Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samsung SP0812N - Dysk kręci się chwilę i zatrzymuje się.

BlackDeath3 02 Jan 2016 22:23 4065 9
    BlackDeath3
    Level 14  
    Znalazłem ostatnio dysk Samsung SP0812N. Nie zależało mi na danych więc rozkręciłem go, wyjąłem kilka rzeczy (została tylko płytka, silnik oraz obudowa) i chciałem coś zrobić z silnikiem. Podłączyłem pod zasilacz komputerowy i na początku dysk się kręcił, ale po kilku sekundach zatrzymał się. Czy da się coś zrobić żeby silnik cały czas się kręcił? Nie chcę robić do niego osobnego sterownika bo jest on już wbudowany w dysk.
    jarusz85
    Level 18  
    A ramię z głowicami zdemontowałeś ?
    BlackDeath3
    Level 14  
    Tak, ale po zamontowaniu nadal problem występuje.
    jarusz85
    Level 18  
    Musisz zrobić obejście zabezpieczające wyłączanie silnika.
    Wykonaj dobrej jakości fotkę elektroniki i zamieść tutaj, może ktoś pomoże.

Tutaj gościu takie coś zrobił ale widocznie za mało oleju miał w głowie żeby to dokładnie opisać i podzielić się z innymi Link
    BlackDeath3
    Level 14  
    Mam nadzieję że wystarczająca jakość.
    slodkie_ciacho
    Level 15  
    Witam.
    Hehe miałem o to samo dziś pytać, tyle że dysk Samsung SP0411N.
    Szukałem na której nóżce występuje napięcie 5V, a które zanika po tym jak dysk się wyłącza. Jest kilka PINów ale próby podania napięcia na nie, nie przyniosły skutku.
    Podłączałem przez rezystor 100Ω żeby przypadkiem nie spalić układu (może za duży opór?).
    Układ sterujący silnikiem to HA13627.
    Nie znalazłem noty katalogowej driver'a silnika, tylko chyba jakiś odpowiednik L7250, mimo to nie znam się na tym aż tak by sobie poradzić...
    Do Pana z youtube pisałem już dosyć dawno w tej sprawie, jednak bez odzewu :(
    Zamieszczę też fotki, może ktoś pomoże.
    Samsung SP0812N - Dysk kręci się chwilę i zatrzymuje się. Samsung SP0812N - Dysk kręci się chwilę i zatrzymuje się. Samsung SP0812N - Dysk kręci się chwilę i zatrzymuje się.
    Pozdrawiam
    slodkie_ciacho
    Level 15  
    Witam.
    Wpadłem może na pomysł jak do tego dojść. Na filmie widać do której nóżki jest przylutowane (4ta od lewej, pytanie jak scalak jest odwrócony).
    Na innym filmie:
    Link
    Pisze model dysku-SV0432A.
    Poszukałem w necie i tu
    Jak i na e-bay'u dowiedziałem się że silnikiem steruje układ 32P4103A-CGE

Znalazłem opis wyprowadzeń (417strona):
    Link
    Może to jakoś pomoże.
    Pozdrawiam
    darthuggla
    Level 10  
    Ja też zmagam się z tym problemem. Niestety moja wiedza elektroniczna jest znikoma. Znalazłem coś takiego:

Link

Może ktoś pomoże z tego wydobyć jakieś pożyteczne informacje.
    slodkie_ciacho
    Level 15  
    Witam.
    Tutaj: https://majsterkowo.pl/jak-zrobic-szlifierke-z-dysku-twardego/
    W którymś komentarzu ktoś pisał że zwierając PIN 1 i 2 dysk kręci mu się 2min. Spróbowałem u siebie-kręci bez przerwy :D Z tym że trzeba podłączyć napięcie i zworkę wsadzić w ciągu tych 10 sekund, gdy dysk jeszcze kręci, inaczej nie chce ruszyć. Dysk wyłącza się jedynie pod wpływem zbyt dużego obciążenia (gdy za mocno się dociśnie palec do talerza).
    Może to komuś pomoże :)

Pozdrawiam
    darthuggla
    Level 10  
    Wielkie dzięki. Czegoś takiego właśnie szukałem.