Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereDJ ANNUS wrote:radiator będzie na zewnątrz obudowy więc nie uda się tak.To reszta wentylatora będzie pod płytką wzmacniacza.
Joker. wrote:Możesz do tego radiatora przykręcić kolejny jak starczy miejsca.
abdul.98 wrote:
abdul.98 wrote:Końcówka będzie miała prąd spoczynkowy ustalony na około 30-50mA
abdul.98 wrote:po za tym będzie strasznie głośno pracować
jdubowski wrote:Zasilanie waha się od +-70,5V do +-74,73V(zależy od napięcia w sieci)moc transformatora to 1000VA . Głośniki aktualnie żadne docelowo chcę Cervin Vega Xls 215 maja po 6 ohm. Tak końcówka na tranzystorach Irfp240/Irfp9240.Prawdziwe 400W? Jakie zasilanie, jakie głośniki? Końcówka na tranzystorach?
Pamiętaj że wzmacniacz kl. AB przy maksymalnym wysterowaniu da 400W w głośnik i drugie 400W w postaci ciepła wydzieli.
jdubowski wrote:Tej wielkości radiator z dużą biedą starczy do wzmacniacza o mocy 100W (z wentylatorem).
DJ ANNUS wrote:A to co 400W będzie cichutkie.
anders11 wrote:Pionowo może być ciężko chyba że zamiast na boki radiator umieścić na górnej pokrywie. Niestety zamknie mi to możliwość postawiania czegoś na wzmacniacz ew ten z pierwszego obrazka przeciąć w połowie i na 1 bok przykręcić koło siebie obie części tak by żebra były pionowo.Przy chłodzeniu biernym powietrze lepiej zbiera ciepło z radiatora
kiedy żebra są pionowo do tego nadaje się radiator ze zdjęć na początku tematu
anders11 wrote:Sama pasta może nie dać rady bo potrzebna jest tam izolacja galwaniczna (zasilanie symetryczne).Newralgicznym punktem przy odprowadzaniu ciepła jest styk między elementem
chłodzonym a radiatorem więc nie stosuj podkładek ,sama pasta wystarczy
anders11 wrote:Wolał bym uniknąć cięcia radiatora i tworzenia tunelu ze względu na sama obecność już wentylatorów dodatkowo dochodzi aspekt mocowania każdej części radiatora u mnie radiator trzeba by było podzielić na 20 części co jest trochę kłopotliwe potem w montażu.Jeżeli zachodzi potrzeba izolacji galwanicznej między elementami można radiator pociąć na krótsze kawałki ,każdy element na swoim kawałku radiatora ,zachowując kształt kanału oczywiście
DJ ANNUS wrote:Możesz sobie termicznie włączać wentylator, i nie wiem jak ty chcesz usłyszeć szum powietrza przy takiej mocy, jest to nierealne.
DJ ANNUS wrote:Niestety nie nie znam się na tym kompletnie. Wiem tylko że radiator dla holtona 100 pochodzi po demontażu reduktora napięcia RN16.Pozatym patrzyłeś w tabelkach , jaki opór termiczny ma twój radiator?
Joker. wrote:W planach mam coś podobnego co prawda nie termostat a termistor który by zapalał diodę gdy temperatura osiągnie np 60C oczywiście na każdą końcówkę oddzielny.Dodatkowo gdybyś założył taki prosty termostat żeby wyłączał przy sporo niższej temperaturze niż maksymalna albo żeby odłączył potencjometr uniemożliwiając podgłośnienie do dużej mocy zanim radiator nie ostygnie:
Taki albo taki
abdul.98 wrote:Czyli co mój pomysł z sygnalizacją przegrzania jest zły?