Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Astra H Z17DTH - Niskie napięcie ładowania

los_dawidos 21 Gru 2015 17:13 1182 5
  • #1 21 Gru 2015 17:13
    los_dawidos
    Poziom 6  

    Witam. Mam pytanie w temacie napięcia ładowania. Kilka tygodni temu zauważyłem w Astrze H (1.7 CDTI 100KM) że na zimnym silniku (do ok. 60 st. C) samochód nie trzyma napięcia na biegu jałowym. W trakcie jazdy wzrasta ono do ~13.9-14.1V, z kolei jak stoję np. na światłach to powoli spada, aż zatrzyma się na ok. 12V. Jak już silnik się nagrzeje to napięcie jest w miarę w porządku, na biegu jałowym jest to 13.8-14V przy włączonych światłach, radiu, dmuchawie na pierwszym biegu. Problem jednakże pojawia się znów w momencie, kiedy np. włączę ogrzewanie tylnej szyby, klimatyzację albo samą dmuchawę ustawię na wyższy 3-4 bieg, wówczas na biegu jałowym napięcie ponownie spada, dzisiaj przy ogrzewaniu szyby i klimatyzacji na pierwszym biegu dmuchawy spadało do ok. 13.2V.

    Od czasu zaobserwowania usterki przejechałem trochę kilometrów, auto normalnie odpala. Nie wiem jednak czy należy się tym poważnie martwić czy raczej temat odpuścić czy coś należy z tym zacząć robić.

    P.S. napięcie sprawdzam przy pomocy komputera pokładowego, jednak są to wskazania dość miarodajne, ponieważ kiedy porównywałem je ze wskazaniami multimetra i były niemalże identyczne.

    Pozdrawiam

    0 5
  • #2 21 Gru 2015 17:19
    nicram1941
    Poziom 17  

    O ile się nie mylę, to w Twoim aucie ładowanie jest regulowane przez sterownik silnika wypełnieniem impulsu i zależy od wielu czynników. Jeżeli akumulator jest doładowany, wszystko działa jak należy to ja bym się tym nie przejmował.

    0
  • #3 21 Gru 2015 17:25
    złowrogi_boncur
    Poziom 27  

    Ładowanie masz dobre nie ma się co przejmować, jeszcze weź jedną igłę miernika dotknij - na akumulatorze a drugą do silnika jeśli wartość na woltomierzu będzie prawie 0,00 to masę na silniku masz dobrą i wszystko jest dobre.

    0
  • #4 21 Gru 2015 17:33
    los_dawidos
    Poziom 6  

    Dzięki za odpowiedź. Wolałem na wszelki wypadek zapytać kogoś doświadczonego czy jest coś na rzeczy czy wszystko ok.

    0
  • #5 21 Gru 2015 17:49
    andrzej20001
    Poziom 43  

    Sprawdz czy klemy się nie grzeją. Wada Opla

    0
  • #6 22 Gru 2015 10:57
    Stanisław Chwalisz
    Spec od samochodów

    Daj alternator do sprawdzenia, mogą kończyć się pierścienie na wirniku lub szczotki. :idea:

    0