Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ford Focus Mk3 2012r. 1.6. Problem z nawiewem

Jerkwi 26 Dec 2015 18:47 7752 3
    Jerkwi
    Level 1  
    Witam
    Posiadam Forda Focusa Mk3 1.6 EcoBoost z 2012 roku. Mam następujący problem. Od czasu do czasu nie działają mi nawiewy i podgrzewanie szyb. Czuć z nawiewu że jest ciepłe powietrze, ale nie wieje na żadnym biegu. Nie ma różnicy czy klimatyzacja jest włączona czy też nie. Przed chwilą nawiew działał przez chwilę, ale po około minucie się wyłączył. Dziala kiedy mu sie zechce. Wraz z brakiem nawiewu nie działa podgrzewanie szyb. Nawiew nie działa na żadną z partii typu nawiew na szyby, nawiew na nogi itp. Bezpieczniki sprawdziłem. System klimatronik działa wszystkie przyciski chodzą i wszystko się wyświetla. Czuć w środku temperaturę ciepła jak ustawie na maxa ale nie wypuszcza powietrza na zewnątrz.
    domex32
    Moderator of Cars
    Pod schowkiem z prawej strony powinien być moduł BCM, opuść go, wypnij, pooglądaj złącza czy nic się z nimi nie dzieje.
    jurgenlufen
    Level 10  
    witam, mam podobny problem moj model to: focus kombi 2011 1.6 diesel 70kW , Ford Focus Mk3 2012r. 1.6. Problem z nawiewemFord Focus Mk3 2012r. 1.6. Problem z nawiewemFord Focus Mk3 2012r. 1.6. Problem z nawiewemznalazłem modół jest pod stopami pasarzera , biała skrzynka, wypinanie sprawdzanie wtyczek nic nie dało.... wiatrak dmuchawy chodził jak by uzwojenie jedno siadło albo zatarte były łozyska-buczał
    udałem sie do warsztatu straciłem nerwy i okazało sie co nastepuje ;
    sprawdzenie można wykonac poprzez wypiecie kaelka od silnika i załączac obroty by sprawdzić czy prad dochodzi przy zmianie biegów, u mnie silnik nie domaga , wiatrak jest pod nogami kierowcy na wysokosci kolana (szukałem go w showku tam go nie ma) , aby go wyjać trzeba rozebrac pół deski wkoło kerownicy wypruc pedały itp, wiatrak jaki jest u mnie to : AV6N-18456-AA albo NRF 34036 także kolego i każdemu kto ma taki problem szczeze współczuję wymiany . zalączam fotki tego co jest w moim modelu , z uwagi na skoplikowanie roboty auto idzie do warsztatu , opisze czy sie powiodła operacja, pozdrawam forumowiczów
    jurgenlufen
    Level 10  
    jest na yt filmik jakiegos goscia ze stanow jak to wyjac.
    w moim aucie zostalo to zrobione przez mechanika na podstawie filmu.
    wymienia sie wiatrak porzez wyjecie pedalow wtedy jest dojscie do wiatraka.
    z drugiej wykreca sie schowek i jest dojscie od drugiej strony , wiatrak nie jest przykrecony jesy zamocowany na klik przez obrót.