Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pioneer VSX-918V - AMP ERROR oraz OVERLOAD

04 Jan 2016 22:49 2358 3
  • Level 10  
    Kupiłem okazyjnie powyższy amplituner, który według właściciela nie włącza się. Po rozpakowaniu paczki sprawdziłem, że sprzęt martwy i poszperałem trochę na temat resetu amplitunera. Po wciśnięciu dwóch klawiszy i przytrzymaniu przekaźnik zasilania strzelił i Pioneer ruszył. Ukazał się napis "AMP ERROR", za chwilę "OVERLOAD" i amplituner zgasł i tak co reset. Poszukałem instrukcji serwisowej, Pioneera rozebrałem i chciałem posprawdzać hybrydy w poszukiwaniu napięcia stałego, ale nigdzie nie mogę znaleźć karty katalogowej obydwu hybryd PAC014A i PAC015A.

    Mam bardzo krótki czas pomiaru czegokolwiek, chyba że robię to źle. Po włączeniu ustaliłem tylko, że oba układy mają na nóżkach 1 i 2 120 V, po czym sprzęt się wyłączył. Wydaje mi się, że nie tędy droga, dlatego pytam profesjonalistów i ludzi doświadczonych - jak posprawdzać te hybrydy i czy da się ominąć wysyłanie sygnału o przeciążeniu do płyty sterującej amplitunerem, żeby móc spokojnie posprawdzać napięcia i tym podobne.

    Proszę o porady co mogę z tym sprzętem zrobić dalej, oczywiście bez odpowiedzi w stylu "oddaj do serwisu" itp. Pomimo takich odpowiedzi zawsze znajdzie się ktoś kto ma naprawdę chęć pomóc i dzięki komuś takiemu ostatnio wskrzesiłem Technicsa SA-AX7.
    [Szkolenie 22.06.2021, g.9.30] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 39  
    Danych tych hybryd ani zamienników nie dostaniesz. Może jest jakiś STK zbliżony do nich ale brak info o tym.
    Mierzysz co jest na wyjściach hybryd , jeśli prąd stały to...
  • Relpol przekaźnikiRelpol przekaźniki
  • Level 10  
    Wylutowałem hybrydy, wzmacniacz włączać bez resetu ale po chwili pojawia się overload i gaśnie ale mogę go odpalić bez problemu. w tej krótkiej chwili zmierzyłem w na nóżkach obu hybryd "S GND" i "STBY" i w miejscu gdzie jest hybryda PAC014A mam napięcie 61,5 V natomiast na większej PAC015A a raczej w jej miejscu 0V i nie wiem skąd ta różnica. Może ktoś ma jakiś pomysł podpowiedź gdzie szukać dalej?

    Dodano po 1 [minuty]:

    A i znalazłem uszkodzoną diodę 1SS133 z braku takiej wlutowałem w celu sprawdzenia efektu 1N4148 - efektu brak....
  • Level 10  
    Poddałem się.. ampli poszedł na części.