Witam . U swojego pieca węglowego mam sterownik ST28 , nie posiadam dmuchawy , a zamiast tego napięcie przeznaczone dla wentylatora steruje otwieraniem klapy popielnika . Do tego celu użyłem siłowniczka od regulacji reflektorów samochodowych . W czasie rozpalania jest duże otwarcie , jak temperatura na wyjściu spalin się podniesie , otwarcie się zmniejsza , wstawiłem termostat który to realizuje .
Obecnie szukam innego rozwiązania , chodzi o większą regulację , coś jakby PID .
Siłownik jest sterowany napięciem , otwarcie zależy od wartości napięcia na pinie sterującym .
Mam pomysł , aby wykorzystać kit AVT1484 Link do automatycznej regulacji , ale zaznaczam stopniowanej regulacji otwarcia klapy .
Zamiast diod mają być przekaźniki włączające odpowiednie wyjścia dzielnika napięcia .
Czy ktoś pomoże w przerobieniu schematu ?
Może inne propozycje sterowania tym siłowniczkiem ?
Obecnie szukam innego rozwiązania , chodzi o większą regulację , coś jakby PID .
Siłownik jest sterowany napięciem , otwarcie zależy od wartości napięcia na pinie sterującym .
Mam pomysł , aby wykorzystać kit AVT1484 Link do automatycznej regulacji , ale zaznaczam stopniowanej regulacji otwarcia klapy .

Zamiast diod mają być przekaźniki włączające odpowiednie wyjścia dzielnika napięcia .
Czy ktoś pomoże w przerobieniu schematu ?
Może inne propozycje sterowania tym siłowniczkiem ?