Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pentium G3258/Asus B85M-G - Nierówna powierzchnia styku coolera z procesorem.

dretred 30 Dec 2015 13:11 855 7
    dretred
    Level 5  
    Witam,
    mam pytanie do posiadaczy coolerów nie boxowych, różnych firm Noctua, Silentium i innych. Jak w przypadku waszych coolerów wygląda powierzchnia coolera stykająca się z procesorem? Czy jest ona cała idealnie gładka czy też może heatpipes odstają odrobinę od reszty powierzchni. W moim przypadku i w przypadku kolegi z elektrody z którym rozmawiam powierzchnie coolerów są nie do końca równe tzn. heatpipes trochę odstają. Zastanawiam się czy jest to celowy zabieg producenta czy tez może niedokładność w produkcji bo wydaje się, że firma specjalizująca się w produkcji coolerów nie powinna takich podstawowych błędów jak nierówna powierzchnia popełniać. Jak to wygląda u was?
    Pozdrawiam
    dretred
    Michelson
    Level 26  
    Witam. Nie wiem, czy to celowy zabieg, ale w chłodzeniu Spartan PRO HE924 ciepłowody też wystają ułamek milimetra ponad powierzchnię.
    Dra98
    Moderator of Computers service
    Raijintek Aidos (0P105246) również powierzchnia nie jest gładka. Fakt, że kosztuje niecałe 100 zł jednak mogli się bardziej postarać.
    jarusz85
    Level 18  
    W coolerze Noctua NH-C12P SE14 powierzchnia kontaktowa z procesorem była chropowata nie na całej powierzchni tylko w 1/3.
    Nie mogłem reklamować bo paragon wyrzuciłem.
    Musiałem potraktować ją drobniutkim wodnym papierem ściernym.
    dretred
    Level 5  
    Ja też zdecydowałem i biorę się za wygładzanie papierem wodnym. Chłopak mi napisał w innym temacie, że po polerce temperatura w stresie spadła mu o 6 stopni. To bardzo dużo moim zdaniem. Swoją drogą skoro nawet Noctua taką kaszankę odwala to nieciekawie. Chyba aż napiszę do producenta i zapytam bezpośrednio u źródła chociaż co do polerki zdania nie zmienię - te 6 stopni mnie całkowicie przekonało ;).
  • Helpful post
    kokapetyl
    Level 43  
    dretred wrote:
    Ja też zdecydowałem i biorę się za wygładzanie papierem wodnym

Po tym zabiegu warto potraktować pastą polerską i będzie jak lusterko.
    dretred
    Level 5  
    Dzięki wszystkim.
    jarusz85
    Level 18  
    dretred wrote:
    Swoją drogą skoro nawet Noctua taką kaszankę odwala to nieciekawie.

Byłem bardzo zdziwiony ponieważ miałem nie jeden cooler tego producenta i zawsze było wszyściutko ok.
    Dlatego po zakupie na pewniaka wyrzuciłem paragon, a jednak, okazało się ....
    Pozdrawiam