Wygląda na to że tablica partycji się posypała. Spróbuj wyszukać partycje programem DMDE. Partycje widziane są normalnie po podłączeniu bezpośrednio pod sata?
Tak normalnie dziala sytem windows 7 na tym dysku po podlaczeniu go do sata. Dlatego od razu pomyslalem ze to wina Windowsa 10. No i dodam że ten dysk ma 2 partycje c i d.
Podłączyłem do tego samego laptopa ten dysk w pracy preze taki sam unitek y-1031 i wszystko jest ok...
Już nawet podmieniłem na ten sam kabel usb i ten sam zasilacz i niestety nie jednym uniteku działa a na drugim nie... O co chodzi???? Na gwarancji nie uznają pewnie...
Jak to o co chodzi? Jedna przejściówka jest uszkodzona i tyle. Powinni uznać gwarancję jak wspomnisz że na drugiej przejściówce jest ok. W najmniej prawdopodobnym przypadku może się okazać że twoje przejściówki różnią się firmware ktore w jednym przypadku ma problemy z komunikacją z tym konkretnym dyskiem.
Niestety mam ten sam problem z Unitek Y-3025. Normalnie dyski chodzą, aż miło, a po podłączeniu do uniteka widzi dziwne partycje i chce je formatować. Ten sam efekt na dysku 2TB, 3TB pod win7 i win10. Na starym dysku 400GB widzi normalnie pliki, choć też jest monit o sformatowanie go. Chipset uwalony ?
✨ Użytkownik zgłasza problem z odczytem dysku podłączonego przez konwerter Unitek Y-1031 w systemie Windows 10, gdzie dysk jest widoczny jako RAW, co sugeruje uszkodzenie systemu plików. Po podłączeniu dysku bezpośrednio do SATA, działa on poprawnie w Windows 7. Użytkownicy sugerują użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak DMDE i EaseUS Data Recovery Wizard, oraz sprawdzenie, czy problem nie leży w uszkodzeniu samego konwertera. Wskazano również na możliwość różnic w firmware konwerterów, co może wpływać na ich działanie z różnymi dyskami. Użytkownik zauważa, że inny konwerter Unitek działa poprawnie z tym samym dyskiem, co sugeruje, że problem może dotyczyć konkretnego egzemplarza Y-1031. Wygenerowane przez model językowy.