Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka typu "slim" do ok. 1500 zł.

Pawlus1984 20 Dec 2015 13:13 4293 3
    Pawlus1984
    Level 9  
    Witam wszystkich.
    Ciężko jest znaleźć forum dotyczące AGD, a tutaj chyba jest najwięcej wiadomości o takich sprzętach, więc może pomożecie.
    W chwili obecnej posiadam pralkę Siemens Siwamat XS 440 z płynną regulacją obrotów, która po 15 latach działania się zbuntowała.
    Do dnia dzisiejszego przez te 15 lat była całkowicie bezawaryjna i nikt do niej nie zaglądał.
    Niestety w tym miesiącu zaczęła wariować, zniknęły niektóre programy, a ostatecznie przestała grzać.
    Czekam jeszcze na wycenę naprawy, ale niestety wg. serwisanta może nie być tanio.
    W związku z powyższym w oczekiwaniu na kosztorys naprawy postanowiłem się rozejrzeć za nowymi pralkami.
    Dużo się już o tym naczytałem i wiem, że trzeba szukać pralek, które będą naprawialne (np. wymienne łożyska), ale nawet nie wiem jak je znaleźć.
    Ideałem by było coś pokroju tego Siemensa, czyli 15 lat bez żadnej ingerencji, ale pralek Siemensa niestety już nie ma.
    Poszukuję pralki, która będzie prosta w obsłudze, trwała i będzie miała możliwość skrócenia czasu prania.
    Niestety ograniczają mnie gabaryty mieszkania i pomieszczenia, w którym będzie stała, więc musi to być pralka ładowana od przodu typu "slim", której głębokość będzie nie większa niż 45 cm (obecny Siemens ma 42 cm).

Oto pralki, które udało mi się znaleźć i chyba by spełniały te warunki:
    1. Amica:
    -AWG 6122 SD - podobno najbardziej rozbudowany model z największą ilością funkcji
    -AWG 6102 SL/EAWI6102SL - niestety bez automatyki wagowej, ale za to ma opcję skrócenia programów prania
    2. Gorenje:
    -W 6523 S - pralka polecana przez sprzedawców, ma bardzo ciekawą funkcję, która pozwala tworzyć własne zmodyfikowane programy
    -W 6503 S - jak wyżej, ale max obroty 1000 (nie przeszkadza mi to)
    -W 6823 LS - najbardziej rozbudowany model, który ma nawet możliwość ustawienia godziny początku lub zakończenia prania
    3. Bosch
    -WLG2026FPL/WLG24261PL - pralka zachwalana przez sprzedawcę
    -WLK20260PL/WLK24240PL/WLK24260PL - w stosunku do powyższych różnią się podobno tylko ciężarem wsadu
    -WLT24460PL - najnowsza i najbardziej rozbudowana seria
    4. LG:
    -F10B9LD/F12B9LD - dość ciekawa konstrukcja, w której silnik bezpośrednio napędza bęben i dają na niego 10 lat gwarancji, bardzo zachwalana przez sprzedawcę
    -LG F1096ND - w stosunku do powyższych ma więcej programów
    5.Hoover:
    -DXC4 17A/1-S - najprostsza w obsłudze, panel przypomina mi ten z Siemensa.

Znajomi mają pralki Samsunga i są raczej średnio z nich zadowoleni.
    Krytykują ich poziom hałasu, oraz skuteczność krótkich programów piorących.
    Kolegi żona stwierdziła, że jej stary Polar na krótkim programie dopierał lepiej niż Samsung na standardowym.
    W sklepie jeden sprzedawca doradzał Aristona, a z kolei inny mówił, że są nienaprawialne.

Tak swoją drogą, to porównałem dane papierowe starego Siemensa z najnowszymi produktami.
    Zaskoczyło mnie, że 15 letnia pralka na dzień dzisiejszy ma efektywność w okolicach etykiety A++.
    Zastanawia mnie, czy stare były takie dobre, czy może po prostu nie da się tu już nic udoskonalić.

Z góry dziękuję wszystkim za okazaną pomoc.
  • Helpful post
    adriaanos88k
    Level 19  
    Cześć. :) Polecam Ci pralki Bosch, lecz serie które wymieniłeś są produkowane chyba w Turcji ? Jeśli nie, niech mnie ktoś poprawi. Wiem że seria WAE na 100% robiona jest w Polsce i ma rozbieralny zespół piorący, sam kupiłem WAE2449FPL i jestem zadowolony, mam ją jakieś 8 miesięcy i jest super, lecz chyba jest większa niż wymagana.
    EDIT:
    Te co podałeś, które zachwalał sprzedawca (WLG) mają rozbieralny zespół piorący, produkowane są bodajże w Rosji, seria ta jest również bardzo dobra, obie które podałeś i dorzucić do tego można również WLG2426KPL. Serii WLK i WLT nie kupuj, w tej półce wyżej wymienione Bosche są najlepszym wyborem.
    PS. Bosch i Siemens to jeden producent. Także jeśli mieliście Siemensa i byliście zadowoleni to bierzcie Boscha :D
    robertk1
    Level 11  
    a jaka jest opinia o pralkach LG - chodzi o niezawodność?
    np LG F10B8ND?
    Pawlus1984
    Level 9  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :)
    Niestety nie mogłem wcześniej odpisać.
    W Wigilię odezwał się serwis, który naprawił pralkę.
    Cała naprawa skończyła się na wymianie grzałki i kosztowało to 150 zł.
    Serwis przejrzał pralkę i stwierdzili, że nie ma sensu jej wymieniać na nową.
    Dodatkowa rozmowa z serwisantem (punkt jest serwisem gwarancyjnym chyba większości marek obecnych na naszym rynku) rzuciła trochę światła na wybór pralek.
    Generalnie w chwili obecnej ciężko jest wskazać najbardziej awaryjne marki, bo wszystkie są na podobnym poziomie.
    Potwierdził to co wyżej napisane, że warto kupić Boscha z rozbieralnymi bębnami, ale to samo tyczy się Amica.
    Wspominał, że nowsze pralki Amica są o wiele bardziej bezawaryjne niż stare.
    Co do Samsunga, to są zastrzeżenia co do jakości prania w tańszych modelach (nie określił, które są te lepsze) i jest to typowa masówka.
    LG ma ciekawe i solidne pralki, ale podobno wymiana łożysk w modelach z DD jest droga i czasem sypie się elektronika.
    Gorenje jak najbardziej polecał, ale modele klasyczne, slim trochę mniej.