Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Sagem F@st 2704 - Konfiguracja routera z modemem 3g/4g Huawei E398

29 Gru 2015 01:52 4482 16
  • Poziom 5  
    Witam dziś dostałem od znajomego router Sagemcom F@st 2704 z możliwością obsługi modemów 3g. Modem posiadam z Plusa, Huawei E398. Podpinam modem pod USB routera, dioda modemu świeci jakby była podłączona do PC, wchodzę w ustawienia routera pod 192.168.1.1, wybieram ustawienia zaawansowane> ustawienia połączenia 3G i podaję znalezione dane Plusa:

    PIN: mój z karty SIM
    APN: internet lub plus
    login: pusty lub plusgsm
    hasło: puste lub plusgsm
    autoryzacja: Auto lub CHAP

    DNS podałem plusa: 212.2.96.51 i 212.2.96.52
    Na żadnym z tych ustawień po zapisaniu i reboocie routera internet nie rusza, w prawym górnym rogu jest czerwona lampka z podpisem ADSL i tylko próbuje się połączyć, nie przeskakuje na 3G.
    Router ma zaktualizowane firmware ze strony producenta.
    Proszę o jakieś wskazówki, jakie parametry ustawić, żeby to odpaliło?
    Z góry dziękuję za pomoc :)

  • Poziom 43  
    Pedros22442 napisał:
    Router ma zaktualizowane firmware ze strony producenta

    Więc odszukaj tam jeszcze informacje o liście obsługiwanych urządzeń.
  • Poziom 5  
    Niestety nie ma informacji o modemach obsługiwanych, jest tylko informacja na stronie orange gdzie podane są modemy kompatybilne ale dostępne w ofercie orange.

  • Poziom 43  
    Pedros22442 napisał:
    jest tylko informacja na stronie orange gdzie podane są modemy kompatybilne

    I to wystarczy - jeśli nie ma tam Twojego to nie uzyskasz połączenia.
  • Poziom 5  
    No ale dlaczego taka konkluzja? Skoro tego modemu nie było w ofercie orange, to logiczne że nie ma go na tej liście- nie jest to lista od producenta. Może to kwestia właśnie ustawienia parametrów połączenia?

  • Poziom 43  
    Pedros22442 napisał:
    Skoro tego modemu nie było w ofercie orange, to logiczne że nie ma go na tej liście

    Nie, lista obsługiwanych urządzeń narzucana jest przez producenta urządzenia.
  • Poziom 5  
    No ale dlatego piszę, że to nie jest lista producenta, orange zaznacza że to są: "Lista modemów 3G, które zostały sprawdzone i współpracują z modemem Sagemcom Fast 2704", a nie lista pełna kompatybilnych... Chodziło mi tylko o poprawne APN, DNS i inne parametry dla Plus
  • Poziom 43  
    Pedros22442 napisał:
    Chodziło mi tylko o poprawne APN, DNS i inne parametry dla Plus

    Ale co modem ma z tym wspólnego... - to też od routera zależy - jeśli wspiera, to powinno zadziałać, jeśli nie ma żadnej wzmianki, że cokolwiek obsługuje - to konkluzja chyba oczywista.
  • Poziom 5  
    No ale wzmianki, że nie obsługuje też poniekąd nie ma, modem po podpięciu do routera synchronizuje się z siecią- dioda jasnoniebieska...
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    Ale te dane są poprawne APN internet wystarczy. Kto ci naopowiadał bzdur, że ten zabytkowy skąd inąd router obsłuży modem LTE E398 na oficjalnym FW? Ten router nie obsługuje modemów LTE w tym E398 http://www.orange.pl/kid,4002371290,id,400276...-2704-konfiguracja-modemu-3G,helparticle.html Na nim jest kompatybilny tylko ze starszymi, wolnymi modemami 3G. Oczywiście można go przystosować do obsługi modemu LTE E398. Wymagana jest zmiana OFW na alternatywne FW czyli OpenWRT. Dla tego modemu trzeba pobrać http://dl.eko.one.pl/luci/chaos_calmer/brcm63...rcm63xx-generic-F%40ST2704V2-squashfs-cfe.bin Następnie zmienić oficjalne FW na to pobrane i po zalogowaniu na 192.168.1.1 użytkownik root bez hasła odpowiednio skonfigurować interfejs WAN dla E398 w obrazie LUCI.
  • Poziom 43  
    Pedros22442 napisał:
    modem po podpięciu do routera synchronizuje się z siecią- dioda jasnoniebieska...

    To jest tylko info, że USB podało zasilanie i modem coś wykrywa - podepniesz do ładowarki USB - efekt będzie taki sam na modemie.
    @matek451
    Coś cieniutko widzę działania autora w tym kierunku - potencjalnie na horyzoncie widzę uwalone sprzęty...
  • Specjalista Sieci, Internet
    Zmiana FW na OpenWRT CC z LUCI od Cezarego z podanego linka to żaden problem. a dalsza konfiguracja przez WebGUI na interfejsie graficznym LUCI pod E398 nie jest taka trudna. Zresztą pod ten modem wszystkie dane jeśli chodzi o tryb RAS lub QMI są dostępne. Nie spróbuje to sie nie przekona. Zresztą CC z LUCI to jedyna opcja aby ucywilizować ten router. To idealny sprzęt do nauki.
  • Poziom 5  
    Zrobione, zmieniłem firmware na podane przez kolegę matek451, skonfigurowałem sieć UMTS i internet po wifi jest, ale nie nazwał bym tego prędkością UMTS... Strony ledwo się wczytują... Czy jest na to jakaś rada?
  • Specjalista Sieci, Internet
    W jakim trybie skonfigurowałeś połączenie na E398 RAS( interfejs WAN,3G, UMTS /dev/ttyUSB0 ) czy QMI ( interfejs WAN , protokół qmi , /dev/cdc-wdm0) ? Jak wygląda połaczenie na samym modemie w komputerze? Jakie prędkości w obydwu przypadkach? Korzystasz z LTE czy 3G w Plusie? Na modemie wymusiłeś tylko LTE? Jaka to lokalizacja?
  • Poziom 5  
    Skonfigurowałem na RAS, na QMI mi internetu nie znajduje, albo coś niepoprawnie wpisuję. Na laptopie łącze normalnie z LTE o ile się nie myle moblie partner ustawiony jest w trybie NDIS i prędkości pod Lublinem osiągami bezpośrednio z modemu 30-50 MBps a przez router nie jestem w stanie załadować speed testu choć w LuCi na wykresach pokazuje przepustowość w granicach 50mbps
  • Poziom 5  
    No na QMI mimo ustawień jak w podanym źródle modem nie chce gadać, miga tylko niebieski led, raz tylko połączył się z LTE -błękitny led, ale dalej bez internetu na wifi, chyba pozostaje RAS

    Edit: ok wszystko fajnie, mam w końcu jakiś internet przez wifi ale po wpięciu modemu do laptopa ten nie łączy się z LTE, co najwyżej z HSPA+ dając prędkości rzędu 100kbps... Jak to naprawić, mam Windows 10 i mobile partner 23.002.08.03.54 od lesiolo

    Edit 2: Naprawiłem aktualizacją firmware. Uważam, że temat do zamknięcia. Osiągnąłem co chciałem.