Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów.

linmirek 22 Dec 2015 18:44 9225 15
Automation24.pl
  • Witam
    Jako czytający i obserwujący od dłuższego czasu ale mało udzielający się forumowicz w końcu odważyłem się pokazać zbudowane dla własnych piwniczno -garażowych potrzeb kompresory.
    Pierwszy, tzw lodówkowiec zbudowany głównie na potrzeby użytkowania w piwnicy, którego główną zaletą jest cisza.

Elementy :
    - agregat z lodówki MIŃSK - w świetnym stanie - nie do "zajechania"
    - zbiornik po gaśnicy 6 kg
    - presostat z reduktorem.

Oraz drugi - spełniający już bardziej wymagania garażowe, którego budowę właściwie ukończyłem ( do zamontowania osłona koła zamachowego).

Elementy:
    - polska sprężarka ASPA 1JS60,
    - zbiornik 25 l butla sprężonego powietrza do samochodu ciężarowego - nowa,
    - presostat,
    - reduktor z filtrem.

Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów.
    Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów. Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów.

Z uwagi na to, że w zasadzie bez przerwy coś tam dłubię, będę pozwalał sobie zamieszczać niektóre z prac w tym dziale.
    Pozdrawiam

Cool? Ranking DIY
    About Author
    linmirek
    Level 10  
    linmirek wrote 5 posts with rating 14. Been with us since 2010 year.
  • Automation24.pl
    jakubek56
    Level 31  
    Jaki był koszt wykonania tych kompresorów?
  • Automation24.pl
    linmirek
    Level 10  
    Lodówkowiec:
    - agregat - ojciec chciał "przyspieszyć" odladzanie lodówki podważając nożem
    lód w zamrażalniku no i stąd był darmo
    - gaśnica - wycowana z obiegu ale bez korozji - za dzięki
    - presostat - 70 PLN

Drugi :
    - sprężarka - w pięknym stanie - 150 PLN
    - zbiornik z króćcami - za przysłowiową flaszkę
    - presostat - miałem w gratach
    - reduktor - 120 PLN
    - zawór zwrotny - 30 PLN
    - reszta - 30-40 pLN
    Spawanie - we własnym zakresie - mam migomat

I oczywiście wiem, że chińczyka można kupić za 300 PLN.
    Ale majsterkowanie jak każde hobby jest kosztowne a chińskich narzędzi nie lubię.
    hazet
    Level 26  
    Jak połączyłeś sprężarkę z silnikiem. Jakieś sprzęgło zastosowałeś, jakieś koło zamachowe - było ze sprężarką czy oddzielnie kupowałeś, wiatraczek pomiędzy silnikiem a sprężarką od czego zastosowałeś. Silnik siłowy podaj moc i obroty:?:
    linmirek
    Level 10  
    Sprzęgło gumowe - krążek z ośmioma otworami fi 8 mm - cztery bolce w podtoczeniu kola zamachowego i cztery bolce - we flanszy silnika na osi silnika. To jest fabryczna konstrukcja tej Aspy, którą zastosowałem.

Kompresorki z ogólnie dostepnych podzespołów.
    M. S.
    Level 34  
    Dla kompresorowców mam info, że bardzo dobre zbiorniki można dostać za czapkę śliwek w warsztatach montażu LPG. Po 10 latach w samochodzie zbiorniki są jak nówki.
    DEDMAN
    Level 17  
    tylko capi z nich jak diabli i bardzo ciężko pozbyć się smrodu :(((
    Jarosx9
    Level 35  
    DEDMAN wrote:

Bez przesady miałem taki 120L i zbudowałem na nim kompresor, nic nie capiło, choć budowa parę tygodni trwała, bo to nie był priorytet.
    szawel2
    Level 12  
    DEDMAN wrote:

Nie tak znowu ciężko. Trzeba zalać butlę wodą i zostawić np. na dobę, potem wymienić wodę i znowu tak zostawić. Po trzykrotnym takim odmoczeniu wypłukałem jeszcze butlę wodą z detergentem i smrodu nie ma.
    Mam dwa kompresory "lodówkowce" - jeden mały na agregacie z lodówki "Mińsk", drugi duży na agregacie z szafy chłodniczej, oba mają butle po gazie - mały 2 kg turystyczną, duży po LPG, z żadnego nie śmierdzi ;)
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Bardzo ładne kompresorki, aż miło popatrzeć. Maleńka uwaga - W tym ,,zielonym -nr2" - Kolega nie zastosował poduszek gumowych do tłumienia drgań spreżarki, tylko sztywne pręty i tuleje. Drgania i zwiekszony halas nie przeszkadza ? Mikołaja wystraszy, a On worek zgubi :D . Pozdrawiam Świątecznie.
    Jarosx9
    Level 35  
    No właśnie i jeszcze jedno ale do ZIELONEGO. Po co ten przewód gumowy/zbrojony/ciśnieniowy (pewnie drogi był), przecież zamiast niego można było z rurki miedzianej taką spiralę/chłodnicę zrobić, a jej końcówki zalutować już ze złączkami właściwymi.

PS. To by było już o dwie klasy lepiej od chińczyka.
    bizon_126
    Level 31  
    Odnośnie zbiornika LPG mam z takiego kompresor Link
    Wietrzył się pół roku i przeszło mu, za swój dałem u gazownika 20 zeta i w środku jak i na zewnątrz wyglądał jak nowy
    Możesz podać więcej szczegółów odnośnie lodu-wkowca ciśnienie max czas nabijania butli od zera
    fafal82
    Level 9  
    linmirek wrote:
    No to muszę pomyśleć nad zmianą tego przewodu. Masz rację. No i w końcu te dwie klasy przewagi nad chińczykiem kompresorkowi się należą.

Pozdrawiam życząc Wesołych Świąt

W lodówkowcu masz jakiś zawór zwrotny?