Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pierwsza zmywarka budżet 1000zł szerokość 60cm - jaką kupić ?

Samason 30 Dec 2015 12:57 2997 18
Suntrack
    Samason
    Level 10  
    Witam

Chciałbym zakupić rodzicom zmywarkę o szerokości maks 60cm . Zależy mi na w miarę prostej obsłudze ( to będzie pierwsza zmywarka w domu ) łatwym dostępie do części . Wiadomo że będzie się psuć,a ja nie zamierzam kupować nowej za 2 lata .

Oczywiście energoszczędność i oszczędność wody też ma duże znaczenie . Bo jeśli będzie nabijać ogromne rachunki to jej używanie mija się z celem . Miło też by było gdyby te środki do zmywarki tabletki,nabłyszczacze etc nie kosztowały fortuny .

Jestem kompletnie "zielony " w temacie . Jeśli czegoś nie napisałem,co jest ważne proszę pytać .

Pozdrawiam
  • Suntrack
    Samason
    Level 10  
    Warto dopłacać do tego Bosha ? Rzeczywiście Bosh jest nadal tak bezawaryjny ? W sumie mam w domu pralkę Bosha ( taką prostą bez bajerów ) i chodzi już 5 lat . Miałem też lodówkę Bosha i chodziła ponad 10 lat ( w sumie nadal działa tylko szuflady połamane ) zmieniłem dopiero w tym roku na Samsunga . .

Ale miałem też pralkę Candy która działała też prawie 10 lat bez awarii . Myślałem nad tą zmywarką :
    http://www.skapiec.pl/site/cat/331/comp/9088586

I dokupić 5 letnią ochronę ( wyjdzie tyle co ten Bosch z 2 letnią ) a po 5 latach pewnie i ten Bosch wyląduje na śmietniku .

Ale jeśli rzeczywiście warto do Boscha dopłacić chętnie rozważę tą opcję tym bardziej że z Boshem mam raczej dobre doświadczenia .
  • Suntrack
    yanes
    Level 30  
    Jako o samym Beko to nic nie mogę napisać ale z 5 letnimi gwarancjami to miałem nie miłe doświadczenie.Kupiłem pralkę Amica z takich pakietem gwarancji ,pralka psuła się na potęgę ,ile mi serwis napsuł nerwów to szkoda pisać.Doszło do tego,że pod koniec gwarancji by móc prać kupiłem używaną Miele i dopiero przekonałem się ,że 5 letnia gwarancji nic nie daje.
    Samason
    Level 10  
    Jeśli tak jest no to chyba jednak ten Bosch będzie pewniejszy ? Jakieś doświadczenia że zmywarkami Bosch posiadasz ?

I pytanie tak trochę z innej beczki . Jak to jest z kosztami użytkowania zmywarki ? Wszędzie piszę że zużywa mniej wody . Fajnie Ale przecież zużywa też prąd do podgrzewania wody i chemia też kosztuje . U nas ciepłą wodę bierze się w zimie z pieca a w lecie z panelu słonecznego więc koszty nagrzewania są zerowe.

Więc tak się zastanawiam Czy koszty utrzymania takiej zmywarki nie będą za duże ?
    yanes
    Level 30  
    Mam zmywarki Simensa to prawdopodobnie to samo co Bosch,pierwsza kupiona używana miała 10 lat i sprzedałem ją,dalej działa dobrze.Teraz kupiłem znowu używaną 5 letnią ale w opcjach ma możliwość podłączenia ciepłej wody i jest podłączona do niej,to jest oszczędność przy piecu i jak u ciebie jeszcze masz panele to idealne rozwiązanie.Chemia to groszowe sprawy bo kupując wszystko najtańsze sól,nabłyszczacz i tabletki nie zauważysz różnicy w stosunku do tych najdroższych reklamowanych w tv. Czyli gdybym kupował znowu to tylko z opcją podłączenia do ciepłej wody,zresztą pralkę mam teraz też podpiętą do ciepłej i zimnej wody.
    Samason
    Level 10  
    A ta którą polecasz ma tą opcję do podłączenia ciepłej wody ? Jeśli nie to jaką inną byś polecił w podobnej cenie ?
  • Helpful post
    yanes
    Level 30  
    Tamta to była tylko przykładową aby kupić coś lepszego i nie ograniczać się cenowo do 1 tyś. bo można finalnie stracić na takich oszczędnościach.Nie napisze ci która ma możliwość podłączenia do cieplej wody,musisz to samemu sprawdzić.
    Przeczytaj ostatni post w tym temacie https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1734862.html
    Samason
    Level 10  
    Kupiłem w końcu po przeczytaniu wielu opinii tą którą podałeś podałeś wydawała mi się dość rozsądną propozycją .

Teraz jeśli pozwolisz miałbym stricte eksploatacyjne pytania :

Czy sól do zmywarki jest zawsze konieczna,czy wystarczą same tabletki ? Jeśli jest konieczna to,czy sypie się ją przy każdym zmywaniu ?

To samo pytanie tyczy się też nabłyszczacza .

I jeszcze jedno pytanie Czy takie zwykłe tabletki z allegro typu 100szt za 10 - 15 zł będą ok ?

Na razie kupiłem razem ze zmywarką Somat 3w1 ale to kosztuje 36 zł za 40szt a to już dla mnie drogo .

Miałem na myśli coś takiego :
    http://allegro.pl/niemieckie-tabletki-do-zmywarki-tabs-7w1-100szt-i5684307943.html

A tu 10KG za 30 zł :
    http://allegro.pl/10kg-niemieckie-tabletki-do-zmywarki-12w1-klasac-i5590955852.html
    Przemeek1988
    Level 22  
    Sól, nabłyszczacz dosypujesz/dolewasz raz na jakiś czas - na panelu pokaże ci się komunikat o konieczności dodania.

Co do tabletek - jeśli takowe stosujesz to teoretycznie nie musisz już dawać soli i nabłyszczacza ,praktycznie - jak chcesz nie mieć smug na szklankach etc to i tak je musisz dodać.
    Ja kupuje tabletki albo Finish Quantum albo Somat Gold - 10-cio składnikowy ,staram się kupować większy zapas na jakiejś promo, wtedy można nieźle zaoszczędzić.
    Co do tabletek z allegro - nie wiem, nigdy nie stosowałem, aczkolwiek 10zł za 100szt niemieckich tabletek wydaje się podejrzane, nie ryzykował bym ze względu na możliwą awarię zmywarki (spójrz jak one wyglądają - nie wydaje mi się aby to była jakość made in Germany). Mogę natomiast polecić z opinii znajomych tabletki z Rossmanna lub Lidla, podobno dobrze się spisują no i są dużo tańsze od Somatu czy Finish.

P.S. Na próbę stosowałem też tabletki Ludwig i Fairy ,niestety mój Siemens nie radził sobie z ich pomocą dobitnie zadowalająco.
    Samason
    Level 10  
    To jak one wyglądają to mnie kolego akurat średnio interesuje . :) To ma być skuteczne a nie wyglądać . Kwestia tylko czy jest jakieś ryzyko że mi zmywarka po nich siądzie ? Bo jeśli nie ma to jak dla mnie mogą mi te tabletki i w 10KG worku z Niemiec wozić . :)

Na allegro mogę mieć też tabletki w ładnym opakowaniu marki TABS . 100szt za 19 zł a za opakowanie Ludwika 50szt muszę dać ok 30 zł . Więc mi to robi różnice . Tylko kwestia właśnie tego czy mi zmywarka po 2 latach na śmietniku nie wyląduje .

Ale z drugiej strony . Skoro niemieckie Boshe na tym działają to czemu nasze mają nie działać ?

Zresztą jakość naszej chemii gospodarczej jak pokazują niezależne testy jest nawet gorsza ( mowa tu o porównaniu tych samych marek ) niż to co idzie na rynki zachodnie .
    drzewko82
    Level 12  
    Samason daj znać jak ci chodzi ta zmywarka, jak domywa etc

Też chcę coś kupić rodzicom ale powiem szczerze że zniechęciło mnie w niej kilka rzeczy i zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć i kupić za 1350zł hotpointa - dużo lepsze wykonanie, dużo większa oszczędność i na wodzie i na prądzie, a do tego fajne rozmieszczenie w środku + 3 kosz u góry...

Co do tabletek - ja używałem z rossmanna - dobre są, a od niedawna przeżuciłem się na proszek do zmywarek też z rossmanna i dużo lepiej domywa!
    Samason
    Level 10  
    Gdybyś podał co to za zmywarka ten Hotpoint to może ktoś bardziej obeznany powiedziałby o niej coś więcej . :)

Wiesz zawsze można dołożyć tu 100 tu 200,ale potem z 1000zł robi się 2000 i trzeba brać pożyczkę na zmywarkę . :D

Już tak miałem z lodówką niedawno miała być tania Amica,ale nie Amica szmelc będzie Bosch za 1300zł,a w końcu jest Samsung za 1700zł . :D Więc ze zmywarką trochę się musimy jednak pohamować . :) I tak dołorzyłem do budżetu 100zł .

Czytając opinie to większość o Boschu i Simensie wypowiadało się raczej bardzo dobrze przewijał się też Elektrolux albo Beko ( choć tu opinie mocno są podzielone ) O Hotpoincie nic nie widziałem . Ogólnie to chyba jakaś nowa marka,bo dopiero od niedawna o niej słychać . Przynajmniej ja nie słyszałem o takiej marce jeszcze 2 lata temu .

Oczywiście mogę napisać jak mi się ten Bosch sprawuje,ale pamiętaj że to będzie opinia czysto amatorska . Pewnie będę wniebowzięty jak mi w ogóle będzie działała i sama gary domyje,nawet jako tako . :)

Co do chemii . To zastanawiam się właśnie czy lepiej kupować proszek czy tabletki ? Do proszku trzeba jeszcze dokupywać tą sól i nabłyszczacz . Do tabletki niby nie ( choć też opinie różne słyszałem )

Niestety do Rossmana mam 40km a specjalnie nie będę gnał po tabletki . No chyba że gdzieś przejazdem będę,ale głównie będę kupował raczej hurtem w internecie .
    gasterosteus7
    Level 8  
    ja powaznie zastanawiam sie nad zmywarka kompaktowa i tez interesuje mnie czy domywa zaschniete naczynia, np. takie ktore leza po 2,3 dni zanim trafia do zmywarki, jak radzi sobie z tluszczem, np. patelnia po oleju, niektore naczynia z jedzeniem potrafia zalegac znacznie dluzej w lodowce

tak sie sklada ze nie musze zwracac uwagi na oszczednosc wody czy pradu, najwazniejsza jest wygoda, czystosc i czas..., czytam ze 1 cykl zmywarki moze trwac 60-90 minut, to juz bylaby przesada, znacznie szybciej zrobilbym to recznie, jak jest w istocie?

slyszalem rowniez ze samo podlaczenie zmywarki nie jest takie proste, przeczytalem ze lepiej zostawic to serwisantom (prad, woda, odplyw)??
    Samason
    Level 10  
    Quote:
    czytam ze 1 cykl zmywarki moze trwac 60-90 minut, to juz bylaby przesada, znacznie szybciej zrobilbym to recznie, jak jest w istocie?

Chyba mówisz o jakimś trybie eko . U mojej babci jest zmywarka którą ona sobie nastawia po takim zwykłym obiedzie na 25 min i jej wszystko domywa,a sprzęt już do najnowszych nie należy .
    gasterosteus7
    Level 8  
    tryb eko polega na zmniejszonym zuzyciu wody i energii, raczej nie czasu, owszem, mozna ustawic 30-minutowy program ale uzytkownicy czesto pisza o niedomytych naczyniach, jest oczywiste ze trzeba je wlozyc do zmywarki zaraz po posilku zanim zaschna, to tez mi sie nie podoba, jestem singlem, nie zabrudze na raz wiecej niz 3-4 naczynia/garnki, czasem 1, nie widze opcji szybkiego mycia takiej ilosci

moi znajomi korzystaja niemal wylacznie z 2-godzinnego programu, zbieraja wtedy gary z calego dnia, ale u nich jest szwedzki stol, skadinad wlasnie ten sposob mi odpowiada, tylko ten czas, z drugiej strony wrzucam naczynia, ustawiam program i zapominam, naczynia moge wyjac chocby i jutro, to wygodne, czy jednak wybulic za taka wygode 1700zl bo u mnie mowilibysmy o takiej kwocie, poza tym 1-2h pracy zmywarki moze utrudnic mi korzystanie w tym czasie z innych urzadzen kuchennych ze wzgledu na obciazenie sieci

czytam rozne dyskusje i opinie, moze wyciagne cos z nich dla siebie :D
    Samason
    Level 10  
    No to właśnie o tym mówię że w trybie eko cykl może trwać nawet 90 min tryb normalny to tak 20 25 min . Przynajmniej w tym Boschu o którym mówię ( to jest jakaś 45tka ) nie zauważyłem też nigdy niedomytych naczyń po myciu w niej,nawet na normalnym programie . Dużo też pewnie zależy od jakości używanych środków . Dobra chemia i natryski powinny poradzić sobie nawet z zaschniętym brudem .

Słyszałem opinie że najlepiej domywają właśnie Bosche ale będę mógł to dopiero zweryfikować jak mi w końcu to cudo przyjdzie . :D
  • Helpful post
    Anonymous
    Anonymous  
    Samason
    Level 10  
    drzewko82 wrote:
    Samason daj znać jak ci chodzi ta zmywarka, jak domywa etc

Też chcę coś kupić rodzicom ale powiem szczerze że zniechęciło mnie w niej kilka rzeczy i zastanawiam się czy nie lepiej dołożyć i kupić za 1350zł hotpointa - dużo lepsze wykonanie, dużo większa oszczędność i na wodzie i na prądzie, a do tego fajne rozmieszczenie w środku + 3 kosz u góry...

Zmywarka już podłączona i już 2 prania ma za sobą . Domywa wg mnie bardzo dobrze spodziewałem się że będzie gorzej a w zasadzie nie ma się do czego przyczepić . Sam bym nie zrobił tego lepiej,a to wszystko na najkrótszym programie 29 min . Zmywarkę mam podłączoną pod ciepłą wodę dla oszczędności prądu,w zimie woda będzie z centralnego w lecie z solaru . Nie zauważyłem jakiegokolwiek pogorszenia jakości zmywania jak to niby miało wg niektórych być przy podłączeniu ciepłej wody . Od razu zaznaczę że producent zezwala w tym modelu na podłączenie wody gorącej o maks temp. 60 stopni ( tak rzecze instrukcja )

Soli nasypałem 1,5 kilo ( weszło całe pudełko ) ustawiłem twardość wody "na oko " na średnio twardą i zobaczymy na ile wystarczy . I czy w ogóle będzie sama ją pobierać przy stosowaniu tabletek ( bo opinie są różne )

Na razie do mycia używam Somatu 3w 1 ale planuje kupować tańsze niemarkowe środki gdyż 36 zł za 40 tabletek to dla mnie za dużo . Najpierw spróbuje tych tabletek z Biedronki Glosima bo do Biedronki mam niedaleko . Jak będą bardzo kiepskie poszukam czegoś lepszego . A jeśli chodzi o nabłyszczacz to nie używam na razie i nie wiem czy w ogóle będę .

Jeśliby ktoś miał jakieś pytania na które umiał będę odpowiedzieć,chętnie to zrobię . :)