Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung LE20S51BP A i dekoder Globo STB T90 Lite

cubygl 21 Dec 2015 11:21 1623 4
    cubygl
    Level 9  
    Witam. Mam telewizor LE20S51BP A. Mamie zapragnęło się by mieć ten telewizor i kilka kanałów w kuchni. Pojechałem więc i dokupiłem do tego zestaw dekoder: Globo STB T90 Lite i antena: Globo Z2. Dodatkowo dokupiłem kabel scart<->RCA(kable żółty, biały i czerwony). Podłączyłem antenę do dekodera(antena umiejscowiona jest blisko okna), a dekoder podłączyłem kablem scart(w dekoderze) i RCA(do telewizoru). Problem polega na tym, że żadne ze źródeł nie widzi dekodera. Jak dam na AV, Złącze, PC zero reakcji. Na TV jest szansa strojenia z racji tego, że telewizor miał kiedyś podpiętą kablówkę lecz też nie wyszukuje żadnego kanału. Moje pytanie to w czym może być problem, że telewizor nie widzi jakby tego dekodera? Może wina kabla scart-rca, być może potrzebny jest scart-scart ? Gdy wcisnę z pilota dekodera jakiś przycisk lampka na dekoderze mignie na czerwony i znów wróci do koloru zielonego. Telewizor też mignie jakby odczytywał sygnał z pilotu dekodera lecz za nic nie da się wyświetlić ani menu dekodera ani nic.
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    cubygl wrote:
    Na TV jest szansa strojenia z racji tego, że telewizor miał kiedyś podpiętą kablówkę lecz też nie wyszukuje żadnego kanału.

A jak ma znaleźć, skoro dostaje sygnał po AV ?
    cubygl wrote:
    dokupiłem kabel scart<->RCA(kable żółty, biały i czerwony).

Może jest niewłaściwy, są dwa rodzaje tych kabli jedne przesyłają sygnał z SCART do RCA, a inne w drugim kierunku, Ty potrzebujesz ten pierwszy typ.
    Złącza RCA powinny być opisane jako "OUT" lub mieć strzałkę skierowaną w kierunku tych złącz.
    cubygl
    Level 9  
    Pytanie, czy jeśli załatwię sobie kabel scart(in)-scart(out)[dziadek mówi, że taki ma na zbyciu] jest szansa, że dekoder wstanie ? Wiem, że może głupie pytania, nie jestem jakimś specem ani nic, myślałem jak typowy laik czyli jeśli w tv są trzy wejścia o różnych kolorach(czytaj żółty, biały, czerwony) a w dekoderze scart, to taki kabel kupiłem. Nie wiedziałem, że może być opcja przesyłu obrazu i audio w jednym kierunku, sądziłem, że działa to niezależnie w obie strony. Jak to mówią człowiek uczy się całe życie.
    kokapetyl
    Level 43  
    Sprawdź wpierw jaki kabel posiadasz, jeśli jest nie właściwy, to złącze (kabel) SCART-SCART powinien sprawę rozwiązać.
    cubygl
    Level 9  
    Sprawę rzeczywiście rozwiązał kabel scart-scart. Jakość odbioru anteną Z2, jest średnia musiałbym podwiesić ją wyżej niż telewizor i w stronę okna, natomiast z małymi przycięciami nie jest najgorzej. Dziękuję za pomoc i temat oznaczam jako "rozwiązany". Pozdrawiam.