Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

kamera cofania w lusterku - nie działa kamera cofania po włączeniu wstecznego

03 Sty 2016 13:40 12072 19
  • Poziom 10  
    Witam,
    zwracam się z prośbą o sugestie, zamontowałem lusterko wsteczne z kamerą + kamerę cofania. Przednia kamera działa prawidłowo lecz po włączeniu wstecznego zamiast obrazu z kamery pojawia się niebieski ekran. Czy jakieś sugestie czy to kamera czy lusterko czy coś innego?
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 34  
    Podaj jaka kamera model i itp. Napięcie do kamerki dochodzi.
  • Poziom 10  
    no niestety chińczyk ;( prezent :)
    zdjęcia poglądowe
    napięcie dochodzi bo po włączeniu wstecznego jest reakcja i włącza się wyświetlacz z liniami obrysowymi tylko nie na tle obrazu z kamery tylko na tle niebieskiego ekranu kamera cofania w lusterku - nie działa kamera cofania po włączeniu wstecznego kamera cofania w lusterku - nie działa kamera cofania po włączeniu wstecznego kamera cofania w lusterku - nie działa kamera cofania po włączeniu wstecznego
  • Poziom 10  
    tak napięcie prawidłowe tzn 12v (Corolla - w Toyotach jest 12) - pomimo tego dla sprawdzenia podłączyłem również bezpośrednio pod drugi akumulator i taki sam efekt - niebieskie tło.

    EDIT:
    dzisiaj próbowałem się jeszcze z tym bawić (jestem laikiem) i nie wiem czy to normalne ale po włączeniu wstecznego obraz (czyli obecnie niebieskie tło) załącza się przy podłączonym tylko plusie....gdy dołączam minus nic się nie dzieje żadnej reakcji. upraszczając w obecnej syt. tak jakby go nie było....
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 13  
    Walczyłem z taką kamerą w bmw e60. Podpięta pod światła wsteczne, w momencie wrzucenia wstecznego kamera wyświetlała obraz ale po kilku sekundach zaczynała wariować i przerzucała obraz, raz widać było obraz z przedniej kamery, a raz z tyłu. Problem rozwiązał przekaźnik podpięty pod światła cofania. Po tym zabiegu kamera działa tak jak powinna.
  • Poziom 10  
    Paweł. - próbowałem już podłączać pod różne źródła a nawet pod inny aku bezpośrednio i nawet nie mignął obraz prawidłowy


    a czy myślicie, że brak karty pamięci może być powodem nie działania wstecznego?
    dzisiaj zamontowałem już druga którą wciąż każe formatować a w innych urządzeniach działa poprawnie...ale to chyba nie przyczyna nie działania obrazu z wstecznego?
  • Poziom 13  
    Bez karty też powinna wyświetlać obraz. Może po prostu kamerka jest uszkodzona.
  • Poziom 8  
    Witam,
    odświeżę i podepnę się pod temat, bo mam podobną sytuację z takim samym urządzeniem: jak podepnę do lusterka kamerkę dołączoną do zestawu, to obraz z tej kamery się wyświetla na monitorze w lusterku, natomiast jak podpiąłem sygnał z innej kamery tylnej, która jest podłączona pod światła cofania i dodatkowo sygnał wideo jest przesyłany poprzez moduł bezprzewodowy 2,4GHz, to robi się niebieski ekran i wyświetlają się linie pomocnicze w tym lusterku, ale obrazu z kamery nie ma (kamera podpięta bezporzewodowo bez problemu współpracuje za to z nawigacją z wejściem AV-in na mikrojack 2,5mm i tam normalnie jak wrzucam wsteczny to nawigacja przełącza się na obraz z kamery i wyświetla linie pomocnicze).
    Ktoś podpowie, czemu nie chce współpracować z tym lusterkiem?
    Nie zależy mi na nagrywaniu non stop obrazu z tylnej kamery, tylko na użytkowaniu jej jako pomocniczej przy cofaniu - da się to ogarnąć przez moduł bezprzewodowy?
    Nie chcę ciągnąć kabla od tej oryginalnej kamerki, bo po pierwsze jest za krótki (auto to pick-up), a poza tym moja ma więcej diód IR i ma doskonały obraz w nocy.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    Witam.
    U mnie sytuacja z kamerką wygląda tak. Jak podłączam zasilanie kamery + ze światła cofania to po wrzuceniu wstecznego obraz jest nie widoczny - ledwo podświetlony i miga. Jak podłączę + do innego źródła zasilania np. zapalniczki obraz się wyświetla. Ma ktoś pomysł dlaczego tak się dzieje ?
  • Poziom 24  
    Bo pewnie światło cofania masz przez jakiś moduł załączane lub duży spadek napięcia i dla kamerki to za mało. Miernik w ręce i pomiary zrobić.
  • Poziom 2  
    Dziękuję sprawdzę to. A ma ktoś pomysł jak to podłączyć inaczej niż do świateł wstecznych w automatycznej skrzyni biegów ?
  • Poziom 7  
    Czesc
    Mialem ten sam problem zastosowalem przekaznik .
    Podpinasz przekaznik pod swiatla cofania jedne styki a drugie +12 pod kamerke. W momencie cofania przekaznik przekazuje ci pelne 12v z akumulatora i kamerka dziala bez znieksztalcen .
  • Poziom 2  
    Dziękuję za podpowiedź - tak zrobię. Pozdrawiam.
  • Poziom 2  
    Troszkę podepne się. Otóż mam ten sam problem z kamerką cofania. Mam pytanie jaki przekaznik zastosować? I jak fizycznie go podpiąć pod światła cofania. Czy ktoś z szanowanych bardziej doświadczonych kolegów mógłby pokazać ewentualnie napisać jak to zrobić fizycznie. Dodam że mam opla zafire b 2006. Z góry dziękuję za pomoc
  • Poziom 24  
    Payro20 napisał:
    Mam pytanie jaki przekaznik zastosować? I jak fizycznie go podpiąć pod światła cofania. Czy ktoś z szanowanych bardziej doświadczonych kolegów mógłby pokazać ewentualnie napisać jak to zrobić fizycznie.

    Przekaźnik z cewką na 12V DC i stykami w NO. Do kupienia w praktycznie każdym sklepie motoryzacyjnym. Podłączenie - wyprowadzenia cewki przekaźnika pod żarówkę świateł cofania, a styki NO na zasilanie kamerki. Temat wałkowany tyle razy. Schemat nawet z Elektrody - https://obrazki.elektroda.pl/8377653900_1489856786.png
  • Poziom 2  
    Ok, tylko że ja mam bezprzewodową kamerkę, tzn zamiast kabla co łączy urządzenie z kamerką mam nadajniki wi-fi. Chodzi o to że z kamerki leci jeden kabel z dwoma końcówkami zakończone jackami na zasilanie i wizję. do tych końcówek podpinam jeden z nadajników (załącznik) kamera cofania w lusterku - nie działa kamera cofania po włączeniu wstecznego1888_1.jpg Download (85.28 kB) z którego leci jeden przewód który podpinam do masy i do świateł cofania, chodzi o to że kamera nie ma oddzielnego kabla do zasilania. Nie wiem jak według tego schematu to zrobić i podłączyć ten przekaźnik
  • Poziom 24  
    Tak jak w "tradycyjnej" kamerze z kablami trzeba podłączyć. Dostałeś schemat z radiem/kamerą? Pytaj sprzedawcy, W pierwszym poście nic nie napisałeś że to bezprzewodowa a teraz masz pretensje. Podłącz bez przekaźnika i zobacz czy będzie działać poprawnie, jak nie będzie dodasz przekaźnik.
    Koniec bo to już Offtop.
  • Poziom 2  
    Nie mam żadnych pretensji człowieku o co Ci chodzi. Chcesz odpowiedzieć to odpowiedz a jak nie to po co się rzucasz jak sardynka w puszce. Grzecznie się pytam jak z takim zestawem mogę podłączyć ten przekaźnik. Jak nie chcesz odpowiadać to nie pisz w ogóle i nie rób z siebie wielkiego łaskawce. A pytać się będę bo od tego jest forum i temat zakończę ja i wtedy kiedy mi będzie pasować. Ponawiam więc pytanie czy ktoś z tutaj obecnych wie jak przy takim zestawie (kamerka plus bezprzewodowy odbiornik ) podłączyć przekaźnik. dodam że z modułu bezprzewodowego wychodzi tylko jeden kabel + i -. plus idzie do światła cofania minus do masy. Dodam że już je podłączyłem bez przekaźnika i kiedy jest włączona stacyjka i wsteczny kamerka działa, problem zaczyna się gdy odpalam samochód i ruszam. Wtedy obraz migocze i gaśnie. Z góry dziękuję za pomoc