Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Beko DIN 5930 fx - Nowa, nie odpompowuje wody

peterrrm 28 Gru 2015 21:46 795 7
  • #1 28 Gru 2015 21:46
    peterrrm
    Poziom 14  

    Witam,
    Posiadam nową zmywarkę DIN 5930FX. Przy pierwszym użyciu okazało się, że zmywarka nie odpompowała wody. Dno komory myjącej wypełnione było wodą.
    Stąd moje pytanie: czy może jest jakieś zabezpieczenie transportowe lub coś podobnego co trzeba usunąć przy montażu?
    Wyciągałem filtr i nic w nim nie zauważyłem. Wąż odpływowy prawidłowo zamontowany, nie zgięty.
    Pod koniec mycia - chyba wtedy gdy ma działać pompa - słychać delikatne buczenie.
    dzięki za pomoc

    0 7
  • Pomocny post
    #2 28 Gru 2015 22:00
    wojciech80
    Poziom 18  

    Witam,

    Może jest to banalna odpowiedz ale już 2 razy się spotkałem z takim przypadkiem,
    i w dwóch było dokładnie tak samo.
    A mianowicie wąż odpływowy podłączony do syfonu przy zmywaku, ale zaślepka która się tam znajdowała nie została odcięta i woda nie miała odpływu. :wink:

    1
  • #3 28 Gru 2015 22:01
    m fox
    Poziom 23  

    peterrrm napisał:
    czy może jest jakieś zabezpieczenie transportowe lub coś podobnego co trzeba usunąć przy montażu?

    Nie sądzę ale instrukcja montażu jest przecież w zestawie
    Skoro nowa i zamontowana zgodnie z instrukcją to trzeba wezwać serwis. Jest przecież na gwarancji.

    0
  • #4 28 Gru 2015 22:14
    ROBSON33
    Moderator AGD

    m fox napisał:
    Skoro nowa i zamontowana zgodnie z instrukcją to trzeba wezwać serwis. Jest przecież na gwarancji.


    Najpierw bym jednak sprawdził to o czym pisze Kolega @wojciech80 :

    wojciech80 napisał:
    A mianowicie wąż odpływowy podłączony do syfonu przy zmywaku, ale zaślepka która się tam znajdowała nie została odcięta i woda nie miała odpływu. :wink:


    Bardzo częsty przypadek, najczęściej jak kuchnia po remoncie lub nowa zmywarka kupiona i zmieniony syfon specjalnie pod zmywarkę.

    0
  • #5 28 Gru 2015 22:15
    peterrrm
    Poziom 14  

    Zaślepki nie ma :) wąż odpinałem od zlewu i się okazuje, że jest w środku suchy -więc woda nawet nie zaczynana wypływać.
    Gwarancja, tak jest i zapewne teraz wezwę serwis... ale jak czas nagli to niechętnie czeka się na serwis.

    0
  • #6 28 Gru 2015 22:20
    m fox
    Poziom 23  

    Serwis przyjedzie w ciągu 1-2 dni , zdąży przed Nowym Rokiem.
    Nie warto grzebać samemu skoro jest gwarancja bo można ją stracić.
    Słychać buczenie więc coś z pompą.
    Zatarła się , zapchała , spaliła :)

    0
  • #7 28 Gru 2015 22:33
    peterrrm
    Poziom 14  

    ok ,dzięki za pomoc. Zobaczymy co z tego wyniknie.

    0
  • #8 28 Gru 2015 23:49
    nares
    Specjalista AGD

    Często jest tak, że króciec z syfonu nie ma zaślepki, lecz jest zalany wewnątrz i należy wyciąć otwór. Bardzo wątpliwa jest niesprawność nowej pompy.

    0