Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Audio media amr113 - Zwarcie bezpiecznik

kasia 007 26 Dec 2015 18:34 1197 8
  • #1
    kasia 007
    Level 2  
    Witam.Mam problem z radiem audio media amr113 podłączyłem wszystko tak jak ma być i wybija mi bezpiecznik. Bezpiecznik wybija tylko wtedy gdy podłącze zasilanie na żółty kabel w kostce iso. Dodam że sprawdziłem miernikiem i ten żółty kabel ma połączenie z masa z obudowa radia taksa jak czarny.
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    kasia 007 wrote:
    Dodam że sprawdziłem miernikiem i ten żółty kabel ma połączenie z masa z obudowa radia taksa jak czarny.

    No i dziwisz się że
    kasia 007 wrote:
    Bezpiecznik wybija tylko wtedy gdy podłącze zasilanie na żółty kabel w kostce iso
    ?
    Jeśli produkt jest nowy - reklamuj go, przy okazji sprawdź poprawność instalacji w aucie.
  • #3
    kasia 007
    Level 2  
    Nie jest nowe, nie nie dziwię się.
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Okablowanie sprawdzone, oryginalne w aucie czy z jakimiś przejściówkami?
  • #5
    kasia 007
    Level 2  
    Samochód kolegi a ze się znam na elektronice/elektryce to posprawdzalem wszystko i jest okej wziąłem radio do domu rozkrecilem posprawdzalem na oko wszystko wygląda okej. Podpiąłem pod zasilacz ATX z kompa przerobiony na ala warsztatowy ponieważ ma zabezpieczenia. I wybija dalej gdy podłączam pod żółty +12v wydaje mi się ze coś jest z końcówka mocy lub chyba z (mosfet, regulator napięcia) bo tylko one dotykają obudowy.

    Moderated By Dzimi:

    Proszę umieścić zdjęcie zgodnie z zasadami forum.

  • #6
    sosarek

    Level 43  
    Nie przyszło Ci na myśl że zwarcie może leżeć gdzieś na płycie? Podobno
    kasia 007 wrote:
    się znam na elektronice/elektryce
  • #7
    dzimi
    Moderator
    kasia 007 wrote:
    a ze się znam na elektronice/elektryce
    - kolego, z całym szacunkiem jeśli piszesz
    kasia 007 wrote:
    posprawdzalem na oko wszystko wygląda okej
    - to już nie pisz że się znasz.
    Sprawdzałeś miernikiem czy nie masz gdzieś zwartego elementu np.diody zabezpieczającej na wejściu zasilania? Jakiekolwiek pomiary?
  • #8
    kasia 007
    Level 2  
    Nie napisałem ze jestem wybitnym elektronikiem i umiem wszystko tylko uczę się w tym kierunku i kojarzę co nieco. Dioda ss14 prostownicza jest połączona z acc czyli żółty kabel w instrukcji radia, miernik na sprawdzanie obwodu dioda złączona miernik pika potem 1 kabel na diodę 2 na żółty kable pika na czarny kabel pika.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Nie wiem co mam sprawdzać możesz wypisać kilka elementów posprawdzam i dam odp. Płytka nie jest nigdzie przepalona ani zalana mały edit rozmawiałem z kolega mógł podłączyć na odwrót plus minus.
  • #9
    dzimi
    Moderator
    kasia 007 wrote:
    miernik na sprawdzanie obwodu dioda złączona miernik pika potem 1 kabel na diodę 2 na żółty kable pika na czarny kabel pika.
    - opis wybitnie profesjonalny...
    Sprawdź czy jest zwarcie pomiędzy ACC a masą- jeśli tak, idź po ścieżkach. Na początku tę diodę zabezpieczającą. W razie wątpliwości pomiaru- wylutuj.
    kasia 007 wrote:
    ozmawiałem z kolega mógł podłączyć na odwrót plus minus.
    - i tu będziesz musiał się skupić na szukaniu usterki.