Witam
Chciałem przedstawić mój pomysł na sterowanie grzania bojlera w instalacji CO wraz z sterownikiem dwuczęściowym pieca. Urządzenie powstało już jakieś 3 lata temu, nie zostało ukończone, miał zostać założony jeszcze wentylator, ale z uwagi iż piec dobrze się spisuje bez nawiewu, więc odeszłem od tej idei. Zbudowałem co jedynie przesłonę sterowaną przez elektromagnes, ale tego typu rozwiązanie wymaga zmian w PCB więc nie zostało jeszcze zamontowane. Do tego trzeba zrobić jeszcze zmiany w PCB z uwagi modernizację wprowadzone zamiany podczas uruchamiania i testowania sterownika. Wkrótce powstanie nowa wersja PCB dla sterownika, która uwzględni wszystkie zmiany i pozwoli na porządne wykonanie instalacji, bo w chwili obecnej stan instalacji w szczególności modułu wykonawczego zostawia wiele do życzenia, jest wykonana dosyć chaotycznie. Po czasie dołożyłem też przekaźnik do załączania zasilania transformatora, którego nie uwzględniłem na PCB. W chwili obecnej zasilanie transformatora do silnika napędu zaworów jest załączane tylko w momencie kiedy sam sterownika steruje silnikiem napędu, w pozostałym czasie trafo jest wyłączone.
Założenia:
• sterownia dwustopniowe pompy ~230V wykorzystaniem odczepów z oryginalnego przełącznika prędkości w pompce, II stopień prędkości załącza się powyżej 90st.C, przy ewentualnym dużym wzroście temp.
• Sterownie wentylatorem z silnikiem indukcyjnym ~230V, odeszłem od tego na rzecz przesłony sterowanej elektromagnesem załącz/wyłącz
• Sterowanie elektrozaworem wężownicy bojlera, elektrozawór bojlera zbudowany z silnika DC6V.
• Pomiar 4 temperatur PIEC; BOJLER; ZEWNĄTRZ; WEWNĄTRZ, pomiar na czujnikach DS18B20
• Prezentacja wyników pomiarów na wyświetlaczu 2x16,oraz stanu termostatów za pomocą LED.
• Funkcja alarmu dźwiękowego przy przekroczeniu 90st. C kotła, oraz manualne włączenie/wyłączenie pompy CO.
• Klawiatura do obsługi MENU w celu włączania opcji oraz realizacji regulacji nastaw.
• Dwuczęściowy sterownik:
o Procesor z wyświetlaczem i klawiaturą zamontowany w części mieszkalnej
o Moduł wykonawczy z zasilaczem i podłączeniem do urządzeń wykonawczych zamontowany w kotłowni w pobliżu pieca.
• Ręczne sterowanie sinlika napędu zaworów za pomocą switchy z poziomu modułu wykonawczego w kotłowni.
• Możliwość rozbudowy o nowe funkcje softwarowo i hardwarowo
Zastosowane elementy:
• Mikrokomputer jednoukładowy ATMEGA32 – 1szt.
• Wyświetlacz HD44780 2x16 – 1szt.
• Czujniki temperatury 4x DS18b20
• Rezystory, kondensatory, diody, tranzystory
• Przekaźniki x 2szt.
• Triaki BT138-1 oraz optotriaki MOC3031
• Transformatory sieciowe 2szt. z odzysku
• Obudowy z tworzywa sztucznego
• Napęd zaworów bojlera, zawory kulowe 1” 2szt., silnik wycieraczek z przekładnią DC6V z trabanta, blacha stalowa 0,7mm, paski zębate i koła zębate z starej maszyny do pieczenia chleba – odzysk. Koła zaworów posiadają mikroswitche krańcowe z mikrofalówki
• Zasilacz – odzysk z mikrofalówki.
Instalacja modułu wykonawczego pozostawia wiele do życzenia oraz montaż mostka Greatza na transformatorze, a także montaż przekaźnika za pomocą HOTGLUE jest również nieprawidłowy, w drugiej wersji wszystkie te niedociągnięcia zostaną usunięte.
Urządzenie po trzech latach pracy pracuje bez zarzutu, soft został kilka razy zmieniony i dopracowany do moich potrzeb. Zautomatyzowanie zakręcania zaworów wężownicy bojlera pozwala gromadzenie dużej ilości ciepłej wody w bojlerze i niewychładzanie bojlera po wychłodzeniu pieca.
Urządzenie, wykonanie i pomysł jest całkowicie mojego autorstwa.

Napęd został nałożony na zawory kulowe 1" z zaworów zdemontowano rączki.

Cool? Ranking DIY