Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Drivery mosfetów i PWM skąd czerpac wiedzę

marcinb222 04 Jan 2016 22:38 894 5
    marcinb222
    Level 11  
    Witam,chciałbym zapytać o źródło informacji na temat driverów mos-Fetów i źródła PWM.

Poczytałem trochę nt. driverów i z grubsza wiem po co są,ale czytając kartę katalogową nadal nie wiem co oznaczają niektóre oznaczenia i wyjścia driverów.

Co do PWM to wiem że źródłem może być procesor lub timer np. 555 (zrobiłem popularny PWM na 555 i nieco pobawiłem się zmieniając wartości i obciążenia),ale zastanawia mnie to czy np. są drivery ze źródłem PWM,jakie inne kostki są dobrym źródłem PWM?
    Czy Driver potrzebuje źródła PWM żeby sterować mos-Fetem?Czy jest jakiś inny sposób?

Czy jest jakaś dobra książka opisująca to wszystko od podstaw lub dobra strona www?
    Chciałby zgłębić ta wiedzę oraz uporządkować nie które rzeczy.
    strikexp
    Level 27  
    Driver jest po to żeby stosować szybki PWM lub sygnał sterujący. Jak nie potrzebujesz tak wydajnego sterowania to nie musisz stosować drogiego drivera.

Ogólnie to musisz poczytać o MOSFET, bo to wiedza o nich pozwoli zrozumieć parametry driverów.
    marcinb222
    Level 11  
    Kiedyś czytałem wykłady Pana Piotra Góreckiego...trochę wiem o mosfetach ale ok uporządkuje tą wiedzę.

Poza tym czy ktoś gdzieś czytał/widział jakich artykół lub książkę opisujący przykłady i stosowanie driverów lub budowa pwm i sterowanie nim tranzystora lub kilku tranzystorów?

mam jeszcze jedno pytanie:jeśli bym chciał wysterować sygnałem PWM np. z 555 kilka tranzystorów np. 4 IRFP064 to muszę to zrobić przez driver czy wystarczy tylko wzmocnić sygnał np. tranzystorem NPN i PNP (taki sposób gdzieś widziałem)
    strikexp
    Level 27  
    Na bramce MOSFETa masz kondensator który trzeba naładować do około 15V. Driver po prostu wysyła duży impuls prądowy który go ładuje w krótkim czasie. Z NE555 też można naładować ale przez rezystor ograniczający znacznie prąd, czyli dłużej.
    Identycznie sytuacja wygląda z rozładowywaniem MOSFET.
    jarek_lnx
    Level 43  
    Dobrym źródłem wiedzy są noty aplikacyjne producentów MOSFETów, najlepiej kilka przeczytać od kilka bo rózni producenci prezentują rózne podejście i "ukrywają" inne fakty. Książki która by opisywała sprawę od praktycznej strony tak jak te noty aplikacyjne jescze nie spotkałem, a książek gdzie opisują "lateral MOSFET" jest na kopy tylko co z tego jak takiego tranzystora nie kupisz a "vertical MOSFET" sporo sie rózni, z czytania takich książek biorą sie "plotki" takie jak to że współczynnik termiczny rezystancji kanału jest zawsze dodatni.

To jest dobra nota aplikacyjna, ale są też inne
    Link

Quote:
    Na bramce MOSFETa masz kondensator który trzeba naładować do około 15V.
    Nadmiernie upraszczasz, ładowanie do 15V to zazwyczaj zbędna strata energii i czasu, a bramka to nie jeden kondensator tylko dwa z czego jeden nieliniowy i zależny od napięcia na drenie.