Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Integra sterowanie oświetleniem i roletami Namiastka EIB

vinyl 01 Jan 2016 00:07 3522 5
Optex
    vinyl
    Level 11  
    Cześć,

Posiadam centralę Integra 128 i chciałbym ją wykorzystać do sterowania oświetleniem w domu oraz roletami. Dom jest w stanie surowym i mam pole do manewru jeśli chodzi o przewody. Pytanie: jak okablować budynek?

Opcja 1, sterowanie modułami INT-IORS:
    - rolety: moduł INT-IORS w rozdzielnicy na każde 4 rolety, z modułu do silnika rolety puszczam przewód YDYp 4x1,5 (L1, L2, N, PE), z przycisków do modułu puszczam skrętkę UTP do sterowania
    - oświetlenie: analogicznie, wyjście z modułu do każdego punktu oświetleniowego przzewodem YDYP4x1,5, skrętka do sterowania
    Tym sposobem mam całe sterowanie niskonapięciowe i wszystko łączy się w modułach INT-IORS w rozdzielnicy. Minusem jest niemożliwość włączenia światła jak padnie Integra.

Opcja 2, dedykowane sterowniki spięte z Integrą:
    - rolety: np. F&F STR-422
    - oświetlenie: np. bistabilny F&F BIS-411
    Problem jest tylko taki, że sterowanie jest z 230V AC więc bezpośrednio z Integry tego nie wysteruję łatwo.

Będę wdzięczny za podpowiedzi czy to ma sens, ewentualnie jak to zrobić lepiej.
  • Optex
    sciacho
    Level 18  
    sterowanie możesz zrobić :
    bezpotencjałowo - na przekaźnikach
    potencjałowo - na wyjściach niskoprądowych
    albo zastosować KNX do którego satel oferuje odpowiedni moduł.
  • Optex
    vinyl
    Level 11  
    Myślałem o KNX ale cena zabija. Może są tańsze modele ale np 6-kanalowy aktor Gira za 1800zl to przesada nawet w porównaniu do Fibaro Relay - 2 kanały za 230zl.

Znalazłem jeszcze moduły wykonawcze firmy Intelektronik, 8 kanałów za 380zł, tylko że to same wyjścia, bez wejść.
    bercikmk
    Level 18  
    Poczytaj o Zamel Exta Free
    Alberciak
    Level 23  
    Mój system o funkcjonalności zbliżonej do tego co napisałeś działa już od 6 lat bez jednej awarii, więc nie masz się specjalnie czego obawiać. Zastosowałem INT-IORS, dodatkowo dołożyłem bezpotencjałowy włącznik zmierzchowy, który w połączeniu z timerami, automatycznie włącza scenariusze oświetlenia. Pomyślałbym też o zewnętrznym gniazdku zasilającym, sterowanym z centrali, do którego będziesz mógł podłączyć sobie np. świąteczne oświetlenie. Fajnie też można symulować obecność domowników mając w kilku pokojach gniazdka sterowane timerami centrali.
    hubertkoncki
    Level 11  
    Witaj. Zrób tak napisał Ci kolega Alberciak.
    Każdy obwód którym chcesz sterować osobny przewód do rozdzielni, sterowanie lokalne na skrętce lub alarmówce - wszystko jedno.
    Ten sposób jest najtańszym systemem "inteligentnego" budynku.
    W dodatku możesz sobie programować wyłączniki światła na zapalnie dolnej rzeczy podpiętej pod INT-IORS.
    Zrób sobie tak jak zrobiłem na jednej instalacji. Jedna skrętka i puszka łączona potrójna.
    Maksymalne sterowanie 6 obwodami (przełączniki podwójne dzwonkowe).Na skrętce używasz wspólnej masy więc 6+1=7 i jeden przewód w rezerwie zostaje.
    Rozwiązanie sprawdzone w praktyce.