Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8

kim126 03 Jan 2016 21:59 9540 9
  • DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8 Witam, chciałbym przedstawić tutaj projekt sterownika lampek choinkowych. Nie jest to może konstrukcja idealna, jednak jako mój pierwszy większy projekt, myślę, że nadaje się do przedstawienia na forum, tym bardziej, że mało jest projektów tego typu na polskich stronach. Dodam, że projekt będzie z roku na rok rozwijamy, więc będą wprowadzane niezbędne poprawki i usprawnienia.

Założenia:
    Sterownik lampek choinkowych oparty na mikrokontrolerze AVR (zastosowałem ATmega8) nie wymagający komunikacji z komputerem oraz posiadający własne niezależne źródło zasilania.

Schemat:
    Schemat wrzucę niedługo, ponieważ podczas prac miałem go w głowie i jeszcze nie przełożyłem na papier.

Wykaz elementów:
    1x mikrokontroler AVR - np. ATmega8
    1x podstawka DIP pod dany mikrokontroler
    16x Tranzystor MOSFET-N - np. IRFZ44n
    16x Rezystor (w zależności o koloru diod LED)
    1x Stabilizator L7805
    1x Kondensator 100uF
    Diody LED
    Przewody i płytki uniwersalne.
    Zasilacz - np. ATX

Opis budowy:
    Projekt był robiony tak naprawdę na bieżąco (miałem 3 tygodnie, żeby zrobić wszystko od podstaw), także zdjęć z etapów pracy nie posiadam.

Pracę zacząłem od zakupu wszystkich części, diody LED pozyskałem z lampek choinowych, które znalazłem w "chinczyku" po 9zł za 100 szt. i 16zł za 200 szt.
    Jeśli chodzi o tranzystory, to są zdecydowanie za "mocne" do tej konstrukcji, jednak wybrałem je ze względu na cenę, po prostu były najtańsze - 1,20zł za sztukę, teoretycznie jeden tranzystor jednocześnie może zasilić do 2400 diod LED (ja wykorzystałem tylko 50). Zasilacz miałem ze starego komputera, czyli ATX.

Lampki tniemy co 4 i łączymy równolegle w linii prostej tak, żeby wyszedł nam sznur. Tak jak mówiłem - ja w sznurze mam po 48-52 sztuki. Mając wszystko połączone, możemy zabrać się za sam programator, tranzystory posłużą nam jako klucze. Wyjścia z Atmega8 łączymy z bramkami MOSFET'ów, osobiście zrobiłem to w formie modułowej dla łatwiejszego późniejszego programowania oraz dodałem na płytce z ATmega8 wejście dla programatora LPT oraz diodę sygnalizującą pracę mikrokontrolera.

Jako wejście zasilania wykorzystałem złączę MOLEX od zasilacza ATX. Wszystkie wątpliwości powinny rozwiać poniższe zdjęcia.

Uwagi:
    Ponieważ przypadkiem spaliłem 7850, usunąłem go z płytki, a że gonił mnie czas, nie miałem, kiedy go zamówić i włożyć. Zasilanie 5V poprowadziłem wprost z zasilacza ATX.
    Jako, że lampki są na dworze poprowadziłem przez ścianę kable telefoniczne 8-żyłowe tam z kolei idące do puszek i rozchodzące się na poszczególne sznury LED.
    Wiem, że tak nie powinno się robić i jestem gotów na krytykę z waszej strony.

Filmy są na bieżąco dodawane na kanale YT.

Parametry:
    Zasilanie:
    12V DC; 4 A

Pobór mocy:
    ok. 50 W

Ilość diod LED - 800 szt.

Sterowanie:
    Atmega 8 (BASCOM)

DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8 DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8 DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8 DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8 DIY 16-kanałowy sterownik lampek choinkowych LED - sterowany ATmega8

Cool? Ranking DIY
    About Author
    kim126
    Level 13  
    kim126 wrote 125 posts with rating 6, helped 8 times. Been with us since 2012 year.
    mamakapcia
    Level 17  
    Podaj więcej informacji o samym sterowniku.
    kim126
    Level 13  
    Schemat udostępnię później myślę, że w weekend znajdę czas aby go zrobić i wrzucić.
    Co jeszcze chciałbyś się dowiedzieć na temat sterownika?, jeśli możesz to naprowadź mnie i napisz czego tu brakuje :) Pierwszy raz piszę post tego typu i nie przychodzi mi do głowy co mógłbym dodać :)
    Pozdrawiam.
    kim126
    Level 13  
    Na temat tranzystorów radziłem się na forum i powiedziano mi, że nic takiego nie jest potrzebne. Owszem na płytce zrobił się trochę bałagan ale to dlatego, że była robiona i projektowana w ekspresowym tempie, nie było czasu na jej dopieszczenie :) na następny rok zrobię płytkę drukowaną i cały bałagan zzniknie oraz przybędą m.in zabezpieczenia. To wszystko będę opisywał w tym temacie na bieżąco.
    Lukasz12510
    Level 11  
    Jak na pierwszy rok bardzo fajny efekt ;) Przewody od telefonu teoretycznie nie nadają się do 230V ale prawda jest taka, że i tak ich wytrzymałość jest lepsza niż przewodów użytych do produkcji tanich chińskich lampek. Sam od wielu lat wykorzystuje skrętkę komputerową i wszystko mi działa.
    Tutaj link do mojego zeszłorocznego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2955202.html
    a tutaj link do tegorocznego filmiku:

Polecam
    kim126
    Level 13  
    Bardzo dziekuję za pochwałę, skrętkę miałem na stanie, a że jest 8 żyłowa i małogabarytowa, a biorąc pod uwagę pracę pod 12V nadała się idealnie :) Pana zeszłoroczny temat widziałem od niego wszystko się zaczęło :) chciałem nawet zrobić te gwiazdy co u pana ale zbyt pozno wziąłem się do prac.
    Tak jak pisałem za rok to wszystko dopracuję postaram się dodać choineczki z drutu albo cos w tym stylu, bo brakuje mi naturalnych "wieszadel" na lampki koło domu :) Pomysłów sporo tylko zawsze staje na najważniejszym - kasa ;)

Tegorocznego filmiku jeszcze nie widziałem. Nadrobię to ;)
    bartekzarz15
    Level 2  
    Kim126 mam pytanie to kiedy dodasz posta z
    schematem do tego kontrolera ?
    Filip444
    Level 4  
    Lukasz12510 wrote:
    Jak na pierwszy rok bardzo fajny efekt ;) Przewody od telefonu teoretycznie nie nadają się do 230V ale prawda jest taka, że i tak ich wytrzymałość jest lepsza niż przewodów użytych do produkcji tanich chińskich lampek. Sam od wielu lat wykorzystuje skrętkę komputerową i wszystko mi działa.
    Tutaj link do mojego zeszłorocznego tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2955202.html
    a tutaj link do tegorocznego filmiku:

Polecam

Na jakiej zasadzie działają te lampki? Są to adresowalne czy są to zwykłe chińskie lampki które są tak poukładane?
    bartekzarz15
    Level 2  
    Filip444
    To są chyba zwykłe chińskie lampki.