Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Optex
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych

02 Sty 2016 11:28 6891 16
  • Poziom 5  
    Witam,
    mam problem z ww. centralą do bram skrzydłowych.
    Centrala wpięta w zestaw z dwoma siłownikami i dwoma fotokomórkami na słupkach (nie ma przełącznika kluczowego, dodatkowej pary fotokomórek itd.). Połączenia poniżej.

    Pierwsze włączenia i kontrola połączeń jest bez zastrzeżeń tj. świeca się diody L1, L2, L3. Zgaszone są L4 i L5.
    Przystępuje do automatycznego wyszukiwania położeń krańcowych.
    Siłowniki w pierwszej fazie na krótko wykonują ruch w kierunku otwarcia (uwaga - startują równocześnie).
    W następnej fazie zamykają się do ogranicznika mechanicznego.
    Po czym po chwili otwierają się osiągając poziom maksymalnego otwarcia.
    Po czym cała operacja się zatrzymuje (siłowniki powinny w ostatniej fazie zamknąć bramę a tak się nie dzieje).
    Słychać buczenie silników.
    Pytanie o przyczynę? Błąd w podłączeniu? Uszkodzona centrala?

    Nie bez przyczyny wspomniałem, że siłowniki startują równolegle (bez jakichkolwiek opóźnień).
    Centrala po skutecznym zaprogramowaniu opóźnienia skrzydła na 40% (dioda 5 świeci się światłem ciągłym) uruchamia oba siłowniki jednocześnie…

    Dział techniczny sklepu zwraca uwagę na sprawdzenie prawidłowości mocowania skrzydeł.
    Owszem nie są do końca zamocowane zgodnie z wyliczeniami w instrukcji ale dają możliwość pracy siłowników w zakresie ponad 90 stopni.
    Nie chce mi się do końca wierzyć w te wyjaśnienia (plus jeszcze to niereagowanie centrali na zaprogramowanie opóźnień).
    Pozdrawiam,Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowychIMG_201512...155540.jpg Download (1.16 MB) Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych2015122313...158(1).jpg Download (1.36 MB) Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych2015122313...234(1).jpg Download (1.34 MB) Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowychIMG_201512...155608.jpg Download (1.16 MB) Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowychIMG_201512...155557.jpg Download (1.47 MB)
  • Użytkownik usunął konto  
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    I sprawdź raz jeszcze podłączenie fotokomórek, bo coś mi tu nie pasuje...
  • Poziom 12  
    Źle podpięte fotokomórki w centrali co znaczy,że pan nie zna się na elektryce. Proszę z uwagą przeczytać instrukcję i schemat. Pozdrawiam.
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Chodzi o to, że zasilanie fotek jest podpięte jak do funkcji stand by, a reszta?
    Co do
    rafaello3111 napisał:
    Źle podpięte fotokomórki w centrali co znaczy,że pan nie zna się na elektryce. Proszę z uwagą przeczytać instrukcję i schemat. Pozdrawiam.

    to "pij mleko! będziesz wielki"
  • Pomocny post
    specjalista -automatyka bramowa
    Czyli sumując powyższe - na początek uporządkuj połączenia (instrukcja, rysunek 5a), czyli:
    cienki żółty w centrali (zakładam że to ten sam co w fotce RX jasnoczerwony podpięty do zacisku 5 - przekłamanie kolorów od flesza) przepnij z zacisku 10 na zacisk 8, gruby żółty mostek przepnij z zacisku 11 także w zacisk 8.
    Skasuj dokumentnie pamięć centrali (rozdział 5.3.3) i wtedy włącz wykrywanie położeń.
    Cytat:
    Nie bez przyczyny wspomniałem, że siłowniki startują równolegle (bez jakichkolwiek opóźnień).

    W pierwszej fazie tak ma być, następne 2 fazy (tzn zamknięcie i otwarcie) to działanie siłowników pojedynczo, ostatnia faza czyli końcowe zamknięcie ma przebiegać z opóźnieniem czasowym między skrzydłami.
    Jeśli siłowniki w końcowej fazie nie chcą się zamykać, przerwij procedurę przyciskiem P1, spróbuj zmniejszyć czułość amperometryczną i jeszcze raz bez kasowania pamięci powtórz procedurę wykrywania (tak można).
    Jeśli nic to nie da na początek zastosuj rady Marecznego..

    PS. Errata od Nice -czyli dokładniejszy opis kasowania pamięci i sposób ustawienia skrzydeł do wykrywania położeń:
    Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych
  • Poziom 5  
    Na początku wielkie dzięki za aktywną pomoc mimo poświątecznego weekendu.
    Centrala i siłowniki są fabrycznie nowe i montowane po raz pierwszy.

    Przepiąłem zgodnie z sugestią (przy -13 stopniach).
    Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych

    Efekt... bez zmian niestety (w tle niezawodna stara brama).

    W końcowej fazie filmiku (sorry za jakość ale musiałem skompresować) słychać charakterystyczne buczenie/brzęczenie. Siłowniki nadal "pchają" skrzydło (po odblokowaniu kluczykiem siłownika, on nadal pracuje).

    Ostatecznie jak widać brama otwiera się na maxa (czekałem 5 minut) i efekt jak poniżej - brama pozostaje otwarta.
    Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych

    Zastanawiające jest to, że skrzydła pracują równocześnie choć jak kotbury pisze powinny osobno. Chciałbym mieć pewność, że to wina centrali a nie połączeń elektrycznych czy osadzenia siłowników na słupkach zanim będę ją reklamował (i zostanę ze starą bramą w kulminacyjnych dnach tej zimy).
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Szczerze to nie mam pomysłów...Fabrycznie padnięta centralka? A może ktoś zrobił dowcip i połączył równolegle przewody od siłowników :D
    Dla spokojności sprawdź włączenie funkcji stand by/fototest w pierwszym poziomie programowania.
  • Pomocny post
    Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 5  
    Może faktycznie coś nie tak robię przy resetowaniu centrali. Kilka dni temu ustawiłem poziom czułości amperometrycznej na 5 poziom i po resecie nie wraca do ustawień fabrycznych tj. chyba do poziomu 2 (dioda 5 świeci światłem ciągłym). Chyba, że nie powinien wracać. Resetuję zgodnie z zaleceniami instrukcji tj. odpinam zasilanie (wyjmuję bezpiecznik), czekam aż diody zgasną, wciskam P1 i P2 wpinam bezpiecznik, po 3 sek puszczam P1 i P2. Nic szczególnego się nie dzieje. Wypróbuję wieczorem jeszcze raz to resetowanie centrali po 3 mignięciu diody (a nie po 3 sek). Może ta zworka jest trefna i powoduje równoległe działanie silników. Dzięki.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Marek J. napisał:
    Dla spokojności sprawdź włączenie funkcji stand by/fototest

    Z tego co pamiętam centrala jest w trybie "stand by" bo po minucie wygasza się. Wieczorem upewnię się co wskazują diody dla tej opcji.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Marek J. napisał:
    A może ktoś zrobił dowcip i połączył równolegle przewody od siłowników

    Czy to możliwe? Bo przyznaję - to faktycznie tak wygląda...
    Kiedy jednak wypinam zasilanie silnika 1 (jeden z nich przestaje opracować). Kiedy wypinam zasilanie drugiego to pierwszy wraca do gry a drugi nie pracuje. To chyba wyklucza to podejrzenie.
  • Pomocny post
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Chyba jednak centrala...
    Zrób tak jak napisał Mareczny i jeżeli w dalszym ciągu będzie problem - reklamuj centralę...
  • Poziom 5  
    Resetowanie tej centrali wymaga precyzji i cierpliwości ale po dzisiejszym dniu doszedłem do wprawy. Do tej pory nie każdy mój reset był faktycznym resetem.
    Jednak ten poniżej jest ok - diody gasną na chwilę jak głosi instrukcja (Mareczny rozumiem, że o taki reset Tobie chodziło?).
    Niestety siłowniki zachowują się bez zmian tj. działają symultanicznie a procedura wczytywania położeń krańcowych nie zostaje ukończona.


    Poniżej nagranie obecnych ustawień programowych (po resecie).


    Konkluzja
    1) Centrala - "nieboszczka świętej pamięci"? Nic się nie da z nią zrobić jak tylko reklamować?
    2) Czy osadzenie siłowników na słupkach (w sposób nie do końca zgodny z ideałem jaki zaleca instrukcja ale pozwalający siłownikom na swobodną pracę w zakresie ich możliwości działania) ma tutaj znaczenie - bo taką dostałem diagnozę telefoniczną? Nie zgadzam się z tym bo jak rozumiem centrala mierzy obciążenie siłowników i odpowiednio reaguje ustalając położenia krańcowe.
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Wg mnie nieodpowiednie wymiary nie mają znaczenia na procedurę programowania jeżeli brama osiąga 90 stopni otwarcia. Możesz zrobić przecież eksperyment i rozłączyć skrzydła od siłowników.
    Blokady mechaniczne na siłownikach ustaw na prawie maximum skoku i powtórz procedurę programowania bez skrzydeł. To da Ci ostateczną odpowiedź.
  • Poziom 5  
    Witam,
    chyba nadszedł kres moich zmagań z centralką. Możliwe zwięźle.
    Najważniejsze - przy tego typu montażach warto korzystać z usług fachowca, autoryzowanego montera, choćby dlatego że... jest to warunek konieczny przyjęcia zgłoszenia reklamacji.
    Moja centralka wróciła z naprawy gwarancyjnej - wymiana tranzystora.
    Teraz działa perfekcyjnie.
    Dziękuję Wszystkim za pomoc, cenne uwagi i pomysły.

    Zanim zamkną temat mam jedno pytanie, prośbę o potwierdzenie przypuszczeń.
    1) Zaprogramowałem centralkę (wczytanie położeń krańcowych) używając jako mechanicznych ograniczników krańcowych... cegieł (jak na zdjęciu poniżej)
    Centrala NICE Wingo MC424 nie wczytuje położeń krańcowych

    2) Po poprawnym przejściu wczytania położeń krańcowych usunąłem wspomniane cegły
    3) Co się dzieje. Skrzydła w końcowych fazach otwierania/zamykania zmniejszają prędkość (co jest jak najbardziej poprawne) ale jadą dalej poza obszar gdzie poprzednio stały te cegły. Zatrzymują się dopiero kiedy kończy się obszar pracy siłownika (śruba w siłowniku dochodzi do końca jego obudowy).
    4) Pierwotnie myślałem, że zaprogramowanie czasu otwierania zamykania skrzydła wystarczy, żeby siłownik zatrzymał je w konkretnym zaprogramowanym miejscu jednak jak się wydaje zatrzymanie nastąpi w obszarze zaprogramowanym ale dopiero po napotkaniu w nim ogranicznika mechanicznego. Mam rację? Czy to poprawne zachowanie?
  • Pomocny post
    Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    Jest to prawidłowe zachowanie. Po co Ci te cegły? Nie masz pod siłownikami regulowanych blokad?
  • Moderator Zabezpieczenia Stacjonarne
    yankee11 napisał:
    Zanim zamkną temat mam jedno pytanie, prośbę o potwierdzenie przypuszczeń

    To ty zamykasz temat zgodnie z punktem 3.2 regulaminu forum....
  • Poziom 5  
    Marek J. napisał:
    Jest to prawidłowe zachowanie. Po co Ci te cegły? Nie masz pod siłownikami regulowanych blokad?


    Na każdym siłowniku jest jedna sztuka blokad. Ja potrzebowałem ograniczyć z dwóch stron aby brama zamykała się idealnie :). Dorobiłem, działa. DZIĘKUJĘ WSZYSTKIM. Do następnego problemu.