Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

MSP430 - Kto używa? Co myślicie o MSP430?

leonow32 29 Dec 2015 19:43 3627 32
Computer Controls
  • Computer Controls
  • #2
    michalko12
    MCUs specialist
    Sam napisz dlaczego zainteresowałeś się nimi.
  • #3
    BlueDraco
    MCUs specialist
    Jeśli chcesz wyprodukować więcej niż 5, a mniej niż 1000 urządzeń, to możesz mieć spore problemy ze zdobyciem układów. MSP430 ma obecnie jedną zaletę - b. mały pobór mocy przy w miarę przyzwoitej mocy obliczeniowej. Jeśli chcesz zasilać urządzenie przez parę lat z pastylki litowej - to jest właściwy układ do tego celu. W innym przypadku odpuść sobie tę zabawkę i weź się za Cortexy.
  • #4
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    #5
    ZbeeGin
    Level 39  
    leonow32 wrote:
    Co myślicie o tych prockach?

    Fajne. 16-bitowe. Nie pogardzą ogórkami kiszonymi czy cytrusami.
    Czasem problematyczne, gdyż proste rzeczy są czasem okropnie "zakręcone".

    leonow32 wrote:
    Warto się tym zainteresować?

    Tak:
    - jeśli będziesz się zajmować systemami pomiarowymi - bo głównie tam brylują te procesory,
    - jeśli stać Cię będzie na porządny programator za ok. 400PLN,
    - jeśli lubisz wyzwania związane z nieco innym (mniej oczywistym) podejściem do zaimplementowanych peryferii,
    - jeśli wolisz szybką nieulotną pamięć FRAM od EEPROM (seria FR),
    - jeśli potrzebujesz procesorów z wbudowanym układem komunikacji radiowej (seria CC).

    leonow32 wrote:
    Za granicą są dość popularne, ale w PL jakoś trochę słabo z nimi.

    Słabo, bo:
    - programator dość drogi,
    - nie ma dla nich kompilatora BASCOM. :)

    leonow32 wrote:
    Kto ma jakieś doświadczenia z tymi prockami?

    Pisałem dwie aplikacje pod te układy, niestety klient stracił zainteresowanie bo część mechaniczna mu nie przeszła testów. Pozostał mi programator USB FET + adaptor z ZIF, płytka Launchpad z serią G i laska MSP430F2232.
  • #7
    ZbeeGin
    Level 39  
    Wcale nie przesadziłem. I pisałem o porządnym programatorze, a nie o namiastce obsługującej tylko nowe układy z SBW.
    Taka sama sytuacja jest w stajni Atmel-a. Możesz sobie kupić lub zrobić podróbkę STK500 za parę złotych, ale jak myślisz nad tym na poważnie to musisz już wydać przynajmniej 300PLN.
    Wszędzie, może poza ARM-ami, występuje taki gradient.

    I tak jak piszesz na "starter" by się pobawić i pomigać LED-ami i rzucić w kąt jest w sam raz, ale "na poważnie" całkowicie odpada.
  • #8
    User removed account
    User removed account  
  • Computer Controls
  • #9
    bgolab
    Level 22  
    Używałem trochę MSP430 (LaunchPad), potem ARMów Stellaris.
    TI dostarcza niezłe materiały szkoleniowe. Używałem jedne z pierwszych Launchpadów. Ale nie byłe zachwycony możliwościami (wszędzie podkreśllali 16bit a ja jakoś nie widziałe w tym wartości dodanej) . Wersje Stellaris (ARM), które uzywałem i środowisko IDE w tym czasie nie umożliwiało np. debuggowania w SRAM.

    Przesiadłem sie na STM32 . Kity tanie. Srodowisko np. Keil stabilne (darmowe dla kodu poniżej 32kB, można debugowac i uruchamiac programy w SRAM). Co do materiałow szkoleniowch i STM32 jest trochę gorzej ale dokumentacja jest dobra. STM32Cube dość ułatwia generowanie driverów i konfiguracje MCU (definicje pinów, funkcje alternatywne). Każdy kit Discovery czy Nucleo ma debugger i emulator wbudowany.

    Z perspektywy czasu wydaje mi się, że warto zainwestowac czas w STM32. Najtańsze kity są po ok. 40zł.
  • #10
    User removed account
    User removed account  
  • #11
    bgolab
    Level 22  
    Moim zdaniem ilosc bitow nie ma tak duzego znaczenia w prostych projektach jak ilosc dostepnych akcesoriów np. portów szeregowych. Dla mnie było ważne by mieć kilka USART. Zwykle robię konsolę, często mam moduł GSM i pomiar temperatury (podłączam DS1820 do UARTa) więc z tej perspektywy prosty MSP430 mimo 16 bitów był marny. Ale ten prosty MSP430 był w obudowie DIP co już widziałem jako zaletę.

    Co do low power. Używam STM32L0/L1/L4. To też jest mocno przereklamowane jesłi bawimy się np. robocikami gdzie silniczki decydują o ogólnym poborze pradu.
    Nie zawsze da sie pisać programy w stylu zrób cos szybko i przejdź w tryb low power.

    Zaczął bym od określenia wymagań - co chemy robić.

    Cena - fajnie, że niska - możemy bawić się płytkami różnych producentów i porównywać.

    Trudno podwyższać poziom dyskusji jeśli mówimy o ogólnikach.
  • #12
    alagner
    Level 26  
    W dawnej pracy pisałem na MSP430. Jeżeli piszesz na AVR to przestawić się będzie dość łatwo, powiedziałbym (abstrahując już od lowpowerowości), że to takie AVR na sterydach: debug na pokładzie i jakby mądrzej poukładane peryferia (często bogatsze), ale nadal to relatywnie "małe" mikrokontrolery (popatrz na ilość ram). O ile pamiętam, to te dwa lata temu GCC nie wspierało C++ (nie wiem czy to ma dla Ciebie znaczenie), IAR chyba już tak.
    No i standard napięciowy inny, bo max. 3.6V

    No i tak jak bgolab napisal, Texas dodaje dużo przykładowego kodu, ma też narzędzie do klikalnej konfiguracji peryferiów (GRACE) jeśli ktoś tego potrzebuje. IDE - CCS, jest działa, nie ma cudów ale i problemów nie sprawia; GCC+Eclipse też działa całkiem ok.
  • #13
    gierek_forever
    Level 16  
    Witam,
    do MSP430 mam duży sentyment. 10 lat temu próbowano je spopularyzować w PL. Pamiętam kilka artykułów na ich temat (np w EP), konkurs TI na "dziwne" źródła zasilania układów z tymi klockami...

    Z dzisiejszej perspektywy (odpowiadając na pytanie autora): nie warto (zawodowo).

    Procesory te (jakąś dekadę temu) zapełniały lukę pomiędzy maluchami 8-bit (51, PIC, AVR) a dość "dużymi" 32-bir (ARM7, ARM9). Jak dla mnie sens stosowania MSP430 skończył się wraz z pojawieniem się Cortex M0. Może jednak ktoś dzisiaj rozwija jakiś (komercyjny) układ na tych klockach? Zachęcam do pochwalenia się
  • #14
    bgolab
    Level 22  
    Jak chcemy mogac diodą to arduino jest sensownym wyborem ale jesli myslimy o czyms poważniejszym to tak jak przedmówca zauważył Cortex M0.

    Dlaczego? Bo wcześniej czy póxniej zaczniemy odbijać sie od banalnych problemów typu mało RAM, brak kolejnego UART-a. Poza tym coś musimy podłączyc do takiego procesora by miał jakoś kontakt ze światem. Jeżli chcemy np. korzystać z shieldów arduino to np. ST ma serie nucleo (na allegro widzę czasem po 35zł) do których można często uzyć modułow do arduino. Oczywiście trzeba to przemyślec pod kątem zasilania, itp ale jest to duze ułatwienie.
  • #15
    ZbeeGin
    Level 39  
    bgolab wrote:
    Jak chcemy mogac diodą to arduino jest sensownym wyborem

    Jeśli rzeczywiście chcemy migać diodą to sensownym rozwiązaniem jest raczej układ 555 lub dwutranzystorowy przerzutnik.

    bgolab wrote:
    jesli myslimy o czyms poważniejszym to tak jak przedmówca zauważył Cortex M0.

    I tu też panuje zasada, że wykorzystujemy układ o mocy obliczeniowej i właściwościach wystarczających do wykonania zadania. I tylko dlatego, że producenci układów z rdzeniami ARM prowadzą swoją wojnę cenową, a cały świat opiera się na stosunku "zarobił / wydał -> ∞"; wydaje się, że do wszystkiego należy stosować właśnie coś co zawiera "trzy magiczne litery".
  • #16
    michalko12
    MCUs specialist
    Kolega @leonow32 produkuje moduły z uC (ATxmega). Prawdopodobnie jest zainteresowany produkcją takich modułów na MSP430 i w tym kierunku robi badanie rynku. Nie wypisujcie tutaj o tym jakimi innymi uC warto się zainteresować tylko niech wypowiadają się osoby które mają coś do powiedzenia na temat MSP430. Szkoda tylko, że sam aktywnie nie uczestniczy w dyskusji jako autor wątku.
  • #17
    ZbeeGin
    Level 39  
    michalko12 wrote:
    Prawdopodobnie jest zainteresowany produkcją takich modułów na MSP430 i w tym kierunku robi badanie rynku.

    Mogłoby się udać, ale po pierwsze trzeba zaoferować jeszcze naprawdę tani i uniwersalny programator. Podróbki z ChRL USB-FET są po ~150PLN. Płytki Launchpad to ~50PLN ale ograniczy to zastosowanie do układów z SBW.
    Po drugie wypada wykorzystać jakiś mikrokontroler z rodziny MSP430, który ma coś niespotykanego w innych rodzinach, np. wbudowany moduł radiowy, przy tym zachowuje rozsądną cenę.
    I innych przypadkach będą to zabawki, które się IMO nie sprzedadzą. Chyba, że będzie tak charyzmatycznym marketingowcem jak Mirek Kardaś. :D
  • #18
    gierek_forever
    Level 16  
    michalko12 wrote:
    Kolega @leonow32 produkuje moduły z uC (ATxmega). Prawdopodobnie jest zainteresowany produkcją takich modułów na MSP430 i w tym kierunku robi badanie rynku. Nie wypisujcie tutaj o tym jakimi innymi uC warto się zainteresować tylko niech wypowiadają się osoby które mają coś do powiedzenia na temat MSP430..


    Jako praktyk odbieram ten procesor jako "ciekawostkę przyrodniczą".
    Pod względem peryferiów nic specjalnego nie oferuje (moduł radiowy, sterownik wyświetlacza LCD).

    Uważam jednak, w oparciu o moje doświadczenia dydaktyczne, że jest to całkiem dobra propozycja na "pierwszy procesor":
    + prawdziwy RISC (~27 instrukcji) - przyjemny w programowaniu asemblerem;
    + bogata baza wiedzy od TI zawierająca podstawy techniki mikroprocesorowej (co to jest PC, do czego służy SP, jak to jest z tymi przerwaniami...);

    Reasumując dość mocną stroną tego procesora jest stosunkowa prostota i bardzo dobra dokumentacja (czego nie mogę powiedzieć o np. NXP czy ST). Fajne do nauki. Do zastosowań komercyjnych - raczej nie.
  • #19
    bgolab
    Level 22  
    Chciałem tylko dodac tytułem ciekawostki, że MSP430 w porównaniu do atmega ma architekture von Neumanna co jest rzadkie gdyż małe procesorki (np. AVR) mają zwykle architekture Harvard.

    Pozwala to np. załadowac kod do RAM a potem go wykonac (niewiele tego RAMu jest ale dla celów dydaktycznych) ciekawe. W Cotex jest to standard, że kod można odpalac z RAM co czesto stosuję do różnych celów.

    Dyskusja staje się juz chyba bezprzedmiotowa jako, że autor postu się nie odzywa...
  • #20
    piti___
    Level 23  
    Zrobiłem na MSP430 kilka komercyjnych projektów. Czujniki radiowe zasilanych bateryjnie z wyświetlaczami LCD. Na ogniwie 2700mAh działają bez problemu 2 lata w 1 minutowym cyklu pomiarowo/transmisyjnym.

    Przetwornik pomiarowy zasilany z pętli prądowej 4-20mA.

    Czujnik 1wire slave udający ds18b20 z dokładnością pomiaru 0.1C.

    Uważam że nie mają konkurencji jeśli chodzi o układy lowpower. Wybudzanie z deepsleep każdym przerwaniem. I nie są tylko ciekawostką na pierwszy procesor.

    Jeśli chodzi o programator to można zacząć od lauchpada. A wydatek 400zł na "porządny programator" dla firmy która ma produkować jakieś urządzenia jest śmieszny... więcej kosztują próbne serie płytek, sita itp...
  • #21
    atom1477
    Level 43  
    Też robiłem projekty na MSP430.
    Używało się ich dość normalnie. Trochę może mało było informacji w necie ale nie robiłem żadnych cudów żeby datasheet nie wystarczał do skonfigurowania tego co się chce.
    Ale dzisiaj jakoś nie widzę dla nich wyjątkowych zastosowań bo wiele mikrokontrolerów ma mały pobór prądu.
  • #22
    User removed account
    User removed account  
  • #23
    atom1477
    Level 43  
    Na MSP430 czy DeepSleep Microchipa?
    Na MSP430 robiłem układ pomiarowy zasilany energią słoneczną z komunikacją radiową (SimpliciTI).
    Udawało się uzyskać średni pobór prądu ze 20uA przy odsyłaniu pomiarów co minutę (przy czym procek pobierał z tego może 3uA, reszta czujniki).
  • #24
    User removed account
    User removed account  
  • #25
    leonow32

    Level 30  
    Skoro się domagacie, żebym się odezwał, to się odzywam :)

    Produkujemy kontraktowo różne czujki dymu, gazu, liczniki, mierniki, itp. Wszystko to jest zasilane z baterii, ma wytrzymać 10 lat (niektóre nawet 20) i wszystko bez wyjątku jest na MSP430. Są to produkty dla różnych firm, zaprojektowane przez różnych ludzi.

    Parę lat temu robiłem system pomiarowy monitorujący wychylenie budynku, a dokładniej wieży telefonii GSM. O ile w przypadku wieży mamy zasilanie bez problemu, to problem robił się, kiedy ten system został zainstalowany na moście w jakimś wygnajewie, gdzie nie było prądu lub nie można było się nigdzie podłączyć legalnie. Wtedy co jakiś czas musiał ktoś przyjechać z akumulatorem :)
  • #26
    User removed account
    User removed account  
  • #28
    User removed account
    User removed account  
  • #29
    atom1477
    Level 43  
    Zwykłe baterie CR20xx wytrzymują ponad 100 lat.