Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

gaśnie gdy hamuje...

dodosman 14 Cze 2005 23:20 3110 6
  • #1 14 Cze 2005 23:20
    dodosman
    Poziom 10  

    Hej. Mam problem jak w temacie. Normalnie jest wszystko ok, jednak czasami nic nie podejrzewajac dojezdzam do skrzyzowania naciskam sprzeglo i w momencie naciskania hamulca i hamowania auto gasnie Najczesciej wystepuje to gdy przed chwila cofalem lub jechalem wolno na jedynce, czyli ogolnie po jezdzie na polsprzegle(nie wystepuje na zimnym silniku).Odpala normalnie i mozna jechac dalej jednak na nastepnym skrzyzowaniu to samo, mija dopiero po dluzszej ostrej jezdzie lub na drugi dzien. Moze znajdzie sie ktos madry i wyjasni mi w czym rzecz. PS nie jezdze za duzo na benzynie, ale tam nie ma czegos takiego bo sprawdzalem choc nie za dlugo bo mi szkoda PBD:) Najgorsze jest to ze to gasniecie nie wystepuje ciagle lecz okresowo (zima praktycznie nie ma tego problemu) I jeszcze jedno, gdy ostatnio mi sie to zdarzylo przyjechalem do garazu i w garazu wrzucilem na luz aut zaczelo sie krztusic i juz mialo zgasnac zrobilem przygazowke i bylo ok, nastepnie szybko zaczalem naciskac hamulec i momentalnie spadly obroty i silnik zgasl. Opel Corsa X14SZ rok prod 1996 HELP

    1 6
  • #2 14 Cze 2005 23:53
    adamo650
    Poziom 14  

    [ I jeszcze jedno, gdy ostatnio mi się to zdarzylo przyjechalem do garazu i w garazu wrzucilem na luz aut zaczelo się krztusic i juz mialo zgasnac zrobilem przygazowke i bylo ok, nastepnie szybko zaczalem naciskac hamulec i momentalnie spadly obroty i silnik zgasl. Opel Corsa X14SZ rok prod 1996 HELP]

    Jak przy naciskaniu hamulca to bardzo prawdopodobne, że serwo.
    Sprawdź.
    pozdrawiam

    0
  • #3 15 Cze 2005 08:41
    dodosman
    Poziom 10  

    No, ale czy serwo mogloby nawalc np raz na dwa tygodnie?A w tym czasie normalnie sie sprawowac? To mnie wlasnie dziwi. Dodam jeszcze ze jak jest wszystko dobrze to moge hamulec naciskac tysiac razy i wszystki gra:| Czy to moze zalezec od np temp silnika lub czegos podobnego?

    0
  • #4 15 Cze 2005 08:59
    saper3791
    Poziom 18  

    Witam , pozdrawiam .
    Sprawdzcie moze instalacje elektryczna przy silniku , szczegolnie wszystkie wtyczki i polaczenia kabli i przewody (wezyki) z servo ale nie tylko z servo .
    No coz ja osobiscie mialem troszke inny problem z Oplowskim silnikiem :
    - gdy podjezdzalem na skrzyzowanie obroty mi "rosly" na okolo 1500RPM na wolnym gazie . Co dziwne - dzialo sie to tylko przy cieplym silniku , gdy byl jeszcze chlodny (ponizej) 60-65°C bylo wszystko OK . Zmienilem dwie uszczelki - na kol. ssacym i pod gaznikiem mycie i szorowanie zaworu zwrotnego spalin - wszystko na nic . I gdy przekopalem i dokladnie wymylem "kontakt"spray-em i zabezpieczylem WD-40 wszystkie polaczenia i wtyczki ... autko zaczelo "chodzic" jak za starych , dobrych czasow .
    Pozdrawiam i zycze powodzenia .

    0
  • #5 15 Cze 2005 10:25
    Slawek J
    Poziom 30  

    Z tego co wyczytalem to auto jest na gazie. Mialem dokladnie taki sam problem jak ty ze od nowosci przez pierwszy 1000km auto gaslo przy hamowaniu. Pomogla regulacja calej instalacji gazowej i do dzis mam przejechane ponad 4 tys i chodzi super.
    Pozdrawiam.

    0
  • #6 15 Cze 2005 11:01
    bj86
    Poziom 14  

    Witam,

    Kolega powyżej ma rację. Widziałem taki przypadek w Palio Weekend na gazie - instalacja była kiepska i rozregulowana. Wystarczyła elegancka regulacja całości i było ok.

    Pzdr

    0
  • #7 15 Cze 2005 15:54
    diamondsoft
    Poziom 11  

    Witam.
    Ja tez miałem podobny przypadek - autko przy jeździe na gazie gasło podczas hamowania a na benzynie szło jak perching :-) Po wielu tygodniach prób doszedłem co było przyczyną: podczas jazdy silnik dostawał określoną dawkę powietrza i gazu, podczas hamowania gwałtownie zmieniał sie skład mieszanki (za dużo gazu w stosunku do powietrza) i autko gasło. Spowodowałem aby silnik pobierał powietrze pośrednio czyli z komory silnika a nie z przedniej atrapy poprzez zdemontowanie rury dolotowej do filtra powietrza. Mnie pomogło i już nie mam problemów z gaśnięciem.
    Pozdrawiam.

    0