Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Agregat prądotwórczy chinczyk nie daje prądu

22 Gru 2015 15:49 5010 3
  • Poziom 7  
    Witam
    Posiadam i to taki agregat jak na zdjęciach ,problem tkwi taki ze nie ma prądu ..
    Pytanie do forumowiczów
    Czy ktoś wytłumaczył by mi jak zmierzyć oporność czy rezystancje uzwojeń stojana? które to przewody jest duża kostka z 4 przewodami i mała również z 4 przewodami która prowadzi do avr.
    I dwa czarne przewody od mostka prostowniczego.
    Jak sprawdzić uzwojenie który przewód z którym ?
    Jak sprawdzić ten mostek prostowniczy? narysowałem na kartce z punktami a,b,c,d może ktoś mi powie jaki opór powinien wskazywać miernik ? i w jaki sposób to sprawdzić czy po przekątnej czy na wprost +-
    I zapomniałem dodać ze podczas pracy na szczotkotrzymaczu jest 16v
    czyli wirnik jest dobry?
    Znajomy elektryk mówił żebym wziął akumulator 12v i podłączył na szczotkotrzymaczu + pod + - pod - żeby wzbudzić prądnice co o tym sadzicie?
    Z góry dziękuje za odpowiedzi
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Mostek sprawdzasz w następujący sposób. Ustawiasz na symbolu diody i przykładasz po kolei na wszystkie możliwe kombinacje. W kierunku przewodzenia powinno pokazać 600-800 a w zaporowym poza skalą (zwykle 1). Jeśli będzie wartość bliska zeru to mostek ma zwarcie.
  • Pomocny post
    Moderator Elektrotechnika
    Mam nieodparte wrażenie że kolega nie dbał o ten agregat . Tak tylko pobieżnie patrząc na uzwojenie wygląda jakby się przegrzało.
  • Poziom 7  
    To nie mój agregat ale masz kolego racje ;) Szlak trafił uzwojenie wirnika ;)