Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pentium G3258/AsusB85M-G - Temperatura procesora

dretred 27 Dec 2015 12:05 1518 8
    dretred
    Level 5  
    Witam,
    mam pytanie czy przekroczenie maksymalnej bezpiecznej temperatury procesora podanej przez producenta o kilka stopni (powiedzmy do 5 stopni) będzie miało czy może mieć poważny wpływ na żywotność procesora, czy może takie przekroczenie tego bezpiecznego progu jest zbyt małe aby wyrządzić w długiej perspektywie jakieś szkody i skrócić żywotność procesora. Procesor to Intel Pentium G3258, a jego TCASE to 72 stopnie.
    Pozdrawiam
    dretred
    Krzychu K.
    Level 22  
    Witam
    ogólnie mówiąc przekraczanie zalecanej temperatury przez producenta procesora może skutkować skróconą żywotnością CPU-przy 99 stopniach włącza się zabezpieczenie termicznei reset pc
    kręcisz G3250 na chłodzeniu intela???4-4,2 GHZ to max-właśnie przy tym taktowaniu i przy przewiewnej obudowie CPU ma około 70 stopni
    polecam kupić jakieś chłodzenie typu ::tower:: np:
    http://www.morele.net/chlodzenie-cpu-silentiumpc-spartan-lt-he922-spc091-610273/
    gdy posiadałem jeszcze G3258OC@4,6GHZ przy 1.185v dawał rade,teraz na I5 4460 też daje
    dretred
    Level 5  
    Mam chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 HE1425. Wydaje mi się, że jest to całkiem niezły cooler. Płyta Asus B85M-G. W tej chwili mam 4.5GHz przy napięciu 1.375. Przy niższym wyskakuje blue screen, czyli system jest niestabilny. Przy takich ustawieniach max. temp to 72 stopnie wiec w normie ale myślę żeby spróbować jeszcze 4.6GHz, a wtedy temperatura podskoczy do ok. 76 stopni. Jeszcze zależy jak ustawię opcje zarządzania zasilaniem. Przy 4.5 musiałem je trochę podkręcić. Chociaż bazuje tylko na opisach i informacjach, które mówią jak ustawiać te opcje przy O.C i jakie te zmiany dają efekty ale nie wiem precyzyjnie czego te opcje szczegółowo dotyczą tzn. jakie zmiany wykonują i jakimi elementami dokładnie zarządzają. Zresztą napisałem dzisiaj posta z pytaniem dotyczącym tych opcji i jeszcze nie uzyskałem odpowiedzi. Temperaturę kontroluję programem OCCT i tym programem wykonuje tez oczywiście stress testy. Podobno jest dobry i mam nadzieje, że daje w miarę dokładne odczyty.
    Mam jeszcze pytanie na jakiej płycie kręciłeś tego pentiuma do 4.6, jaki chipset?
    Krzychu K.
    Level 22  
    Płyta MSI H81-P33
    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xaf1/v/t35.0-12/11096853_1030366570324687_988064100_o.jpg?oh=e1468f081a637eb074be25df489c0e61&oe=56831ADA
    to max co mi się udało z tego czorta wycisnąć na 1.390v i 90 stopni ""na blacie""
    https://scontent-fra3-1.xx.fbcdn.net/hphotos-xfa1/v/l/t35.0-12/11183101_1050723591622318_910334260_o.jpg?oh=5659b8b7de59469f8ea7f2577be0bef2&oe=56821CAC
    jakiej pasty używasz???,dobrze przymocowane jest chłodzenie?,w moim przypadku przy chłodzeniu tej firmy musiałem papierem wodnym równać podstawe bo nieróno przylegała do procesora,pasta MX4
    EDIT:
    korzystasz z grafiki wbudowanej w CPU??? ona też pracuje i się""grzeje""
    na takie wielkie chłodzenie to i tak trochę za wysoka ta temperatura jest.....
    dretred
    Level 5  
    Witam,
    niestety nie mogę otworzyć załączników, jakbyś mógł jeszcze raz wrzucić to byłoby fajnie ale sam fakt, że mocno kręciłeś na chipsecie H81 to już dosyć duże osiągnięcie. Używam pasty Pactum PT-1, to pasta o zwiększonym przewodnictwie ciepła załączona do coolera. Jeśli chodzi o powierzchnię coolera stykającą się z procesorem to rzeczywiście heatpipes odstają odrobinę od reszty powierzchni podstawy coolera ale wydaje mi się, że jest to zrobione celowo aby ciepło z procesora bezpośrednio było przekazywane na rurki cieplne a ewentualna mikro szczelina, która na pewno powstaje jest wypełniana pastą termo-przewodzącą. Nie wiem czy mam rację ale wydaje mi się, że taka firma jak Silentium (chyba dosyć dobra) specjalizująca się w produkcji coolerów nie popełniała by w produkcji takiego podstawowego błędu jak nierówna powierzchnia stykająca się z procesorem. Czy po wyrównaniu tej powierzchni papierem zauważyłeś spadek temperatury przy tej samej konfiguracji oc i jakiej wielkości była to różnica jeśli pamiętasz? Chłodzenie jest przymocowane solidnie i mocno więc tu raczej nie widzę problemu. Co do grafiki to korzystam z grafiki wbudowanej w procesor no i w sumie racja, że ona tez obciąża procesor. Nie mam w zapasie dobrej grafiki niezależnej ale ponieważ nie korzystam z gier to ta kilkuletnia którą posiadam powinna mi wystarczyć. Może spróbuje ją założyć i sprawdzę temperaturę. Czy u Ciebie to coś zmieniło albo może znasz przypadek w którym zmniejszyło to temperaturę procesora? Co do nierówności powierzchni procka to wrzucę posta i zobaczę jak wygląda sytuacja w przypadku coolerów innych firm np. Noctua i innych czy heatpipes wystają odrobinę czy też powierzchnie są idealnie gładkie.
    Krzychu K.
    Level 22  
    kup pastę np.:mx2,jakbyś starł ciepłowody na "lustro" to zwiększy się pole styku z z IHS- u mnie temperatura po szlifie spadła ok 6 stopni
    to max co mi się udało wycisnąc z mojego egzemplarza
    Pentium G3258/AsusB85M-G - Temperatura procesora Pentium G3258/AsusB85M-G - Temperatura procesora
    dretred
    Level 5  
    Rozumiem, że 5.76GHz to przy tych 90 stopniach o których pisałeś? To już dosyć wysoka temperatura. Czy pracowałeś na tak podkręconym sprzęcie normalnie czy to było tylko podkręcenie takie testowe "na chwilę"? Poza tym widzę, że u Ciebie to podkręcenie przy dosyć niskim napięciu. U mnie przy napięciu ustawionym na automat podkręca je do ponad 1.4v już przy 4.6GHz. Zrobię tak jak piszesz. Wyrównam powierzchnię coolera, użyje lepszej pasty i popróbuję. Napisz jeszcze jak ze stabilnością przy tych wynikach, które pokazałeś.
    Powiem szczerze, że jestem pozytywnie zaskoczony tak wysokim taktowaniem na tym procesorze i szczególnie, że na takiej płycie.
    Tak jeszcze myślę, że te zbyt wysokie temperatury u mnie mogą być spowodowane tym, że pozmieniałem, można powiedzieć podkręciłem opcje zarządzania energią co jak piszą powoduje wzrost temperatury. Nie wiem czy konfiguruje je optymalnie z jednej strony, a z drugiej nie mam informacji jak się do tych ustawień dokładnie zabrać. W każdym razie system jest niestabilny już przy 4.5GHz bez zmiany tych ustawień co mnie trochę zaskakuje.
    I właśnie przed chwilą przyszło mi do głowy co może być u mnie problemem z niestabilnością przy stosunkowo niskich temperaturach i oc. Przypomniałem sobie, ze mam dosyć stary i słabawy zasilacz, a słaby zasilacz może być powodem niestabilności przy zwiększonym obciążeniu. Mam racje? Jeśli tak to jakiej mocy zasilacz powinienem mieć żeby nie mieć problemów ze stabilnością?
    Krzychu K.
    Level 22  
    w OCCT masz info o wartościach napięć?? jak przy oc w stresie 12v spada poniżej 12v to zasilacz nie daje stabilnego napięcia,5,76Ghz było prawie cały czas - denerwowało mnie wycie wentylatora od CPU więc w miarę komfortowo działał na 4,8GHZ,pamiętaj że każde cpu jest inne,najlepsze sztuki były z początku produkcji,ja testowałem to na nim:
    http://www.chieftec.eu/pl/pomoc/archive/90-aps-450s-450watt-80plus.html
    dretred
    Level 5  
    Czyli mam rozwiązanie niestabilności systemu. sprawdziłem zapisy z testów OCCT i napięcie +12v bardzo często spada poniżej 12v. powiem nawet, że większość czasu jest na tym poziomie.