Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kino domowe 5,0 z amplitunerem lub kolumny stereo do 2000zł 20m2

mela931 30 Dec 2015 20:36 2076 34
Renex
    mela931
    Level 10  
    Witam.
    Poszukuję zestawu kina domowego 5.0 z amplitunerem lub ostatecznie dobrych kolumnach stereo. Mam pokój 20m2, Sprzęt ogółem miałby być do słuchania muzyki dance, techno i discopolo oraz od czasu do czasu do oglądania filmów.
    Oczekuję od sprzętu w miarę wyrazistego i dobrego basu. Amplituner raczej byłby jakiś z używek. Zastanawiam się nad zestawem kolumn Jamo s526 hcs 3 lub stereo Jamo s526. Lecz patrząc po cenach na allegro dopłacam 250 i mam zestaw kina, który kiedyś w przyszłości może zostać wykorzystany przy filmach. Chociaż z tego co patrzyłem na allegro to nie wiem dlaczego ale nikt nie kupuje tych Jamo s526. Ani w aktualnych aukcjach ani w zakończonych. Patrzyłem jeszcze za Jamo s626 w stereo. Ale słyszałem opinie że niby lepiej zagra s526. Może ktoś zaproponuje coś innego. Budżet jaki planuję przeznaczyć na zestaw
    kolumn i amplitunera to do 2000zł. Żródłem dzwięku na razie będzie komputer stacjonarny ze zintegrowaną kartą muzyczną. Kiedyś miałem tonsile maestro II 180 z amplitunerem sony str545 i sprzęt dawał radę.
    Pozdrawiam
  • Renex
    intenso
    Level 39  
    W tej cenie to lepiej pójść w zestaw stereo.Wzmacniacz plus dwie kolumny.
    Zawsze możesz poszukać używanych kolumn i wzmacniacz, będzie to sprzęt o klasę wyżej niż zakupiony nowy.
  • Renex
    mela931
    Level 10  
    A jakieś propozycję masz może?
    intenso
    Level 39  
    Jbl E 80 Denon Pma 720 Ae.
    mela931
    Level 10  
    Ale z tego co patrzę to sam wzmacniacz używany kosztuje ponad 1000. A wolalbym też od razu z tunerem. Kolumny używane na allegro też nic nie ma z używek a nowe to cena też już wysoka. Na całość chcę przeznaczyć góra 2000zł.
    intenso
    Level 39  
    Ten kto ceni sobie Pma 720 używany za 1000 to niech się z nim buja , może znajdzie frajera, używane chodzą po 700/800 zł ,o kolumny się nie martw, cały czas się pokazują i sprzedają.

Dodano po 4 [minuty]:

Tu masz bardzo fajny wzmacniacz
    http://allegro.pl/nad-326bee-i5878475445.html
    mela931
    Level 10  
    Cena wysoka trochę. I tak jak już pisałem wolałbym jakiś amplituner raczej. Bo lubię też od czasu do czasu posłuchać sobie radia. To 2000 to już taki na prawdę max. Myślałem np jakbym te jamo za 1350 i do tego jakiś amplituner za np ok 500. Wiadomo jeszcze dojdą jakieś kable coś i zrobi się 2000. Także polowałbym na coś w tej górnej granicy 1800.
    intenso
    Level 39  
    Nawet jakbyś kupił amplituner za 3000 to nie ma on polotu do takiego Denon-a czy Nad-a.
    mela931
    Level 10  
    No to jest wiadoma sprawa. Wiadomo że amplituner zawsze będzie gorzej brzmiał. A jakiś z tańszego przedziału wzmacniacz? Bo 800 900 to wydaję mi się trochę dużo jak na mój budżet i mało zostanie na jakieś sensowne kolumny.

Ma ktoś jakieś konkretne propozycje ?
    intenso
    Level 39  
    Jamo 626 to to samo co 606, opinii jest bardzo dużo w sieci.
    mela931
    Level 10  
    Czytałem właśnie różne opinie. Każdy ma inne zdanie. Czytałem że niby trudno jest je ustawić w pokoju żeby wydobyć dobry bas. Ale nie wiem czy to prawda.
    s4home
    Level 20  
    Yamaha RS300 do tego głośniki Heco Victa 501. Jeśli stwierdzisz że basu masz za mało zawsze możesz rozbudować zestaw o niewielki subwoofer
    mela931
    Level 10  
    Amplituner może być jakaś używka nie musi być nowy. Wtedy można więcej na kolumny wydać.
    andamira
    Level 11  
    Paradoksalnie uwazam ze to jamo jako kino domowe jest ok , wlasnie dlatego ze jako odsłuch muzyki jest mocno taki sobie . Mialem jamo serie nizej i kino ok ale muzyka to nawet trudno opisac jak w plastkowych glosnikach od komputera . Kiedy szukalem kolumn pod swoje potrzeby sluchalem tez tych jamo o ktorych jest mowa ale zupelnie nic nie poczulem .. Sluchalem tez STX i dopiero diamond 10.6 w ramach budzetowych kolumn mnie zauroczyl.
    k52
    Level 32  
    Kup wzmacniacz stereo, a tuner używany, ale piękny za sto parę na aukcji kupisz.
    W miarę amplitunerem stereo jest Yamaha rs500, aby mieć w miarę podobnie grający amplituner kina domowego to koszt minimum 2500zł plus do tego kolumny. Często są na aukcjach używane Yamahy rs300 po 650zł chodzą, słuchałem z podłogowymi mission mx4, quantum 675 i fajnie grały te zestawy.
    Kolumn szukaj używanych, za 1-1,2k kupisz takie co kosztowały 2- 3 tysiące trzeba tylko szukać.
    mela931
    Level 10  
    k52 wrote:
    Kolumn szukaj używanych, za 1-1,2k kupisz takie co kosztowały 2- 3 tysiące trzeba tylko szukać.

A co polecasz z używek w tym przedziale cenowym?
    intenso
    Level 39  
    Jamo 606 warto ze względu na cenę sam fronty chodzą po 700/800 zł, w kinie się sprawdzą w stereo rożnie to bywa.
    Ten ampli to trochę leciwy, lepiej już coś z Onkyo, Marantza.
    mela931
    Level 10  
    Czyli co odradzałbyś ten sprzęt? Po prostu razem w tej cenie w miarę by było, A jeszcze coś utargowałoby się. A zawsze można sprzedać i kupić coś innego. Głównie chodzi mi o słuchanie muzyki. Więc mówisz że muzyka licho brzmi z tego?
    intenso
    Level 39  
    Jamo jada ostro góra dużo ludzi na to narzeka a drugim to pasuje, piszesz że to z Twojej okolicy, jaki problem jechać i odsłuchać?
    mela931
    Level 10  
    Jadą ostro górą czyli ostry sopran? No właśnie planuję podjechać jutro. Ale chciałem się zorientować w temacie co inni o tym sądzą.
    mela931
    Level 10  
    Słyszałem też o opinii że jamo graja jak plastikowe głośniki komputerowe. Ale nie słuchałem ich to nie wiem. Jak myślisz za tą cena opłacałoby się kupić ten zestaw, a najwyżej jakby nie odpowiadało to sprzedać ten ampli? czy może być problem ze sprzedażą tego?
    intenso
    Level 39  
    Kolego ja nie wiem co się Tobie podoba i jakie masz preferencje, jak zjedziesz z ceny to ampli sprzedasz, ale cenę będzie trzeba zaniżyć.
    Patrzyłeś na aukcje ode mnie?
    mela931
    Level 10  
    Tak patrzyłem. No to już wyższej klasy sprzęt. Jak mi się uda to pojadę jutro odsłuchać tamtego sprzętu żeby chociaż mieć jakieś porównanie. A może akurat mi się spodoba. W tych linkach co podawałem są jeszcze inne amplitunery i kolumny. Poleciłbyś coś z nich?
    intenso
    Level 39  
    Jeszcze ta Yamahe można by było odsłucha i nic po za tym.
    mela931
    Level 10  
    Dzięki na razie za podpowiedzi. Rozglądam się też za JBL e80 ale ciężko coś wyrwać. Były dziś ES80 za 1190 roczne ale strasznie szybko ktoś zakupił.
    mela931
    Level 10  
    Niska cena coś. Szkoda że to nie na allegro. Bo tak przez OLX na odległość to trochę zawsze ryzyko.