Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic NVFJ632 + LG43LF631V brak obrazu

Pawson.s 03 Sty 2016 09:31 945 11
  • #1 03 Sty 2016 09:31
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Witam, po przejrzeniu różnych tematów stwierdziłem nietypowość problemu i napisałem do LG, ale oni odpisali, że jeżeli telewizor po podłączeniu do niego przez złącze euro wyświetla jakikolwiek obraz i odtwarza dźwięk z podłączonego urządzenia to znaczy że działa prawidłowo i wina nie leży po stronie ich produktu.

    Wspomniany w temacie magnetowid Panasonica podłączyłem do tegoż telewizora LG (zmiana telewizora z kineskopowego na LCD), co stało się początkiem problemów z wyświetlaniem obrazu z magnetowidu. Do magnetowidu mam podłączoną jeszcze konsolę PS2. Magnetowid przepuszcza przez siebie sygnał z niej i bez żadnych kłopotów jest on wyświetlany przez telewizor.
    *Jednak po włączeniu magnetowidu ekran telewizora gaśnie z komunikatem o braku sygnału
    *Po włączeniu odtwarzania kasety obraz po chwili pojawia się, jednak co jakiś czas (nieregularnie) gaśnie i pojawia się, podczas gdy dźwięk odtwarzany jest bez żadnych zakłóceń
    *Po włączeniu przewijania na wizji obraz gaśnie i nie pojawia się (ciemny ekran)
    *Po włączeniu menu ekranowego również obraz gaśnie i nie pojawia się

    Wszystkie te problemy występują tylko na tym telewizorze (nie próbowałem innego LCD) na starym telewizorze wszystko jest ok.
    Czy to problem do rozwiązania ustawieniami o których nie mam pojęcia czy raczej usterka urządzenia wymagająca serwisowania?

    0 11
  • #2 03 Sty 2016 10:27
    dzimi
    Moderator

    A próbowałeś przez złącza chinch?

    0
  • #3 03 Sty 2016 11:32
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Jedyne chinch`e jakie posiada ten magnetowid to wyjście audio, natomiast telewizor nie posiada innego złącza niż euro, w chinch`ach jest tylko kompozytowe (5xchinch). Próbowałem dwóch przewodów, żeby wykluczyć usterkę przewodu, połączenie wykluczyłem skoro konsola połączona za pośrednictwem magnetowidu działa dobrze.
    Dla mnie to wygląda na jakąś różnicę w standardach sygnału jakiego oczekuje telewizor z tym jaki generuje magnetowid. Ale się nie znam więc piszę, może ktoś pomoże?
    Zastanawiam się czy nie wziąć magnetowidu do sklepu gdzie kupiłem telewizor, jeśli będzie działał na innym telewizorze to wina zakupionego LG, chociaż wątpię żeby tam udało się rozwiązać problem, bo to laicy, przy kupnie nie było z kim rozmawiać.

    0
  • #4 03 Sty 2016 15:08
    Polon_us
    Poziom 40  

    Czy kolega orientuje się w jakim systemie nagrane są kasety?

    0
  • #5 03 Sty 2016 15:30
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Nie mam pojęcia, jednakże zdaje się mi że menu ekranowe w jakie magnetowid jest wyposażony sprawia telewizorowi jeszcze większy problem niż nagrane wideo. Myślę jeszcze spróbować podłączyć stary telewizor i pogrzebać w ustawieniach magnetowidu, może można zmienić system w jakim owo menu jest generowane. Ale czy możliwe żeby dawał zmienny sygnał, zależnie od nagrania i ustawień. Jest to trochę sprzeczne z logiką patrząc na sprawę sprzętowo. No bo wyobraźmy sobie sytuację, że mam telewizor taki jaki mam, kupuję magnetowid, podłączam i nie działa,nawet bez możliwości zmiany jakichkolwiek ustawień. Albo załóżmy że faktycznie kwestia to jest jakichś ustawień, podłączam inny telewizor, zmieniam ustawienia i działa, potem jest awaria prądu, magnetowid się resetuje i znów mam problem. To byłoby raczej słabe. Byłem utwierdzony w przekonaniu, że euro-złączem to płynie sygnał znormalizowany i wzajemnie strawny dla wszystkich urządzeń weń wyposażonych
    Tak czy siak spróbuję.

    0
  • #6 03 Sty 2016 16:02
    Polon_us
    Poziom 40  

    W ustawieniach magnetowidu można sprawdzić ustawienie SQPB - menu "Other settings" - ustawiłbym je na "OFF".

    Inną sprawą są ustawienia telewizora dla wejścia Euro. Proszę je sprawdzić np. standard video, rozdzielczość. Wszystko ustawiać na Auto.

    0
  • #7 07 Sty 2016 13:51
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Sprawdziłem ustawienia magnetowidu (podłączyłem stary telewizor). Jedyne ustawienia mogące mieć wpływ na sygnał wyjściowy (o których znaczeniu nie mam pojęcia) to SQPB [wł, auto, wył], Standard RFC [DK, BG, I], NTSC Playback [4.43, PAL TV], Standard TV [MESECAM, PAL].
    Wszystkie te parametry zmieniałem i przepinałem przewód do LCD. Żadne z ustawień nie spowodowało zmiany w problemie. Sam telewizor też sprawdziłem, w ustawieniach nie ma żadnych opcji, jedyne to odpowiadające za ulepszenia obrazu, tu próbowałem ustawiać AUTO, oraz wyłączać. Nic nie pomogło. Na starym telewizorze wszystko hula, na LCD totalna kicha.

    0
  • #8 07 Sty 2016 14:21
    elektryk112
    Poziom 21  

    Telewizor posiada wejście av na chinch .

    0
  • #9 07 Sty 2016 15:00
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Nie posiada. Jedyne wejście RGB to Euro, pisałem już że złącze 5 x cinch jakie posiada to złącze komponentowe czy kompozytowe, w każdym razie zupełnie co innego, zgłębiałem już temat tego złącza bo chciałem nim podłączyć konsolę w celu uzyskania lepszej jakości obrazu, ale okazało się to nie warte zachodu. Magnetowidu nie jestem w stanie takim złączem podłączyć bo takowego magnetowid nie posiada, a nawet gdyby, to i tak prawdopodobnie by nie działało jeśli faktycznie zachodzi tu jakiś konflikt sygnału.
    Ja jestem w tych sprawach zupełnie zielony, liczyłem że jak ktoś obeznany to zobaczy to zorientuje się w czym rzecz. Spróbuję jeszcze w serwisie RTV zapytać, może tam coś mi ktoś powie.

    0
  • #11 07 Sty 2016 18:23
    _kli_
    Poziom 31  

    elektryk112 napisał:
    Telewizor posiada wejście av na chinch

    Jedno z wejść komponentowych powinno mieć żółtą obwódkę z opisem VIDEO lub sam opis. Kable audio podpinasz do AUDIO IN R/L.
    Panasonic NVFJ632 + LG43LF631V brak obrazu

    0
  • #12 30 Mar 2016 21:11
    Pawson.s
    Poziom 6  

    Witam ponownie, ustaliłem kilka nowych faktów, mianowicie jedno z wejść komponentowych (współdzielone), które powinno umożliwiać podłączenie video nie działa tak jak powinno, obraz z konsoli nie jest przez nie wyświetlany poprawnie (czarnobiały z pasami i zakłóceniami), mimo że przez euro wszystko śmiga pięknie.
    Druga sprawa to wziąłem w końcu magnetowid do sklepu, w którym kupiłem telewizor i tam podłączyli go do innego telewizora (tez LG) i wszystko działało. Następnie poinformowałem o tym fakcie LG nawiązując do poprzedniej korespondencji z nimi. W odpowiedzi poinformowali, że trzeba im to zgłosić przez serwis to przyślą mi serwisanta.
    Dam znać jaki będzie finał tej gmatfaniny. Dodam, że telewizor już dwa razy zawiesił się (można bylo tylko zmienić głośność lub wyłączyć, przechodziło po restarcie.

    0