logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał antenowy - poprawa po dotknięciu przewodu, brak uziemienia?

reev 13 Cze 2005 23:45 1679 8
REKLAMA
  • #1 1575651
    reev
    Poziom 2  
    Mam taki problem że mam antenę naziemną, przewód od niej podłączony do rozgałęźnika na 2 sygnały. Podłączam jeden do telewizora przez zasilacz antenowy i mam beznadziejny sygnał. I teraz jak wyciagne przewody z rogałęźnika i połącze ja na krótko to nadal nie odbiera, jednak jak jednym palcem dotknę przewód sygnałowy, to mam super obraz i sygnał, wezmę palec to beznadziejny. Czego to jest przyczyna, gdzieś brak uziemienia, czy co?
  • REKLAMA
  • #2 1575784
    Alpha
    Poziom 26  
    Ocena: 457
    Przede wszystkim co to za rozgaleznik? Jesli zwykłe dwa rezystory po 75 om to ok, a jesli bardziej rozbudowany to juz moze nie puszczac zasilania do wzmacniacza antenowego, który zapewne znajduje sie przy samej antenie.
    Spróbuj bez rozgałęznika.
  • REKLAMA
  • #3 1576643
    reev
    Poziom 2  
    No własnie, jak pomijam rozgałęźnik. To jest taka sytuacja jak opisałem, czyli jak dotknę palcem przewodu sygnałowego to mam super obraz, wezmę palec to sygnał się psuje.
  • REKLAMA
  • #4 1576662
    pawel-bartecki
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    witam

Mozesz napisac co to za rodzaj anteny ile bedzie na tej antenie telewizorów i najwazniejsze pytanie to czy zalozyles wzmacniacz do tej anteny czy tylko symetryzator

Jesli zalozyles wzmacniacz to kup najprostszy trójnik poniewaz musi przekazywac zaslilanie na antene jesli bedziesz podlączał drugi telewizor to nie zapomnij o tym ze wtyczka do drugiego telewizora musi byc z separacja w przeciwnym razie podasz napiecie z anteny na telewizor a skutki tego moga byc bardzo nie mile

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1576702
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    Jeżeli podłączysz palcem to masz super obraz a jak podłączysz antenę to nie ma obrazu to znaczy że z anteny nie przychodzi ci żaden sygnał bo albo masz uszkodzoną antenę albo masz podłączony w antenie wzmacniacz który potrzebuje zasilania albo masz żle podłączone przewody w antenie czy we wtyczce antenowej
  • #6 1584855
    masyg
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cze, nie wiem co dokładnie chcesz zrobic. Jezeli chcesz rozdzielic sygnal na dwa telewizory przy użyciu zasilacza antenowego. Sprobuj połączyć w ten sposób. Sorry za schemat robiony na szybko.
    Załączniki:
    • Słaby sygnał antenowy - poprawa po dotknięciu przewodu, brak uziemienia? schem roz..JPG (21.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 1584909
    masyg
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Cze. Dzieki za korekte. Jak pisałem robiłem go na szybko, ale i tak nie usprawiedliwia to niedbalstwa. Sorry za to.
  • #9 2076430
    bobuss
    Poziom 16  
    Ocena: 61
    Witam , mam prozbe dlatych ktorzy się znają - mam jedną antene telewizyjną na dachu , chcialbym podłączyć doniej rozdzielacz , tak aby mogl podłączyć na jedną antene 2 telewizory i radio - poprosze o dokladny schemat rozgałąźnika. i co bym jeszcze potrzebował do tego..? poprosze o pomoc , dziekuję :)

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy słabego sygnału z anteny naziemnej podłączonej do rozgałęźnika na dwa sygnały, gdzie sygnał poprawia się po dotknięciu przewodu sygnałowego palcem. Przyczyną może być brak zasilania wzmacniacza antenowego lub nieprawidłowe podłączenie przewodów. Rozgałęźnik powinien umożliwiać przepływ zasilania do wzmacniacza antenowego, jeśli jest on zamontowany przy antenie. W przypadku rozdzielania sygnału na dwa odbiorniki konieczne jest zastosowanie trójnika z separacją zasilania, aby uniknąć podawania napięcia antenowego na telewizory. Uszkodzona antena, brak zasilania wzmacniacza lub błędne połączenia we wtyczkach mogą powodować brak sygnału. Zaleca się testowanie bez rozgałęźnika oraz sprawdzenie poprawności podłączeń i obecności wzmacniacza zasilanego odpowiednio przez rozgałęźnik lub trójnik z separatorem zasilania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA