Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działa

04 Sty 2016 20:57 3114 8
  • Poziom 10  
    Witam,

    mam laptopa Dell Latitude D420. Problem z nim polega na tym że ok rok temu padła mi oryginalna bateria i zmuszony byłem kupić zamiennik, bo oryginalna była nie do dostania. Po ok 9 miesiącach pojawił się problem i z tym zamiennikiem. Z dnia na dzień przestała się ładować. Na zasilaczu(oryginalnym ) laptop uruchamia się bez problemu i działa. Po podłączeniu zasilacza do laptopa na 2 sek. zaświeca się na zielono dioda od ładowania i potem gaśnie. Przy próbie uruchomienia na samej baterii dioda po wciśnięciu przycisku POWER zaświeca się na pomarańczowo a laptop nie uruchamia się. Ogólnie laptop nie ładuje baterii. Bateria posiada power-test i po naciśnięciu przycisku mruga tylko 1 dioda.
    Odesłałem baterię do serwisu i odpisali mi że bateria jest ok, choć mam co do tego wątpliwości. W wydaniu sprzętu z serwisu napisali, że odsyłają baterię w 100% naładowaną, a dziś ją odebrałem i po podłączeniu do kompa oczywiście laptop się z niej nie uruchamia.
    Pytanie czy to może być wina baterii czy może coś z elektroniką w kompie padło??

    Dodam że zasilacz jest w porządku bo normalnie ładuje nim drugiego Dell'a latitude E5420 i tam jest wszystko ok. Poza tym próbowałem tamtą drugą ładowarką ładować tą baterię i niestety nic to nie dało, a na niej też komp normalnie działa.

    W załączeniu screeny. Gdyby było potrzeba coś jeszcze dopisać, lub jakiś test zrobić dajcie znać.

    Liczę że pomożecie wskazać co może być nie tak że laptop na baterii nie działa.

    DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działaforum20160...202632.jpg Download (2.57 MB) DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działa20160104_2..253.jpg Download (4.43 MB) DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działa20160104_2..055.jpg Download (5.36 MB)
    DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działabatter..jpg Download (69.92 kB)
    DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działaScreenshot...-37-47.png Download (1.41 MB) DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działaScreenshot...-38-59.png Download (1.41 MB) DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działaScreenshot...-39-39.png Download (1.54 MB)

    pozdrawiam
    Adam
  • Spec od komputerów
    Wrzuć screen z programu BatteryMon zakładka "battery information".
    adamoo_wawa napisał:
    W wydaniu sprzętu z serwisu napisali, że odsyłają baterię w 100% naładowaną

    Tester LED to potwierdził?
  • Poziom 10  
    No właśnie po wyjęciu z pudełka i nieciśnięciu power-testu na baterii zaświeciła się tylko jedna z pięciu diod.
  • Poziom 10  
    ghrki napisał:
    Ta szpilka robi pomiar napiecia ogniw, jesli ktores zaczyna padac to bateria nie bedzie ladowana. To takie dellowskie zabezpieczenie.


    No serwis odpisał że bateria jest w 100% sprawna i co do tego mam wątpliwośći. Nie posiadam drugiej takiej sprawnej więc nie jestem w stanie określić czy na pewno to wina baterii czy może jakiegoś kontrolera ładowania..:(

    Kupować zasilacza nie będę kupował bo posiadam od drugiego dell'a oryginalny zasilacz i na tamtym jest to samo. Baterii nie ładuje ale na zasilaczu działa laptop. Więc na 99% wykluczam winę zasilacza.
    Raczej to bateria jest walnięta lub coś w kompie. Tylko jak to sprawdzić?

    jeszcze screen z batterymon DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działabattery_..n.png Download (181.91 kB)
  • Poziom 17  
    Rozumiem, dziwne jednak ze odeslali ci nienaladowana baterie. Poszukaj aktualizacji biosu. Obstawialbym slabe ogniwo/wa w baterii.
  • Spec od komputerów
    adamoo_wawa napisał:
    jeszcze screen z batterymon

    Uszkodzona bateria (zablokowany sterownik).
  • Poziom 10  
    ghrki napisał:
    Rozumiem, dziwne jednak ze odeslali ci nienaladowana baterie. Poszukaj aktualizacji biosu. Obstawialbym slabe ogniwo/wa w baterii.


    Napisali że odsyłają naładowaną na 100%. A tak jak pisałem przed podłączeniem baterii wcisnąłem tester i zamigała kilkukrotnie tylko jedna z 5 diod.
    Wg daty wysłali ją pewnie 30 grudnia, ja odebrałem ją dziś. Czyli wątpliwe aby przez drogę "ktoś ukradł z niej prąd".

    Dodam że bateria jest na gwarancji, oni oczywiście odrzucili pisząc reklamacja niezasadna.
    Dlatego chce ich przycisnąć bo przez rok to oni muszą udowodnić że to nie wina wadliwej baterii. A ja zamierzam sie odwołać od tego ich marnego pisma.


    Zrestartowałem przed chwilą kilkukrotnie kompa i w battery mon ruszyło się coś
    DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działa


    po niespełna 10 minutach od poprzedniego screena pojawił się komunikat bateria naładowana w 100%
    i screen DELL/Latittude/D420/Bateria - Bateria nie ładuje się, na zasilaczu działabattery_..2.jpg Download (208.33 kB)

    Jednak w przypadku kliknięcia na testerze baterii wszystko wraca do stanu poprzedniego. Czyli bateria się nie ładuje :(

    Proszę pomóżcie nakierować na usterkę, bo chcę domagać się naprawy lub wymiany na wolną od wad, ale chcę też mieć pewność że to na 100% wina baterii.
  • Spec od komputerów
    122% naładowania - tak jak już pisałem - uszkodzenie sterownika baterii i tyle w temacie.
  • Poziom 10  
    Czyli żądać swego.... Naprawa albo wymiana