszystko "po drodze", ale nadal nic się nie zmieniło.
    K.

    0
  • #8 03 Kwi 2003 10:14
    0__0
    Poziom 30  

    A komputerek jest oryginalny czy jakis
    dokladany? Z tego co pamietam z lektury TISa w komputerku siedzi EEPROM i kalibruje sie go w zaleznosci od wersji samochodu.
    A moze zdarzylo ci sie odlaczac aku i w trakcie wlaczenia cos sie pomieszalo w ww pamieci? - w mojej omedze w ten sposob "fachowcy"
    gazownicy uwalili fabryczny alarm , w tej chwili niby mozna go wlaczyc i
    wylaczyc (gasnie kontrolka) , ale alarm wciaz trzyma a przed oddaniem do gazownikow wszystko bylo ok.

    0
  • #9 07 Kwi 2003 15:34
    rtvkris
    Poziom 11  

    wymień kondensatory które są na wejściu stabilizatorka i na jego wyjściu
    i masz problem z głowy!

    0
  • #10 12 Gru 2006 14:11
    geometer
    Poziom 10  

    0__0 napisał:
    Z tego co pamietam z lektury TISa w komputerku siedzi EEPROM i kalibruje sie go w zaleznosci od wersji samochodu.

    gdzie lub jak mozna skalibrować EPROM w komputerze pokładowym Omega A ? (mam założony komputer od innego samochodu z taką samą pojemnością tylko innym sterowaniem wtryskami)

    0
  • #11 12 Gru 2006 19:46
    0__0
    Poziom 30  

    dawno juz nie mam omegi ale robilo sie to chyba TECHem 1 przez zlacze diagnostyczne

    0
  • #12 12 Gru 2006 21:35
    geometer
    Poziom 10  

    0__0 napisał:
    dawno juz nie mam omegi ale robilo sie to chyba TECHem 1 przez zlacze diagnostyczne

    gdzie znajdę TECH 1?

    0
  • #13 12 Gru 2006 22:23
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 13 Gru 2006 08:29
    geometer
    Poziom 10  

    elektrit napisał:
    sprzedam ci,juz mi jest zbedny,cenie 2500,pasuje?
    dzięki. za 2 serwis za 5min bedzie pod moim domem z nową częścią

    0