Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG - 42LG5000-ZA - Jest dźwięk, brak podświetlenia

bitles8 30 Dec 2015 20:27 2052 6
  • #1
    bitles8
    Level 10  
    Dostałem kiedyś od znajomego TV który uległ awarii.
    LG 42LG5000-ZA.AEUHLJG złożony w Polsce w sierpniu 2008r (info z naklejki)
    Po długim leżakowaniu na strychu postanowiłem sprawdzić czy da sie coś z niego wykrzesać. Nie mam doświadczenia z TV naprawiałem kiedyś komórki więc lutownicę umiem trzymać :)
    Być może powinienem napisać w dziale "Początkujący" jeśli tak proszę admina o przeniesienie postu do odpowiedniego działu.
    Do sedna:
    Po podłączeniu DVD pod eurozłącze i uruchomieniu TV słychać dźwięk nie ma jednak obrazu. Świetlówki nawet nie zabłysną. Licząc na szczęście kupiłem na aukcji komplet podzespołów (podobno sprawnych) zasilacz, płytę główną, komplet 2 sztuk płyt inwerterów (master i slave). Wymieniałem kolejno zasilacz i płytę główną - oznaczenia są zgodne. Niestety płyt inwerterów nie mogłem podmienić bo są inne. Na moich jest 10 sztuk transformatorów WN na każdej płycie czyli łącznie 20 i wnioskuję, że jest 20 świetlówek bo wszystkie złącza są wpięte, natomiast w tych zakupionych są po dwa transformatory WN i po jednym wyjściu na świetlówkę. Nie mam tez na podmianę T-CON. Zastanawiam się czy mogę na próbę podpiąć te inwertery i wpinać po jednej świetlówce aby w ten sposób sprawdzić czy wszystkie działają. Przy okazji przetestował bym czy pozostałe moduły zasilacza i płyty głównej są sprawne. Napięcia wychodzące z zasilacza do płyty głównej:
    PWR ON: 2,0V
    ON/OFF: 0,85V
    ERROR: 5,00V
    Proszę o podpowiedzi.
    W moim TV płyty inwerterów są takie : LG - 42LG5000-ZA - Jest dźwięk, brak podświetlenia
    Natomiast te które posiadam zastępcze to te: LG - 42LG5000-ZA - Jest dźwięk, brak podświetlenia

    Po podświetleniu matrycy lampką widać obraz czyli T-CON chyba należy wykluczyć.
  • #2
    piotreksamba
    Level 24  
    bitles8 wrote:
    Licząc na szczęście kupiłem na aukcji komplet podzespołów (podobno sprawnych) zasilacz, płytę główną, komplet 2 sztuk płyt inwerterów (master i slave)
    Zamiast wymieniać moduły zrobiłbyś jakieś pomiary. Skoro masz dźwięk, prawidłowy obraz to szukaj uszkodzenia na inwerterach. Link
  • #3
    lisek
    Service technician RTV
    Quote:
    Po podświetleniu matrycy lampką widać obraz czyli T-CON chyba należy wykluczyć.

    Coś "ze sterowaniem" invertera, brak sygnału _On lub napięcia zasilania
  • #4
    ssss
    Level 36  
    Witam
    Sprawdz bezpiecznik na inverterter.Jezeli jest dobry na 99,99% ktores z trafek nalezy je pomiezyc ktores ma za wysoka omowosc
  • #5
    bitles8
    Level 10  
    Napięcia na złączu z zasilacza do inwertera Master:
    1 24V - jest 24V
    2 24V - jest 24V
    3 24V - jest 24V
    4 24V - jest 24V
    5 GND - jest GND
    6 GND - jest GND
    7 GND - jest GND
    8 GND - jest GND
    9 BRI - jest około 1V
    10 ON/OFF - jest około 2V
    11 PWM-DIMM - jest około 0,02-0,03V
    12 ERROR - jest 5V

    Napięcia na złączu z zasilacza do inwertera Slave:

    1 24V - jest 24V
    2 24V - jest 24V
    3 24V - jest 24V
    4 24V - jest 24V
    5 GND - jest GND
    6 GND - jest GND
    7 GND - jest GND
    8 GND - jest GND
    9 BRI - jest około 1V
    10 ON/OFF - jest około 2V

    U mnie trafa są o symbolu 4027L 080913 KG1-2
    Zmierzyłem oporność uzwojeń wszystkie są jednakowe.
    Wszystkie bezpieczniki na inwerterach (te białe) oraz rezystory z oznaczeniem "0" pomierzone - mają przejście.
    A gdyby któraś z lamp była uszkodzona to nawet by nie błysnął ?
  • #6
    krzysiek kkk
    Level 13  
    Naprawiałem LG 32lg3000 miał identyczne objawy i po wymianie inwertera powstał i działa.
  • #7
    bitles8
    Level 10  
    No tak można wymienić obie płyty inwerterów ale to jest spory koszt. Miałem nadzieję na znalezienie usterki i jej usunięcie. Ale trochę za "wąski" jestem w te klocki. Przeszukałem internet pod kontem podobnych usterek ale wiadomo każdy model ma swoje bolączki.
    Gdybym znalazł trochę podstaw. Jak na przykład wskazówka czy to napięcie ERROR wynoszące 5V w moim przypadku jest prawidłowe. Na moją logikę pewnie powinno być 0V a w sytuacji awaryjnej wystawiane jest napięcie 5V aby zablokować WN w celu ochrony pozostałych podzespołów. Ale tylko się domyślam.
    Sprawdziłem wszystkie świetlówki a jest ich u mnie 20 szt.
    Nie rozbierałem całego panela LCD a tylko sprawdziłem czy przebija się gdzieś światło. Każda ze świetlówek zaświeca się. Światło z tyłu obudowy jest widoczne nie wiem jak jasno powinny świecić bo wydaje mi się, że po podłączeniu testera świetlówek jakoś słabo świecą. Zastanawiam się czy rozkręcić panel i sprawdzić jak one faktycznie świecą i ewentualnie wymienić. Nie chcę rozkręcać bez potrzeby tylko w uzasadnionym przypadku ze względu na to, że zajął bym sporą część pomieszczenia na długi czas (do czasu zakończenia naprawy).
    Jeszcze jedna dość istotna kwestia. Jak by wypowiedział się ktoś ogarnięty w temacie. Na różnych filmikach widziałem wnętrze 42LG5000 i nie spotkałem z występowaniem takich inwerterów jakie są u mnie. Moje płyty inwerterów są na całą wysokość TV i podłączonych jest 10 szt. świetlówek do każdego z nich. Czyli łącznie 20 szt. Na filmikach były inwertery tylko z jednym gniazdem do świetlówki w każdym. Co to za dziwny model trafiłem to nie wiem.