Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nie załancza monitora

oscypek 14 Jun 2005 21:00 1158 12
    oscypek
    Level 11  
    komputer startuje ale nie załancza monitora (monitor w stanie czuwania), ale gdy odepne przewód zasilający od płyty głównej na minutke i spowrotem podłącze wowczas odpala ale przy starcie wyskakuje komunikat "CMOS checksum error defaults loaded" gdy włącze uruchom ponownie kumputer wszystko jest ok, ale ja go wyłacze (zamkne stystem) i ponownie chce włączyc to juz nic z tego, monitor pozostaje w stanie czuwania :(. Co to może być? czyżby jakies padnięte kondensatory????
    mk20
    Level 26  
    Sprawdź stan baterii podtrzymującej bios potem ustawienia biosu ( zwłaszcza AGP-start).
    lysy1980
    Level 32  
    Sprawdź baterie na płycie głównej i ewentualnie wymiwń
    gpowers
    Level 11  
    jak już wymienisz baterie wejdź do biosu i spróbuj załadowac "bezpieczne ustawienia biosu" lub default (ale tu trzeba uważać nieraz wyłącza potrzebne rzeczy).
    oscypek
    Level 11  
    bateria ma 3.2V więc chyba jest wszystko z bateria ok
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    oscypek wrote:
    bateria ma 3.2V więc chyba jest wszystko z bateria ok

Mierzone w płycie, czy na wyjętej baterii?
    oscypek
    Level 11  
    na wyjętej
    jankolo
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Pomiar taki nie jest wiarygodny. Włóż baterię w płytę i wtedy zmierz napięcie. Pod obciążeniem wynik pomiaru może być zupełnie inny.
    artur00
    Level 25  
    mk20 wrote:
    Sprawdź stan baterii podtrzymującej bios potem ustawienia biosu ( zwłaszcza AGP-start).

myślę że chodziło tu o opcje biosu zwaną " init display first" jeżeli tak to możemy sobie to darować, autor postu nie pisał że ma 2 k. graficzne, a właśnie do tego ta opcja służy, tzn. przy obecności 2 k. graficznych pozwala wybrać z której karty komputer się odpali.
    oscypek napisz co to za komputer, jaki monitor itp. czy nie aktualizowałeś ostatnio biosu ?:)
    czy coś dokładałeś ostatnio do kompa, w jaki sposób objawił się problem ? z dnia na dzień ?

Pozdrawiam

artur
    oscypek
    Level 11  
    bateria jest w porządku mierzona na płycie ma 3.2V, nie było nic dokładane, zadnych zmian w biosiea czy monitor przestał sie załanczac z dnia na dzien to nie wiem bo to nie mój komputer
    TONI_2003
    Moderator
    Witam ! ... na mój gust to sytuacja ma się tak Masz uszkodzenie tego typu że z baterii gdy nie ma płyta zasilania nie jest pobierane napięcie do podtrzymania biosu i stąd ten komunikat "CMOS checksum error defaults loaded" .
    Należałoby poszukać dlaczego tak jest zapewnie jakaś dioda ma w tym udział powinno to być w miarę łatwe do znalezienia . Proponuję Byś przeanalizował to miejsce na płycie gdzie jest bateria czyli jej najbliższe połączenia ze światem .
    Pozdrawiam i życzę powodzenia.
    Sok
    Level 13  
    Witam. Mam podobny problem. Kiedyś monitor crt odpalał bez problemu po włączeniu listwy. Dziś mam przy tym samym sprzęcie podpięty lcd benq i każdorazowo trzeba go włączać przyciskiem na obudowie, bo po włączeniu listwy i komputera monitor sam nie "wstaje" jak kiedyś crt. Może się mylę, ale czy przypadkiem te typy (tzn. lcd) tak już mają?
    oscypek
    Level 11  
    nie mogłem nic znaleźć na płycie głównej, więc kupiłem taka sama uzywaną płytke i juz wszystko hula