Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Minitor wyłącza się podczas gier

panprezes3 23 Dec 2015 11:25 1146 18
    panprezes3
    Level 10  
    Witam

Posiadam monitor Samsung 223BW.Kartę graficzną GeForce 9600GSO 768 , zasilacz Fortron 400W , RAM 4GB i procesor AMD Athlon II X3.Problem mam taki iż podczas grania w gry (Twierdza Krzyżowiec 2,The Forest) monitor wyłącza mi się , a słychać na słuchawkach dźwięk z rozgrywki.Karta w spoczynku około 40 stopni w stresie pewnie koło 60.Co może być przyczyną? Podczas przeglądania internetu monitor nie wyłącza się.Widziałem na forum podobne tematy jednak albo pozostały bez odpowiedzi albo rady udzielone tam nie pomogły w moim przypadku :(
    adam.lysy
    Level 14  
    A jesteś na 100% pewny że to monitor? Podstaw inny dowolny monitor i sprawdź.
    panprezes3
    Level 10  
    Nie mam pojęcia o co dokładnie może chodzić.Po prostu monitor przechodzi w stan uśpienia podczas gry a dźwięk leci spokojnie dalej
    adam.lysy
    Level 14  
    No to spróbuj podłączyć inny monitor, w ten sposób wykluczysz inne uszkodzenia i będzie można zająć się monitorem.
    panprezes3
    Level 10  
    Nie mam teraz możliwości podłączenia innego monitora ale wydaje mi się że to nie monitor.Monitor tylko wyświetla sygnał z karty graficznej, a to jest jakby cos takiego że karta odcina sygnał...Gra normalnie działa dalej tylko po prostu karta nie wyświetla obrazu na monitorze...Wymieniłem pastę termo-przewodzacą na procesorze karty i zaraz spróbuję czy coś sie zmieniło ale wątpię...Może być tak , żę to problem natury software bardziej? Mam zainstalowany najnowszy sterownik a karta wiadomo najnowsza nie jest , to może być przez to?
    adam.lysy
    Level 14  
    To nie kwestia sterownika, no chyba że właśnie przed tą awarią go zainstalowałeś/ zaktualizowałeś. Nie pasuje także uszkodzenie monitora, bo tak jak piszesz to tylko element wykonawczy, chociaż spotkałem się już z takimi objawami gdzie okazało się że właśnie monitor jest uszkodzony, ale to nie ta klasa monitorów (w kineskopowych). Po objawach które opisujesz bardziej pasuje uszkodzenie karty graficznej, te modele miały tendencje do "odklejania" się BGA szczególnie gdy były intensywnie eksploatowane i nieregularnie konserwowane (czyszczone i smarowane). Ale to najprościej sprawdzić podstawiając inny monitor lub przekładając grafikę do innego komputera.
    panprezes3
    Level 10  
    Właśnie w tym rzecz że nie mam ani drugiej karty ani innego monitora więc jak to sprawdzić inaczej i czy wogole da się? Chyba jest tak że karta mi się grzeje ale dlaczego? Pastę wymieniłem, wiatrak się kręci...Mam za sobą 2 godzinna sesje z Twierdzą CII i komputer wyłączył się dopiero po 2h wcześniej wystarczało 20min...
    adam.lysy
    Level 14  
    No to jest odpowiedź na nasz problem:
    panprezes3 wrote:
    Pastę wymieniłem, wiatrak się kręci...Mam za sobą 2 godzinna sesje z Twierdzą CII i komputer wyłączył się dopiero po 2h wcześniej wystarczało 20min...

Wyczyść jeszcze radiator i wentylator z proca + oczywiście smarowanie, otwórz zasilacz i też zrób czyszczenie, popatrz czy nie ma w zasilaczu i na płycie głównej spuchniętych kondensatorów.
    panprezes3
    Level 10  
    Radiator w grafice czyściłem dokladnie.Z procesora niby po co mam czyścić? Procesor ma nowo nałożoną pastę temperatury po 20 stopni bez sensu to czyścić jak czyściłem z miesiąc temu i temperatury są niskie.Płytkę właśnie skończyłem sprawdzać nie ma żadnych podejrzanych kondensatorów to samo zasilacz..Ręce opadają o co tu chodzi

EDIT:5 minutowy test w Furmark dał karcie max 58 stopni w stresie.To dużo czy mało?
    adam.lysy
    Level 14  
    O tym że czyściłeś radiator procka i smarowałeś go nic wcześniej nie pisałeś. A ręce niech nie opadają bo to na 99% odkleił Ci się procek na karcie graficznej. Tak jak pisałem, te typy tak mają. Sam przed chwilą napisałeś że po wykonaniu czynności konserwacyjnych na karcie czas pracy wydłużył się z 20min do 2godź. Czyli problem jest ze zbyt wysoką temperaturą na karcie. W 99% przypadków jest to spowodowane
    adam.lysy wrote:
    te modele miały tendencje do "odklejania" się BGA szczególnie gdy były intensywnie eksploatowane i nieregularnie konserwowane (czyszczone i smarowane)
    .
    Można to sprawdzić w trojaki sposób:
    1. Przekładając grafikę do innego kompa.
    2. Obciążać kartę (jakąś wymagającą grą lub programem), zmierzyć temperaturę przy której się wyłącza i po ponownym uruchomieniu i obciążeniu nie dopuścić do przekroczenia tej temperatury (użyć np. zamrażacza). Jeśli się nie wyłączy to wniosek jest prosty.
    3. Podlać procesor graficzny topnikiem i zrobić reflow.

Dodano po 5 [minuty]:

A 58°C to temperatura do zaakceptowania chociaż jest za wysoka, jednak należy pamiętać że po przekroczeniu 40°C półprzewodniki mogą zacząć robić dziwne rzeczy.
    panprezes3
    Level 10  
    Bo uznałem że procesor wogóle nie ma nic wspólnego z wyłączaniem monitora lub temperaturami grafiki.

To nie było od razu po wymianie pasty, ja pastę wymieniłem koło 15 a z problemem walcze cały dzień...W Twierdze 2h pograłem od 19 jakoś.Do 19 mi się z 3 razy zdążył wyłączyć, potem 2h pograłem i znów wysypał się.Odklejenie się procesora da się wizualnie jakoś sprawdzić? Testowałem w FurMark przez 5 minut kartę w stresie doszła do 58 stopni ale wciąż działała normalnie to dużo czy mało?
    adam.lysy
    Level 14  
    Odklejenia wizualnie nie sprawdzisz, tylko zamrażacz lub reflow. 58 stopni to w teorii górna dopuszczalna granica, jednak tu niejednokrotnie przekroczenie o 3-4stopnie może diametralnie zmienić stan rzeczy. Spróbuj jeszcze testu na 3DMARK, kartę trzeba porządnie obciążyć.
    panprezes3
    Level 10  
    Jestem właśnie po 15 minutowym teście w Furmark.60 stopni temperatura maksymalna.Monitor nie wyłączył się
    adam.lysy
    Level 14  
    A ile lat ma zasilacz?
    Wyciągnij pamięci, przeczyść styki i gniazda.

Dodano po 1 [minuty]:

Jaki masz model płyty głównej?
    panprezes3
    Level 10  
    Niedawno kupiony miesiąc ma
    Czyli to może być wina RAM?

AS Rock N68C-S
    adam.lysy
    Level 14  
    Raczej nie RAM, chociaż to nie wykluczone, ja uważam że winna jest karta graficzna. Przecież na płycie masz zintegrowaną grafikę. Wyciągnij więc GF9600 i puść kompa na zintegrowanej, to da jednoznaczną odpowiedź na temat karty graficznej.
    panprezes3
    Level 10  
    No niby tak ale jak ja włączę jakąś grę na tej integrze to taki pokaz slajdów zobaczę że mi pewnie wyleci w powietrze...No ale w sumie jak karta to czemu nie wyłączył się w Furmarku?
    adam.lysy
    Level 14  
    Ta integra nie jest aż taka zła.
    panprezes3 wrote:
    No ale w sumie jak karta to czemu nie wyłączył się w Furmarku?
    Tego nie wiem, trzeba by spróbować w 3DMarku długi test puścić.
    panprezes3
    Level 10  
    Więc tak.Obniżyłem taktowanie rdzenia o 100Mhz i problem jakby zniknął...Ale dlaczego? Co to 100Mhz miało za znaczenie? Było 500Mhz zmieniłem na 400Mhz...Trochę się zmartwiłem bo chce wymienić kartę graficzną na coś mocniejszego pokroju GTX 560 lub 460,470 i teraz się zastanawiam czy na nowej karcie nie będę miał podobnych ekscesów?