Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Multiswitch Opticum MS 5/6 - Niski poziom sygnału DVBt za Multiswitchem

Otley 27 Gru 2015 17:45 1311 10
  • #1 27 Gru 2015 17:45
    Otley
    Poziom 9  

    Witam wszystkich forumowiczów. Założył em nowy temat bo podobne są już zamknięte a dla mnie nie rozwiązały problemu.
    Mam domek a w nim 4 pokoje. W każdym gniazdo RTV/RD/SAT Legrand końcowe 1 db ESH01.
    Na zewnątrz antena DVBt Ax1000 z symetryzatorem. Odległość do nadajnika Rusinowo około 17km w linii prostej. Antena SAT 80 cm + konwerter quatro (jeszcze nie podłączony do multiswicha).
    W skrzynce w garażu umieściłem Multiswitch Opticum MS 5/6. Podłączyłem do niego w/w antenę zewnętrzną, i dalej instalacją (wykonaną w gwiazdę) do każdego pokoju.
    I tak: jeżeli podłączę bezpośrednio antenę do kabla z któregoś z pokoi to sila 98/ jakość 100, są wszystkie kanały - jest super. Jeżeli podłączę przez Multiswitch to sila 14/ jakość 100 - sprawdzając na kanale TVP 1. Brak TVN, Polsat itp.
    Wyczytałem gdzieś, że mam za mocny sygnał i Multiswitch go nie "puszcza". Kupiłrm więc tłumik sygnału DVBT axion 20db. Podłączyłem, regulował em, sprawdzał em i to samo siłą 14/ jakość 100 oraz brak TVN, Polsatu itp.
    O co tu chodzi? Jaką może być przyczyna? Proszę o pomoc doświadczonych. Pozdrawiam serdecznie.

    0 10
  • #3 27 Gru 2015 20:29
    Otley
    Poziom 9  

    Zasilanie Multiswitch podłączone. W antenie zewnętrznej jest symetryzatorem nie wzmacniacz. Tam nie ma zasilania.

    0
  • #5 27 Gru 2015 20:47
    Otley
    Poziom 9  

    O a tego nie wiedziałem. Dzięki. Jutro dopiero zamawiam telewizję od operatora NC. Wtedy sprawdzę. Ale jest już światełko. Dzięki na ten moment. Pozdrawiam serdecznie :-)

    0
  • #6 28 Gru 2015 19:58
    Top Serwis
    Poziom 24  

    mihal2002 napisał:
    Otley napisał:
    Zasilanie Multiswitch podłączone

    To teraz podepnij LNB do wolnych wejść. Multiswich nie jest do rozdzielania sygnału telewizji naziemnej.

    Nie zgodzę się z tym. Powinien działać bez podłączonego LNB.
    Wygląda raczej na uszkodzony.

    1
  • #7 28 Gru 2015 20:12
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    mihal2002 napisał:
    To teraz podepnij LNB do wolnych wejść. Multiswich nie jest do rozdzielania sygnału telewizji naziemnej.


    MS działa i bez tego !
    Kilka przypadków takich miałem. Padł tranzystor na torze naziemnym.
    Do zrobienia samemu lub ktoś kto ma lutownicę.

    0
  • #8 28 Gru 2015 20:18
    Otley
    Poziom 9  

    Jest na gwarancji. Mam go sam rozebrać i naprawić?

    0
  • #9 28 Gru 2015 20:23
    Fotodetektor

    Poziom 30  

    Otley napisał:
    Jest na gwarancji. Mam go sam rozebrać i naprawić?


    Oczywistym jest, że jak na gwarancji to należy się zgłosić i wysłać do serwisu.
    Nie chcesz wysłać to napraw sam.

    0
  • #10 28 Gru 2015 20:51
    Otley
    Poziom 9  

    Podłączę LNB, sprawdzę jak nie wyda to wyślę do reklamacji.

    0
  • #11 29 Gru 2015 18:05
    Otley
    Poziom 9  

    Po wstępnych ustaleniach z technikiem serwisu Opticum, Multiswitch idzie do reklamacji. Jutro wysyłka. Dam znać co po naprawie i jaka była diagnoza. Pozdrawiam pomocnych.

    0