Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Servizza
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GLOBO GL7000 - Tablet, zatrzymuje się na logo.

NightRaven 20 Gru 2015 04:15 3264 32
  • #1 20 Gru 2015 04:15
    NightRaven
    Poziom 10  

    Witam. A więc dostałem taki tablecik jak w temacie. Ponoć "hasło się zablokowało", jednak przy próbie włączenia go, zatrzymuje się na logo firmy. Chciałbym wejść w recovery, jednak nijak nie mogę tego zrobić, a tym bardziej - znaleźć jakiekolwiek informacje w internecie. Tablet nie posiada przycisków głośności. Ma na górze tylko power button i na tyle przycisk reset, który trzeba nacisnąć, jak wiadomo, czymś małym typu szpilka. Tak więc próbowałem trzymać przycisk reset i power, jednak nic to nie daje. Jakieś pomysły co do tego tableta?

    0 29
  • Servizza
  • #2 20 Gru 2015 13:33
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Spróbuj wgrać nowy firmware.

    0
  • Servizza
  • #3 20 Gru 2015 13:50
    NightRaven
    Poziom 10  

    Jednak tak jak mówię - nie mogę znaleźć do tego tableta żadnego oprogramowania, po podłączeniu go przez usb tylko się ładuje, komputer go nie wykrywa. Nie mogę też wejść do recovery, żeby cokolwiek zrobić

    0
  • #5 20 Gru 2015 16:40
    NightRaven
    Poziom 10  

    Ściągnę, sprawdzę. Od razu dziękuje z góry za pomoc ;p

    0
  • #7 20 Gru 2015 20:16
    NightRaven
    Poziom 10  

    Cóż, jak to zrobić to nie problem, bo miałem z czymś takim już styczność. Jednak problemem jest to, że komputer w ogóle nie wykrywa tabletu, a on sam nie chce się włączyć jak zarówno wejść do factory mode. Muszę przyznać, że nie wiem co z tym fantem zrobić. Po podłączeniu USB komputer na to nie reaguje, tak jakbym nic nie podłączył, żaden program go nie wykrywa.

    0
  • #8 20 Gru 2015 20:22
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Jaki masz system na kopie? W menadżerze urządzeń nić nie pokazuje?

    0
  • #9 20 Gru 2015 20:30
    NightRaven
    Poziom 10  

    Windows 10, tablet w tym momencie jest podłączony do komputera, jednak tylko się ładuję. W menadżerze też go nie ma.

    0
  • #10 20 Gru 2015 20:30
    NightRaven
    Poziom 10  

    Windows 10, tablet w tym momencie jest podłączony do komputera, jednak tylko się ładuję. W menadżerze też go nie ma.

    0
  • #11 20 Gru 2015 20:46
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Spróbował bym na w7 z 10 są problemy.

    0
  • #12 20 Gru 2015 20:50
    NightRaven
    Poziom 10  

    Jednak czy to nie jest normalne, że przy wyłączonym tablecie system go nie wykrywa? A włączyć go nie mogę i tak jak pisałem wyżej - recovery tak jakby.. nie miał, albo włącza się go w niewiadomy dla mnie sposób. Nie mogę znaleźć żadnych informacji odnośnie tego.

    edit: na w7 jest to samo

    0
  • #13 20 Gru 2015 21:40
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Włącz tablet do momentu jakiego się uruchamia i dopiero wtedy podepnij pod kompa.

    0
  • #14 20 Gru 2015 21:44
    NightRaven
    Poziom 10  

    A więc tak, trzymam przycisk power aż ekran się nie zaświeci, wtedy pokazuje się logo firmy i na tym stoi. Poczekałem kilka sek i podpiąłem kabel - nic. Żadnego dźwięku, żadnego komunikatu.

    edit: próbowałem też na różnych portach USB (tych z tyłu oczywiście) efekt ten sam. Nie mam pomysłu co do tego tabletu

    0
  • #15 20 Gru 2015 22:13
    nutergsm
    Moderator - GSM

    A może port usb w tablecie uszkodzony? Powinno go wykryć.

    0
  • #16 20 Gru 2015 22:17
    NightRaven
    Poziom 10  

    Może być i tak, w każdym razie przez port usb normalnie się ładuje, jest jakiś sposób, aby sprawdzić czy faktycznie nie działa?

    0
  • #18 21 Gru 2015 15:42
    NightRaven
    Poziom 10  

    Dziś podłączając tablet do komputera - ten go wykrył. Nie wiem jakim cudem, wiem natomiast, że się to stało. Spróbowałem więc wgrać system, który ściągnąłem z chomika, jednak po aktualizacji system przechodzi do recovery.

    edit: dodaje screen programu, może tam mam coś źle ustawione? Tak jak to tam wygląda, klikam przycisk DOWN, a aktualizacja do końca postępuje już sama, po czym jest napis, że zakończono sukcesem

    1
  • #19 21 Gru 2015 15:49
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Tam były dwie wersje. Spróbuj wgrać tą drugą, po wgraniu zrób hard reset.

    0
  • #20 21 Gru 2015 15:51
    NightRaven
    Poziom 10  

    Tak zrobiłem, gdy wszedł do recovery dałem mu hard reset. Później stuck. Teraz wgrywam drugą wersję, zaraz dam znać.

    edit: na drugim systemie to samo - stoi na logo androida, też po hard resecie
    edit2: Tablet oryginalnie ma system android 4.1.x, ten z chomika to 4.4. Jest jakaś opcja aby dokopać się do tego softa? A może jakiś nie oryginalny soft, czysty android mógłby tu zadziałać?
    edit3: Tak bawiąc się, odkryłem jak komputer go wykrył. Włączając go trzymałem przycisk aż nie zaświecił się ekran, gdy zaczął się ładować, nacisnąłem przycisk power kilka razy - ekran zgasł. W tym momencie podpinam kabel a komputer go wykrywa. Co do tego softu z chomika - jest on pod całkiem inny tablet. Tak więc pozostaje sprawa jedynie softu. Skąd go wziąć?

    0
  • #21 22 Gru 2015 19:25
    NightRaven
    Poziom 10  

    Jakieś pomysły co do tego? :|

    0
  • #22 22 Gru 2015 19:38
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Pozostaje szukać z jakiegoś bliźniaczego modelu.

    0
  • #23 22 Gru 2015 20:18
    NightRaven
    Poziom 10  

    Myślę, że bliźniaczym modelem, z którego soft mógłby pasować jest Globo GL8000. No ale, oczywiście, do tego złomu tez nic nie można znaleźć. W takim razie zmienię pytanie. Jakie warunki inny tablet musi spełniać, aby soft z niego mógł tutaj pasować? Ten sam procesor? Ta sama wersja android? Czy raczej coś zupełnie innego?.

    0
  • #24 22 Gru 2015 20:21
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Ten sam procesor i pozostałe podzespoły wersja androida mniej ważna.

    0
  • #25 22 Gru 2015 20:38
    NightRaven
    Poziom 10  

    Jeszcze uściślając, mówiąc ten sam procesor ma to być (tak jak w gl7000) cortex a9 1,2 GHz, czy przykładowo może to być a9 1,5 GHz?

    0
  • #26 22 Gru 2015 21:19
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Prędzej znajdziesz firmware po oznaczeniu płyty głównej.

    0
  • #27 22 Gru 2015 21:55
    NightRaven
    Poziom 10  

    a721-86v v02 Jeżeli dobrze odczytałem - to jest oznaczenie płyty głównej. Co teraz? W google wciąż ciężko do czegokolwiek się dokopać, nawet z tym

    edit: być może na tej stronie jest to, czego szukam?

    http://forum.gsmhosting.com/vbb/f906/atm7021-...irmware-collection-by_gsm-mithun-roy-1947860/

    trzeci post od dołu - wydaje się to być tym czego potrzebuję, jednak... link prowadzi do chińskiej jak mniemam strony, a do tego chyba wygasł. Więc jeżeli dobrze gdybam to jestem wciąż w kropce.

    0
  • #28 22 Gru 2015 23:24
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Musisz próbować Który będzie najlepszy.

    0
  • #29 22 Gru 2015 23:35
    NightRaven
    Poziom 10  

    Właśnie jestem w trakcie sprawdzania, może być ciężko bo pobierania przerywa, raz ściąga po 400 raz po 60.. więc trochę to zajmie. Ale wszystko zmierz ku dobremu jak sądze ;d

    edit: Jeden soft zadziałał, jednak dotyk działa w połowie, i nie tam gdzie powinien ( np klikajac na glosnosc, klika sie "wstecz" i na odwrot) szukam dalej ;/

    Soft, który zadziałał jest z tabletu p706

    Jakieś wskazówki co teraz? Może wgrać cwm recovery i jakiegos custom roma? Powinno się to jakoś udać z działającym jak lustro dotykiem.

    edit2: Swoją drogą, tablet ma wymieniany ekran z tego co widzę, gdyż nie pasuję do obudowy, wystaje po bokach - był oklejony taśmą. Czy ten "lustrzany" dotyk może być z winy tego właśnie problemu? Gdzieś po południu postaram się dodać zdjęcie, jeżeli miałoby to faktycznie jakieś znaczenie.

    0
  • #30 23 Gru 2015 16:52
    nutergsm
    Moderator - GSM

    Musiał byś sterownik ekranu podmienić. Ja bym napisał do supportu z prośbą o firmware.

    0