Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Egzamin kwalifikacji E12 Styczeń 2016

majkel36 27 Dec 2015 14:00 91392 381
phoenixcontact
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    jaga899
    Level 10  
    odnośnie zestawu nr 2:
    -czy trzeba było podobnie jak w zestawie 1 wymontowac dysk 1 i zamontowac dysk 2 i ubuntu na całej partycji?
    -jeśli chodzi o ustawienie ekranu żeby po 28 min się wyłączał..to czy da się to zrobić nie przez konsolę? Bo graficznie to wygląda mniej więcej jak w załączonym obrazku (nie da się samemu ustawić czasu..)
    Anonymous
    Anonymous  
  • phoenixcontact
    Nieruchomość
    Level 12  
    Witam.

Zrobiłem przykładowy kosztorys i jest on zapisany w dwóch rozszerzeniach. Dla xls oraz .ods .

Może komuś jeszcze pomoże. To tylko przykład , więc nie wiem jak tam macie konkretnie sprecyzowane pytanie, ale zasada jest jednakowa tak więc nawet jeśli zrobicie "za dużo" to wyjdzie tylko na plus.

P.S Niestety posiadam zbyt mało postów aby zamieszczać linki:( tak więc jeśli ktoś będzie zainteresowany to zapraszam na prywatne wiadomości.
    MarcelKowal
    Level 18  
    Witam,
    nie chce mi się czytać całego wątku, rzuciłem jedynie okiem.
    Dobrze widziałem, że były zestawy nr 1, 3, 4 i 5?
    Pytam z ciekawości, bo z E.14 wycofano arkusz nr 6 (to wiem na 100%) i podobno wycofano też dwa arkusze E.12.
    Słyszeliście coś o tym?
    CKE kompromituje się coraz bardziej ;)
    Pozdr.
    Nieruchomość
    Level 12  
    Specjalnie bym nie słuchał się rad i porad innych w kwestii takiej czy wycofali jakiś arkusz czy nie:)
    Właśnie dziś byl arkusz 6 :)
    Jest taka stara zasada: Lepiej się po prostu nauczyć a nie liczyć na szczęście z arkuszami :)
    To są naprawdę proste i już takie podstawowe użytkowe zadania, że jako przyszli informatycy powinniście to robić bez patrzenia na ekran.
    MarcelKowal
    Level 18  
    Ja nie zdaję, stary koń już jestem ;) ale dzięki za radę :)
    Pytam z ciekawości, bo zastanawiam się jak bardzo trzeba skopać zadanie, żeby wycofano arkusz :D
    Nieruchomość
    Level 12  
    Problem z Centralną Komisją Edukacyjną jest taki, że pracuje tam nie do końca wykwalifikowana kadra (jeśli chodzi o zlecenia dot. przygotowanie arkuszy egzaminacyjnych )

Zadania - pytania zawarte w kartach nie są zrozumiałe (logiczne) ..jest masa błędów językowych i to wszystko powoduje, że zdający (w różnym wieku) nie są w stanie zrozumieć treści zadań. Coś co nie jest logiczne można interpretować przynajmniej na dwie możliwości. W rezultacie największy problem to odszyfrowanie co i w jakiej kolejności robić . Następna rzecz o czym musicie pamiętać na egzaminie to : słowa klucze . Przykład: W prawach dostępu Linuxa : Prawo "X" o wartości "1" to : prawo do uruchomienia ale również prawo do wykonania oraz po angielsku: execute . Bądźcie czujni i czytajcie wszystko po 10 x a jak nie zrozumieliście czegoś to następne 10.
    jaga899
    Level 10  
    Czy ktoś kto miał arkusz nr 6 może podzielić się tym co było? btw. to ile w końcu tych arkuszy ma być? mam nadzieję, że już 7 nie dadzą..;p
    pigula_shp
    Level 12  
    jaga899 wrote:
    odnośnie zestawu nr 2:

-jeśli chodzi o ustawienie ekranu żeby po 28 min się wyłączał..to czy da się to zrobić nie przez konsolę? Bo graficznie to wygląda mniej więcej jak w załączonym obrazku (nie da się samemu ustawić czasu..)

Po czystej instalacji w Ubuntu - nie masz możliwości graficznie ustawić inaczej czasu niż to co masz na zrzucie - aby była taka możliwość należy doinstalować (a nie masz przecież dostępu do netu) narzędzie np. dconf-editor pozwala ono ustawić czas wygaszania w sekundach... z konsoli nie namierzyłem lokalizacji pliku konfiguracyjnego w którym ręcznie można zmodyfikować ten wpis.

W wytycznych do E12 jako alternatywna dystrybucja Linuxa podana jest Suse 13.2 - podczas instalacji tego distro można wybrać rodzaj powłoki (Gnome lub KDE) w przypadku wybrania Gnome efekt jest ten sam jak w Ubuntu, ale jeżeli podczas instalacji wybierzemy KDE to czas blokady ekranu możemy modyfikować co do minuty... czyli jak zwykle mały bug w zestawach E12 - ktoś do końca nie sprawdził...
    Egzamin kwalifikacji E12 Styczeń 2016
    majkel36
    Level 8  
    Ma ktoś jeszcze egzaminy ? Ja mam dopiero 15 Lutego :)
    Knur87
    Level 9  
    Ja mam 12 lutego :) I takie pytanie: Ile jest w końcu tych wszystkich zestawów ?
    Domino5000
    Level 10  
    Najprawdopodobniej 6, ale ten szósty to jakiś rarytas.
    Knur87
    Level 9  
    A skąd masz takie informacje że prawdopodobie może być 6 ?
    Nieruchomość
    Level 12  
    Nie żaden rarytas, tylko bardzo podobny do 1,2,3,4,5 i . Proszę nie opowiadać młodzieńczych bzdur. Bez obaw . Wiedza do tego egzaminu jest na poziomie zwykłego usera. Jeśli ktoś czegoś takiego nie zda to polecam pożegnać się z informatyka od razu.
    Nieruchomość
    Level 12  
    tepiloxtl wrote:
    Co do poleceń, w drugim temacie opisałem wszsytkie komendy, które według mnie są potrzebne, i których nie da się obejść za pomocą GUI:
    komenda na wygasanie hasła: sudo passwd -x *ilość dni* *użytkownik*
    komenda na dodanie grupy: sudo addgroup *nazwa grupy*
    komenda na dodanie uzytkownika do grupy: sudo adduser *uzytkownik* *nazwa grupy*
    komenda na przejecie pliku przez innego uzytkownika(wykonaj to z pierwszego konta, nie z nowego): sudo chown *uzytkownik* *nazwa pliku*
    Ponadto, wrzucam właśnie na tuby materiał z krótkiej lekcji którą udzieliłem koledze na temat jak wykonać to wszystko pod linuksem, jeśli ktoś byłby zainteresowany, ale wrzuci się dopiero po 16, więc dziś już nikt nie skorzysta

Nie do końca jest to prawda.

Większość operacji co do zmian hasła, tworzenia grup, dodawania użytkowników do grup można zrobić za pomocą programu : Użytkownicy i grupy . Wystarczy wyszukać w zasobach ten odpowiedni program (wbudowany w Ubuntu )

Ciekawym i równie prostym rozwiązaniem do zarządzania uprawnieniami grupy/użytkownicy oraz przenoszenia praw / nadawania praw itd. jest program: Midnight Commander . (również wbudowany w ubuntu od zawsze) Wystarczy przejść tylko do roota i można zrobić tam wszystko co się chcę bez używania konsoli. (trzeba tylko pamięć by w konsoli przejść do roota a następnie uruchomić program: mc )

P.S

Aha i jeszcze jedno, tam ktoś napisał komendę , która wyświetla rzekomo partycje / dyski . Czyli df -h .

Jest to oczywiście niewłaściwe polecenie. Jeśli już koniecznie chcecie to wyświetlić przez konsole to :

- sudo fdisk -l

lub

- sudo parted -l

lub

- sudo cfdisk

lub ewentualnie: lsblk

:idea:
    kordian401
    Level 9  
    Ja zdaje 23 lutego. Mam pytanie, może dość głupie ,ale kto pyta nie błądzi ,a mianowicie chodzi o montowanie zasilacza do komputera. Mam rozumieć ,że chodzi zamontowanie go do komputera i przykręcenia go do obudowy ? Czy po prostu on jest już zamontowany i tylko kabel zasilający będzie odłączony i po prostu trzeba podłączyć do gniazda. Pytam bo nie przypominam sobie żeby we wcześniejszych egzaminów takie coś było ,dlatego chciałbym rozwiać swoje wątpliwości co do tego punktu.
    majkel36
    Level 8  
    Czy ktoś zdaję egzamin 15 lutego ? (Jeżeli tak to o której godzinie) Proszę też w miarę możliwości o informacje od osób zdających 13 14 (o ile takie są) jaki był numer zestawu :)
    Knur87
    Level 9  
    Czy ktoś jeszcze będzie pisać egzamin przed 12 lutym ? :)
    pigula_shp
    Level 12  
    Nieruchomość wrote:

Ciekawym i równie prostym rozwiązaniem do zarządzania uprawnieniami grupy/użytkownicy oraz przenoszenia praw / nadawania praw itd. jest program: Midnight Commander . (również wbudowany w ubuntu od zawsze)

W ubuntu 14.04.3 mc jest niedostępny po zainstalowaniu.
    We wcześniejszej wersji 12.04 owszem!!!
    Domino5000
    Level 10  
    Dobry, ja z pytaniami - gdzie w gpedit.msc mogę zablokować dodawanie drukarek, nie mogę tego znaleźć oraz jak ustawić wygaśnięcie hasła dla danego użytkownika?
    Nieruchomość
    Level 12  
    pigula_shp wrote:
    Nieruchomość wrote:

Ciekawym i równie prostym rozwiązaniem do zarządzania uprawnieniami grupy/użytkownicy oraz przenoszenia praw / nadawania praw itd. jest program: Midnight Commander . (również wbudowany w ubuntu od zawsze)

W ubuntu 14.04.3 mc jest niedostępny po zainstalowaniu.
    We wcześniejszej wersji 12.04 owszem!!!

Nie.
    Właśnie w wersji Ubuntu , która Was obowiązuje jest ten program wbudowany lecz trzeba do tego posiadac sprawność intelektualną żeby go uruchomić. Więc nie pisz bzdur.

W poprzednich wersjach mogło go nie być a w podanej przez Ciebie 12.04 trzeba doinstalować.
    Poczytaj trochę.

Dodano po 50 [minuty]:

Domino5000 wrote:
    Dobry, ja z pytaniami - gdzie w gpedit.msc mogę zablokować dodawanie drukarek, nie mogę tego znaleźć oraz jak ustawić wygaśnięcie hasła dla danego użytkownika?

Musisz mieć wersje Windows minimum : professional . W Home są pewne ograniczenia.
    Domino5000
    Level 10  
    @U.P.

Wiem, wiem, na wirtualce z Professionalem starałem się znaleźć tę opcję z drukarką, ale znalazłem tylko blokowanie instalowania sterowników przez użytkownika - to chyba nie to samo, prawda? Tak samo w przystawce secpol nie ma opcji wygaśnięcia hasła dla danego użytkownika, tylko dla ogółu.

Wracając do tego, co napisałeś z tymi Grupami i użytkownikami, to faktycznie wersja 14.04 nie ma wgranych tych bajerów, trzeba dossać gnome tools. Bez tego nawet przez terminal users-admin wyskakuje, że wprowadzono nieznaną komendę.
    Nieruchomość
    Level 12  
    Domino5000 wrote:
    @U.P.

Wiem, wiem, na wirtualce z Professionalem starałem się znaleźć tę opcję z drukarką, ale znalazłem tylko blokowanie instalowania sterowników przez użytkownika - to chyba nie to samo, prawda? Tak samo w przystawce secpol nie ma opcji wygaśnięcia hasła dla danego użytkownika, tylko dla ogółu.

Wracając do tego, co napisałeś z tymi Grupami i użytkownikami, to faktycznie wersja 14.04 nie ma wgranych tych bajerów, trzeba dossać gnome tools. Bez tego nawet przez terminal users-admin wyskakuje, że wprowadzono nieznaną komendę.

Blokada dla drukarek
    Konfiguracja użytkownika -> Szablony administracyjne -> Panel sterowania -> Drukarki -> Zapobiegaj dodawaniu drukarek (wszystko robi się w edytorze w szablonach administracyjnych. Pamiętać trzeba tylko aby wybrać szablon dla okreslonego użytkownika)
    W rejestrze wygląda to tak
    [HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoAddPrinter"=dword:00000001
    Teraz żeby nie wchodzić za każdym razem do rejestru tworzymy w notatniku plik rejestru *.reg doklejamy na początek Windows Registry Editor Version 5.00 Po zapisaniu klikamy i automatycznie się zmienia.

Natomiast co do grup i użytkowników. To wersja 14.04PL LTS jak najbardziej to posiada... nie trzeba nic doinstalowywać. Czy aby na pewno prawidłowo próbujecie uruchomić ten aplet?
    Domino5000
    Level 10  
    Nie wyszukuje czegoś takiego, jak "Użytkownicy i Grupy" tylko "Konta użytkowników", gdzie z tego poziomu po prostu nie da się zarządzać grupami. Tak, jak pisałem dopiero po doinstalowaniu gnome tools można dostać się do tych ustawień tylko i wyłącznie przez terminal wpisując users-admin. Korzystam z najnowszej wersji Ubuntu 14.04 LTS, sprawdź u siebie, czy nie dograłeś kiedyś tam gnome toolsów.
    Nieruchomość
    Level 12  
    Domino5000 wrote:
    Nie wyszukuje czegoś takiego, jak "Użytkownicy i Grupy" tylko "Konta użytkowników", gdzie z tego poziomu po prostu nie da się zarządzać grupami. Tak, jak pisałem dopiero po doinstalowaniu gnome tools można dostać się do tych ustawień tylko i wyłącznie przez terminal wpisując users-admin. Korzystam z najnowszej wersji Ubuntu 14.04 LTS, sprawdź u siebie, czy nie dograłeś kiedyś tam gnome toolsów.

Właśnie zainstalowałem 14.04PL LTS (taką wersje większość z Was miało na egzaminie)ze strony wsparcia http://ubuntu.pl/pobierz.php i oczywiśćie, że mam wszystko włącznie z Midnight Commander.

Czy aby na pewno prawidłowo to uruchamiasz?
    Dam instrukcje i sprawdź od początku :

Logując się do Ubuntu po lewej stronie ekranu klikasz na kółeczko (Przeszukaj ten komputer oraz źródła w sieci) tam wybierasz tylko "programy" . Wyświetla się lista programów lecz musisz zaznaczyć opcje wyświetl więcej wyników. Szukasz apletu: Użytkownicy i Grupy oraz Midnight Commander. W ostateczności na dowód mogę zrobić screena. Zapewniam, że niczego nie doinstalowałem i nawet celowo internet wyłączyłem. Na spokojnie to zrób i się uda.
    Domino5000
    Level 10  
    Nie wiem, jak Ty to robisz, ale w mojej wersji nie ma czegoś takiego, jak Użytkownicy i Grupy, do tego po wyszukaniu Midnight Commandera mam tylko i wyłącznie opcję "Pobierz za darmo". Faktycznie widziałem przez chwilę "Użytkownicy i grupy", ale zapomniałem, że nie odinstalowałem gnome toolsów - po ich skasowaniu znów nie było tego apletu.

Nikt nie widzi tego prócz Ciebie, nawet byłem skłonny popytać moich znajomych, czy widzą ten aplet - podzielają moje zdanie, tego po prostu nie ma.

No, zagadka rozwiązana, ściągasz zmodyfikowane ISO z jakiejś trash strony. Na egzaminie mamy wersje z witryny .com, a nie .pl. "Triumfalna Turkawka - polski remiks Ubuntu 14.04 LTS - wydany!"

To na tyle :>
    Nieruchomość
    Level 12  
    Domino5000 wrote:
    Nie wiem, jak Ty to robisz, ale w mojej wersji nie ma czegoś takiego, jak Użytkownicy i Grupy, do tego po wyszukaniu Midnight Commandera mam tylko i wyłącznie opcję "Pobierz za darmo". Faktycznie widziałem przez chwilę "Użytkownicy i grupy", ale zapomniałem, że nie odinstalowałem gnome toolsów - po ich skasowaniu znów nie było tego apletu.

Nikt nie widzi tego prócz Ciebie, nawet byłem skłonny popytać moich znajomych, czy widzą ten aplet - podzielają moje zdanie, tego po prostu nie ma.

Pobrałem http://ubuntu.pl/pobierz.php bezpośrednio z tej strony i zrobiłem wszystko tak jak mówiłem. Więc coś musicie robić źle.

Może jeszcze raz zainstaluj sobie ubuntu oraz pobierz wersje tą co napisałem. Taką macie na egzaminie , więc nie ma możliwości aby było inaczej.
    Podkreślam jeszcze raz dla jasności: Internet cały czas miałem wyłączony, więc nawet przez przypadek nie mogły się zainstalować z sieci nic innego niż to co jest przy danej instalacji.

Głowy sobie nie dam uciąć co do innych wersji Ubuntu (poprzednich)
    Wiem natomiast na 100% , że w tej co podałem http://ubuntu.pl/pobierz.php jest wszystko tak jak trzeba.
    Domino5000
    Level 10  
    Na egzaminie jest zmodyfikowana wersja Ubuntu? Nie uwierzę ani trochę w to :D. Wszystko opiera się na oficjalnych źródłach.