Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Brama garażowa Wiśniowski i lampa czasowa.

damian5602 25 Dec 2015 14:24 1377 4
Optex
    damian5602
    Level 11  
    Witam, posiadam bramę garażową.
    Chciałbym założyć lampę działającą tak:
    otwieram-świeci np przez 5 minut,
    zamykam-świeci np przez 5 minut.
    Możliwość ustawienia długości świecenia.
    Brama segmentowa firmy Wiśniowski.
    I pytanie jak to zrobić.
  • Optex
  • Optex
    b.dmitrzak
    Level 13  
    Kiedyś w elektronice dla wszystkich był publikowany artykół o wyłączniku schodowym. Myślę, że można by było to zastosować. Działanie polega na tym ,że klikając na chwilowy przełącznik układ uruchamia się i żarówa zaczyna się świecić przez określony czas, ustawiany za pomocą podkówki, po czy gasnie. Ale jeśli chcemu aby żarówa zgasła przed upływem zadanego czasu, wystarczy kolejny raz kliknąć w przełącznik. Mam takie coś zastosowane przy wentylatorze w łazience. Szukaj na edw.pl "automat schodowy" na cd 4013. Mam do tego płytkę w eaglu jeśli by cię to interesowało.
    m fox
    Level 24  
    Po co tak utrudniać. Jeśli to brama sterowana automatycznie to raczej przy podnoszeniu czy opuszczaniu świeci się żarówka. Wystarczy z niej pociągnąć napięcie do przekaźnika czasowego, który zapali nam światło. Nadal nie wiemy jak jest uruchamiana brama a jeśli automatycznie to jakim napędem. Niech autor poda więcej informacji.

@b.dmitrzak
    Artykół piszemy przez "u" a nie "ó"
    Marian B
    Level 37  
    W każdym sklepie elektrycznym są do kupienia oprawki/przejściówki do wkręcenia żarówki. Taka "przejściówka" ma w sobie czujnik ruchu, czujnik zmierzchu, oraz wyłącznik czasowy. Mam "takie coś" zamontowane na schodach wejściowych do domu. Gdy jest dzień (widno) nic się nie dzieje. Gdy jest wieczór, zbliżenie się do schodów powoduje zaświecenie żarówki, i świeci tak długo dopóki jest jaki kolwiek ruch, nawet reaguje na kota na schodach. Po ustaniu ruchu żarowka gaśnie po upływie około 1 minuta.
    Poziom zmierzchu/czułość, czas świecenia po ustaniu ruchu można regulować śrubokrętem, są otworki umożliwiające dostęp do rezystorów nastawnych.