Założenia:
Sterownik lampek choinkowych oparty na mikrokontrolerze AVR (zastosowałem ATmega8) nie wymagający komunikacji z komputerem oraz posiadający własne niezależne źródło zasilania.
Schemat:
Schemat wrzucę niedługo, ponieważ podczas prac miałem go w głowie i jeszcze nie przełożyłem na papier.
Wykaz elementów:
1x mikrokontroler AVR - np. ATmega8
1x podstawka DIP pod dany mikrokontroler
16x Tranzystor MOSFET-N - np. IRFZ44n
16x Rezystor (w zależności o koloru diod LED)
1x Stabilizator L7805
1x Kondensator 100uF
Diody LED
Przewody i płytki uniwersalne.
Zasilacz - np. ATX
Opis budowy:
Projekt był robiony tak naprawdę na bieżąco (miałem 3 tygodnie, żeby zrobić wszystko od podstaw), także zdjęć z etapów pracy nie posiadam.
Pracę zacząłem od zakupu wszystkich części, diody LED pozyskałem z lampek choinowych, które znalazłem w "chinczyku" po 9zł za 100 szt. i 16zł za 200 szt.
Jeśli chodzi o tranzystory, to są zdecydowanie za "mocne" do tej konstrukcji, jednak wybrałem je ze względu na cenę, po prostu były najtańsze - 1,20zł za sztukę, teoretycznie jeden tranzystor jednocześnie może zasilić do 2400 diod LED (ja wykorzystałem tylko 50). Zasilacz miałem ze starego komputera, czyli ATX.
Lampki tniemy co 4 i łączymy równolegle w linii prostej tak, żeby wyszedł nam sznur. Tak jak mówiłem - ja w sznurze mam po 48-52 sztuki. Mając wszystko połączone, możemy zabrać się za sam programator, tranzystory posłużą nam jako klucze. Wyjścia z Atmega8 łączymy z bramkami MOSFET'ów, osobiście zrobiłem to w formie modułowej dla łatwiejszego późniejszego programowania oraz dodałem na płytce z ATmega8 wejście dla programatora LPT oraz diodę sygnalizującą pracę mikrokontrolera.
Jako wejście zasilania wykorzystałem złączę MOLEX od zasilacza ATX. Wszystkie wątpliwości powinny rozwiać poniższe zdjęcia.
Uwagi:
Ponieważ przypadkiem spaliłem 7850, usunąłem go z płytki, a że gonił mnie czas, nie miałem, kiedy go zamówić i włożyć. Zasilanie 5V poprowadziłem wprost z zasilacza ATX.
Jako, że lampki są na dworze poprowadziłem przez ścianę kable telefoniczne 8-żyłowe tam z kolei idące do puszek i rozchodzące się na poszczególne sznury LED.
Wiem, że tak nie powinno się robić i jestem gotów na krytykę z waszej strony.
Filmy są na bieżąco dodawane na kanale YT.
Parametry:
Zasilanie:
12V DC; 4 A
Pobór mocy:
ok. 50 W
Ilość diod LED - 800 szt.
Sterowanie:
Atmega 8 (BASCOM)

Cool? Ranking DIY