Tak jak w temacie. Internet to PLAY na kartę, sieć wifi działa bez problemu. Router gubi połączenie samoczynnie i wymagany jest restart aby przywrócić połączenie. Przywracałem ustawienia fabryczne routera, bez skutku.
Nie powinien się tak zachowywać, ale odpowiedź jest pewnie "PLAY" i wszystko w tym temacie. Nabrali mnie już tyle razy że ze z tymi złodziejami i oszustami się w końcu żegnam w maju i NIGDY WIĘCEJ PLAY, mimo że oferty i reklamy to cud miód mają.
Jestem w takim miejscu, że jedynie PLAY daje sygnał nadający się do użytkowania. Poprzedni PLUS to tragedia, gdzie pingi przekraczały 1000 , natomiast T-mobile nie ma praktycznie w ogóle zasięgu.
I tak trochę tego nie rozumiem, bo przecież PLAY korzysta z BPSów powyższych sieci, a daje dużo lepszy sygnał.
Nie jestem w 100% pewien ale chyba router częściej gubi sygnał podczas gdy komputer nie jest używany.
Wcześniej nie urzywałem w ogóle netu z tych wszystkich sieci bezprzewodowych, bo w domu na codzień mam sygnał z kablówki Vestry, który jest bezawaryjny.
Gdy zostałem zmuszony do korzystania z sieci komórkowych przeżyłem szok, jakie jest to dziadostwo nawet gdy znajduje się w miejscu o 100% zasięgu. Natomiast LTE to jest w ogóle jakiś przekręt, bo nie łapie go nawet w centrum 300tyś miasta
Może masz włączoną jakąś opcję w routerze w stylu rozłączanie jeśli połączenie nie używane. Tego konkretnego nie znam, ale w którychś widziałem takie bajery.
Trzeba użyć anten, albo router jest wadliwy. Z tego co patrzę to średnio co drugi huawei b315 po wyjęciu z pudełka jest sprawny. Sam go mam i na dzień dobry nie chodzi w nim złącze antenowe.
Co do samego pokrycia to bardzo dziwna sprawa. Bo jak wiadomo Play nie ma pół działającego nadajnika LTE, 3G ma może kilka sztuk, a tak to jedzie po nadajnikach Polkomtela i siostrzanych firm( Zresztą w sumie w PL tylko Solorz ma LTE, a reszta kupuje od niego impulsy), także dlatego użytkownicy playa w celach plusowskich są traktowani podrzędnie- niższy transfer i właśnie wyrzucanie z usługi, bo pierwszeństwo mają klienci Plusa.
I kolego taka prawda, ze LTE to nie przekręt jedynie w Plusie, bo tylko Polkomtel ma swoją infrastrukturę. Sam woże internet Plusa po całej Polsce i jeszcze nie miałem sytuacji, żeby downlink mi spadł poniżej 30mbit w mieście, gdziekolwiek bym nie był.
Wiadomo jak płacisz 60 złotych abonamentu to bedziesz miał widełki na transfery, gorsze sloty.
Ja płacę za usługi Plusa ponad 200zł/msc i dzięki temu zawsze mam przepustowość nieograniczoną, niejednokrotnie powyżej 100mbit.
Słowem jakość usługi jest adekwatna do opłaty jaką za nią wnosimy, także jak chcesz płacić grosze to nie oczekuj cudów.
W internecie mobilnym żaden operator nie gwarantuje zasięgu czy prędkości, nie tylko Play w dużych miastach ma zapchaną sieć. Z Plusem jest podobnie, wkrótce czeka to Orange czy T-Mobile, sieć nie jest z gumy a LTE to modny temat. Sam nie narzekam, w mojej lokalizacji na przedmieściach Łodzi mam tak http://www.speedtest.net/my-result/4941107058 Oczywiście zapewnione maksymalne parametry sygnału LTE a B315s-22 działa prawidłowo. Korzystam z kilku kart RBM na kartę i płacę 5 zł/m-c za minimum 100GB z dostępną prędkością LTE. I tak od 26 m-cy. Oferta nie ma żadnej konkurencji ( szczególnie teraz gdy można mieć RWK na RBM5 i nie przedłużać konta doładowaniami). Kolego @phil13 ty na temat internetu mobilnego od Play i Plusa w swojej lokalizacji dostałeś w pełni wyczerpujące informacje i konkretne , profesjonalne rady. To, że się do nich nie zastosowałeś to twoja sprawa. Ale oczekujesz cudu zamiast zainwestować w odpowiednią antenę. Nie wiem skąd to zdziwienie, czy jak chcesz korzystać z TV cyfrowej to kupujesz antenę? LTE1800 to dużo większe częstotliwości, dużo mniejsze moce BTS-a i tutaj zasięg , szczególnie w domu jest dużo gorszy. W 90% lokalizacji zakup anteny zew. na wybrane pasmo to konieczność. Żaden operator nie nastawia stacji bazowych co 2 km. Poza tym Play w taryfach internetowych( abonament i pre-paid) wcale nie korzysta z roamingu krajowego tylko z własnej sieci LTE1800, UMTS2100 z HSPA+DC oraz UMTS900 HSPA+. Roaming tylko na 3G i w taryfach głosowych, LTE z sieci własnej. LTE każdego operatora przy zapewnieniu odpowiednich parametrów sygnału i nie przeciążonym BTS-ie działa prawidłowo. Jak się chce z niego korzystać na wsi to zaczyna się od zakupu skutecznej anteny Dual LTE na 1800MHz( wszyscy operatorzy) lub anteny na 800MHz jak chce się korzystać z zasięgu LTE800Sferii w ofercie Plusa/CP. B315s-22 z Plusa posiada diagnostykę sygnału, działa na nim LTEWatchH więc można łatwo sprawdzić czy sygnał LTE wewnątrz domu spełnia warunki stawiane do niezawodnego działania.
^ I tu się kolego mylisz.
Pracowałem jakieś 3 lata temu w Motoroli i zajmowałem się infrastrukturą GSM. Play z początku wieszał nadajniki LTE, ale robił to tak niedbale, że nie byli tego w stanie odpalić chyba do dziś.
Wszystko co Ci wypluwa BTsearch pokrywa się ze stacjami bazowymi Polkomtela/Mobylandu/BDI.
I generalnie tak samo urządzenie Ci pokaże, że to nadajnik Playa, bo na docelowym urządzeniu Plusa jest postawiony Wirtualny BTS Playa.
Na ten przykład powiem, że Mój BTS też udostępnia LTE Playa, tylko gdy ja mam downlink na poziomie 23mbit, po przejściu na Playa są widełki do 6mbit.
Nie da się czytać tych pseudonaukowych bzdur , które wypisujesz tutaj. Play w ciągu 2 lat zbudował własną, rozległą sieć LTE1800 w zasięgu, której znajduje się 80%populacji. Co ciekawe stacje bazowe postawił w wielu mniejszych miejscowościach. Przy budowie sieci LTE1800MHz zmodernizowano UMTS2100 do standardu HSPA+DC oraz dołożono UMTS900 z HSPA+. sieć szkieletową zbudowano w oparciu o światłowody jeśli były dostępne lub szybkie radiolinie poza miastami. Play na LTE1800 korzysta z własnego pasma 10MHz w technologii MIMO co pozwala na DL do 75Mb/s oraz UL 20Mb/s. Play nie dzierżawi z reguły nawet masztów innych operatorów tylko buduje swoje. Sieć P4 nie ma nic wspólnego z sieciami LTE1800Mobylandu, LTE800Sferii oraz UMTS2100 Plusa czy UMTS900 Aero2. Nie jest też w żaden sposób zależna od sieci NetWorks stworzonej przez T-Mobile wspólnie z Orange. Roaming krajowy opiera się na zupełnie innych zasadach. Nie dotyczy w ogóle technologii LTE w Play. Dostęp do LTE w Play zarówno w taryfach głosowych jak i data jest realizowany tylko w oparciu o własna sieć LTE1800 Play(P4). Taryfy data korzystają też tylko z sieci własnej 3G Play w oparciu o UMTS2100 i UMTS900. Jedynie taryfy głosowe Play są obsługiwane przez sieć własną a tam gdzie brak zasięgu korzystają z partnerów roamingowych, głownie przez T-Mobile w oparciu o sieć na własnym paśmie T-Mobile, do tego roaming z Plusa w oparciu o ich sieć własną lub UMTS900 Aero2. Można też aktywować sobie roaming w oparciu o sieć i częstotliwości Orange. Transmisja danych na 3G w taryfach głosowych odbywa się w oparciu o sieć własną UMTS2100 i UMTS900 lub roamingową . Podstawowa to NetWorks z T-Mobile , na UMTS2100 oparta o jego częstotliwości a poza miastami na UMTS900 z NetWorks( pasmo wspólne dla T-Mobile i Orange). Do tego Plus w oparciu o własną sieć UMTS2100 w miastach lub UMTS900Aero2 poza nimi. Na życzenie uruchamiany roaming z Orange na ich paśmie w ramach UMTS2100 netWorks lub UMTS900 netWorks. Partnerzy roamingowi nie wpuszczają kart data i głosowych Play do własnych sieci LTE.
Kolego @phil13 ty na temat internetu mobilnego od Play i Plusa w swojej lokalizacji dostałeś w pełni wyczerpujące informacje i konkretne , profesjonalne rady. To, że się do nich nie zastosowałeś to twoja sprawa. Ale oczekujesz cudu zamiast zainwestować w odpowiednią antenę. Nie wiem skąd to zdziwienie,
Tak, oczywiście i dziekuję bardzo za poszerzenie zasobu moich informacji, bo moja wiedza w zakresie kom. bezprzewodowej jest praktycznie minimalna.
Jednak jeśli pamiętasz z naszej rozmowy w innym temacie dotyczącym plusa, to napisałem, że jestem w tej lokalizacji tymczasowo i nie ma sensu żebym inwestował w antenę kierunkową, dlatego tamten temat tymczasowo zawiesiłem, informując o sytuacji właściciela. Jeśli facet zdecyduje się na zakup konkretnej anteny, z pewnością będę musiał kontynuować poprzedni wątek, bo raczej wątpie aby obeszło się bez problemów.
W każdym bądź razie, na chwilę obecną, poprzedni problem rozwiązał starter play, który działa przy pingu mieszczącym się do 60ms i jakości sygnału 86-82dBm. Jednakże od 2-3 dni pojawiły się problemy z routerem które właśnie przedstawiłem tutaj, licząc na rozwiązanie kwestii gubionego sygnału. Tak więc irytujace jest jedynie gubienie sygnału, które zmusza mnie za każdym razem do resetu routera.
Chciałbym przynajmniej wiedzieć czy bardziej jest to problem sprzętowy tych " nie za dobrych" routerów huawei, czy jednak może to coś związanego z moją felerną lokalizacją.
Natomiast powyższe informacje, czytam z dużym zaciekawieniem. Już poprzedni temat dał mi wiele przydatnych informacji, za co oczywiście jestem bardzo wdzięczny.
Jeśli router zrywa połączenie LTE to wina leży po stronie zbyt słabego sygnału LTE. Niestety ale ta technologia wymaga do stabilnego działania odpowiednich parametrów sygnału. Takie zapewni tylko antena Dual LTE1800MHz. Chyba, że masz na myśli zrywanie połączenia po WiFi?
Mogłem się nie precyzyjnie wyrazić. LTE bez anteny na dachu, obecnie jest poza moimi oczekiwaniami. Router natomiast zrywa połączenie z netem, siec domowa wifi działa ok.
^ Będziesz łapał 10-20mbit, ale sygnał będzie na tyle słaby, ze będzie rwało, albo downlink bedzie drystycznie spadał przy obciążeniu, w momencie jak RF routera będzie się przegrzewać. W Twoim przypadku pewnie tak to wygląda.
Czy mógłbym prosić o pomoc w interpretacji tych danych?
Co prawda, biorąc pod uwagę moja lokalizację, mam tutaj doradzoną tą antenę: http://www.cybertech.com.pl/p140,antena-dualna-lte-4g-15dbi-mimo-do-huawei-b315.html , którą zaproponował mi kolega @matek451 Jednakowoż, jestem obecnie w posiadaniu anteny AK C2 Uni i mam cichą nadzieje, że może wystarczy ona w uzyskaniu dobrego sygnału, co oczywiście zaoszczędzi mi wydatku na proponowaną antenę, prawie 200zł. Wcześniej nie łapałem w ogóle sygnału LTE.
W tej chwili antena jeszcze nie znajduje się w idealnym miejscu (na dachu), ponieważ warunki pogodowe uniemożliwiają mi dostęp i tymczasowo zamieściłem antenę na balkonie (i tak z resztą od przeciwnej strony niż najbliższy bps), wyniki zamieściłem powyżej.
Tak więc można założyć, że lokalizacja anteny może być jeszcze lepsza.
Jeśli chodzi o działanie internetu z wymuszonym LTE, to jest on skrajnie różnorodny. Przykładowo podam wyniki z rana i wieczora tego samego dnia.
Widzę, że coś nie jesteś przekonany do zakupu anteny. Ten obraz , który pokazujesz LTEWatchH i speedtesty z Plusa to z lokalizacji Wacławice koło Radomia ? Coś mi na nich nie pasuje. W internecie mobilnym a już szczególnie tym z Plusa wybór anteny do LTE wcale nie jest taki jednoznaczny. Skąd jesteś pewny, że te parametry połączenia masz na LTE1800 z Mobylandu? Pomijam fakt, ze są tragiczne a co za tym idzie trudno oczekiwać jakiś sensownych prędkości czy stabilności połączenia.
W routerze ustawiłem wymuszenie LTE.
Speedtesty oczywiście są z obecnej lokalizacji (Wacławów k. Radomia), jeden robiony przed południem, a drugi jakoś pod wieczór.
A co w nich jest dziwnego?, poza faktem, że Plus robi z netem dosłownie co chce, bo w jednej chwili mam transfer powyżej 3-4Mb/s, aby w nastepnej chwili nie da się nawet rozmawiać przez skype.
Powinienem zamiescic tą antene na dachu i to od strony Wolanowa gdzie jest najbliższy bps, jednak dach jest pochyły i lezy na nim śnieg i lód, więc bez uprzęży nawet nie ma co mysleć o wchodzeniu. Tak więc obecnie antena jest od tzw "zawietrznej" na wysokości 1 pietra.
Jest 1-2 kreski i ok. 80-87 dBm.
Jeśli chodzi o antenę, którą poleciłeś, to oczywiscie jesli będzie trzeba to kupię ją, bo zanosi mi się dłuzszy pobyt tutaj.
ale też chciałbym sprawdzic czy ta antena co wpadła mi w ręce będzie dobra (a nóż, widelec rozwiąże problemy), dodam, że dzieki tej antenie w ogóle zaczełem łapac LTE, bo dotąd było co najwyżej HSPA+
Chciałem tez zapytać, czym powinienem sie kierować jeśli chodzi o parametry wyświetlane na LTEWatch (najchętniej chciałbym zrozumieć wszystkie), net bezprzewodowy jest dla mnie nowym doświadczeniem, jednakowoż muszę przyznać, że coraz bardziej zaczynają mnie interesować zagadnienia związane z tym tematem. Chciałbym pokombinowac trochę z umieszczeniem anteny, żeby uzyskac w miarę stabilne połączenie.
Jeśli to Wacławów to LTEWatchH albo źle pokazuje Global Cell-ID, 2f70 to wg. bazy BTS LTE800Sferii w Kamieniu albo faktycznie z nim się połączyłeś. W LTEWatchH wymuś tylko LTE1800( zakładka frequency band) i sprawdź parametry sygnału LTE. Parametry http://tplink-forum.pl/faq-sieci-komputerowe/parametry-sygnalu-lte/ , po porównaniu widać , że masz słabiutkie , właściwie wykluczają poprawne działanie LTE. Oczywiście nie chodź po dachu z tym złomem AKc2uni, bo to niebezpieczne a poza tym to tłumik a nie antena. Zresztą to nie jest kierunkowe tylko dookólne i łapie co chce. Na 1800MHz nie działa wcale bo kabel H155 dł 10 m dołączony do tego tłumi 5dB sygnału, tymczasem zysk teoretyczny tego wynalazku to 2-3dBi. Na 800-900MHz straty na kablu około 3dB a jedyne co zyskujesz to przenosisz tym wynalazkiem punkt poboru na zewnątrz( omijasz tłumienie ścian). Tak jak pisałem, zarówno w Plusie jak i Play w tej lokalizacji nie da rady korzystać z LTE bez anteny zew. Dual LTE 1800MHz. Oczywiście kupować i montować nie musisz bo ja mogę się mylić( ale pomiar sygnału na LTEWatchH raczej nie).
To połączenie z BTS-em LTE1800Mobylandu ID11218 czyli Wolanów. Parametry sygnału słabiutkie, podobnie jak prędkości. To na tej AKc2uni? zrób takie same tylko na samym B315 wystawionym na zewnątrz.
Tak, to na tej antenie wszystko. Gdybym wystawił ten router w miejsce anteny to podejrzewam, że odczyty były by tylko nieznacznie gorsze. Tak jak napisałeś, ta antena jedynie zmienia punkt odbioru i nieznacznie albo w ogóle nie wzmacnia sygnału.