Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączyc trzy fazy czy kupic falownik?

kavior 29 Dec 2015 12:17 2232 20
    kavior
    Level 14  
    Witam wszystkich.
    Mieszkam w domku jednorodzinnym i posiadam zasilanie jednofazowe, moc 4KW, zabezpieczenie 20A. Wiem, że to śmiesznie mało ale posiadając w garażu grubościówkę, piłę stołową, spawarkę inwerterową nigdy nie miałem problemu z bezpiecznikiem. Chcę kupić tokarkę z silnikiem 2-3KW 3F. Zastanawiam się, czy podłączyć siłę ( jaki przydział mocy? ) czy kupić falownik. Jego cena na taka moc jest spora, ale zawsze można poszukać używki. Dodatkowo będę posiadał płynna regulację obrotów wrzeciona.
    Gdybym się zdecydował na podłączenie siły to muszę za każdy zwiększony KW zapłacić 75zł i dodatkowo opłacać wyższe rachunki za przesył. Już się uzbiera na część falownika. W przyszłości nie planuje kupna urządzeń na siłę.
    Doradźcie proszę na co się zdecydować.
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Zależy jaki dokładnie silnik napędza tą tokarkę. Jeżeli gwiazda 400V, a trójkąt 230V to falownik. Jeżeli gwiazda 690, a trójkąt 400V to tylko "siła". Aczkolwiek silnik można zawsze zmienić.
    kavior
    Level 14  
    Jest tam silnik 400/230V. Zastanawiam czy przy rozruchu nie będzie wybijało zabezpieczenia przed licznikiem? :crazyeyes: Gdybym się zdecydował na podpięcie siły, to na jaką moc się zdecydować? Max moc silnika to 4KW.
  • Helpful post
    ArturAVS
    Moderator HP/Truck/Electric
    Jeżeli zasilanie falownikiem to nie wyłączy zabezpieczenia. Tylko te 4kW... A reszta ? Oświetlenie itp.?

Moc max silnika 4kW. Tabliczka znamionowa jest? Raz piszesz 2 - 3 kW, a później 4kW. To w końcu ile?

Licz się jeszcze z tym, że instalacja pójdzie do modernizacji.
  • Helpful post
    Krzysztof Reszka
    Moderator of Electrical engineering
    Może tak żeby wilk był syty i owca cała. Przerobić instalację na 400V, a jeśli tokarka wymagała by zmiany obrotów (powinna mieć regulację własną) kupić falownik .
  • Helpful post
    czesiu
    Level 36  
    kavior wrote:
    Gdybym się zdecydował na podpięcie siły, to na jaką moc się zdecydować?

Wypadałoby mieć przynajmniej taki sam amperaż zabezpieczenia jak teraz (20A), więc minimum to Twoja aktualna moc przyłączeniowa x3.
    kavior
    Level 14  
    Tokarki jeszcze nie kupilem. Jedna nad ktora mocno sie zastanawiam ma silnik 3KW. Gdyby trafila sie ladna sztuka z mocniejszym silnikiem to bym sie skusil. Dlatego wspomnialem o 4KW.
    Idelanym rozwiazaniem byloby miec sile oraz falownik ale koszta sa ponad moje mozliwosci. Wazne ze zabezpieczenie na falowniku wytrzyma. Tokarka bedzie pracowala w przydomowym warsztacie, w sumie to sporadycznie.
    Mam jeszcze pytanie, bo na infolini nie rozwiano moich watpliwosci. Jakbym podlaczyl sile, i korzystal z tych samych urzadzen co dotychczas to rachunki by pozostaly na tym samym pulapie? Cena za kwh jest taka sama, jedynie przesyl drozszy bo 4,5zl. Tylko ta kwofe mnoze o ilosc przyznanych KW?
    I dlaczego czeka mnie modernizacja przylacza? Do garazu z rozdzielni mam doprowadzony przewod okolo 5x4mm. To nowy dom i wszystko z obecnymi standardami wykonane po za brakiem sily.
    Za brak polskich znakow przepraszam, z telefonu pisze.
  • Helpful post
    Krzysztof Kamienski
    Level 43  
    Jeden falownik do wszystkiego ?? Poza tym, Szanowny Kolego wiekszość falowników z zasilaniem jednofazowym 220VAC dostępnych na rynku europejskim kończy się na mocy 2,2kW, jak na przykład seria Invertek Optodrive.
    kavior
    Level 14  
    Falownik tylko do tokarki, reszte urzadzen mam na 230V. Przegladajac nawet dzisiaj widzialem falowniki 3kW na 230V. Widocznie niezrozumiale napisalem.
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
  • Helpful post
    zbich70
    Level 43  
    kavior wrote:
    I dlaczego czeka mnie modernizacja przylacza? Do garazu z rozdzielni mam doprowadzony przewod okolo 5x4mm. To nowy dom i wszystko z obecnymi standardami wykonane po za brakiem sily

Przewód z rozdzielnicy do garażu to nie wszystko.
    Nic nie wiadomo jak wygląda rozdzielnica, jak jest zasilana, gdzie jest granica własności z dostawcą energii, gdzie jest licznik energii i zabezpieczenie przedlicznikowe?

kavior wrote:
    Jakbym podlaczyl sile, i korzystal z tych samych urzadzen co dotychczas to rachunki by pozostaly na tym samym pulapie? Cena za kwh jest taka sama, jedynie przesyl drozszy bo 4,5zl. Tylko ta kwofe mnoze o ilosc przyznanych KW?

Patrz tutaj punkt 8.2
    Składnik stały stawki sieciowej w taryfie G11 zależy od ilości faz. W G11 jest to 1,81 zł/m-c dla 1 fazy i 3,91 dla 3 faz. Różnica to 2,10 zł/m-c (brutto 2,58)
    Jest to opłata miesięczna niezależna od ilości zużytej energii [kWh] ani mocy przyłączeniowej [kW].
    kavior
    Level 14  
    Mieszkam w nowym domu. Wszystko jest chyba wykonane z obecnymi standardami. Licznik w ogrodzeniu, wszystko pod sile przygotowane.
    W kazdym razie poslucham madrzejszych , doswiadczonych i decyduje sie na sile. 12KW starczy?
    Anonymous
    Anonymous  
    Lion23
    Level 11  
    Krzysztof Kamienski wrote:
    Jeden falownik do wszystkiego ?? Poza tym, Szanowny Kolego wiekszość falowników z zasilaniem jednofazowym 220VAC dostępnych na rynku europejskim kończy się na mocy 2,2kW, jak na przykład seria Invertek Optodrive.

Bez problemu są również dostępne falowniki o mocy 3kW np. Siemensy serii V20:
    http://sklepfalowniki.pl/falownik-6sl3210-5bb23-0uv0.html

Jednak jak już wielokrotnie powtarzałem nie radzę sugerować się mocą falownika, ale jego prądem znamionowym i to właśnie na podstawie znamionowego prądu wyjściowego dobrać odpowiedni falownik do silnika.
    kavior
    Level 14  
    Czasu troszke minelo ale tokarka kupiona oraz falownik LG. Jestem baardzo zadowolony!:-) Praca z falownikiem podoba mi sie coraz bardziej:-)
    jega
    Level 24  
    Ja akurat w Twojej sytuacji wybrałbym podłączenie 3f, ale w mojej nie mam wyboru, jestem skazany na falownik. Chcę zasilać silnik bramy 800W z UPS a więc falownik się kłania. Prąd rozruchowy silnika mnie nie niepokoi, bo chcę wykorzystać miękki start (dodatkowa zaleta), ale boję się samego podłączenia falownika pod zasilanie. Ciekaw jestem, czy występuje wówczas duży impuls prądu ładowania kondensatora?

W Twojej instalacji zapas jest nieduży, nie było nigdy problemów z włączaniem falownika?
    kavior
    Level 14  
    Czasowo i finansowo falownik korzystniej mnie wyszedl. Dodatkowo plynna regulacja obrotow wrzeciona jest bardzo praktyczna. Samo zwiekszenie mocy kosztowaloby wiecej od falownika.
    Odnosnie wlaczania falownika to dopiero czas pokaze. Dopiero w sobote go uruchomilem. Na razie nie widze zadnych problemow.

Przepraszam za brak polskich znakow. Pisze z telefonu i nie mam takiej mozliwosci. Jutro na komputerze stacjonarnym poprawie wszystkie swoje posty.
    Anonymous
    Anonymous  
    kavior
    Level 14  
    Tokarke zasilam falownikiem bezposrednio podlaczonym pod silnik spietym w trojkat:-) Musze tylko dorobic dodatkowe chlodzenie silnika. Niska czest. falownika przeklada sie na niski halas tokarki, ale chlodzenie jest marne wtedy.
    Anonymous
    Anonymous