Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Konkurs: Pomysł na urządzenie IoT ułatwiające codzienne życie - Dron do wygrania

(Sponsored) gulson 05 Jan 2016 12:38 34464 51
Buderus
  • Jaki jest Twój pomysł na urządzenie IoT ułatwiające codzienne życie? Wygraj Raspberry Pi lub Drona!

Internet Rzeczy czyli małe urządzenia, realizujące jakieś zadanie podłączone do internetu i wysyłające lub odbierające dane, stały się ostatnio dość popularne. Coraz mniejsze i energooszczędne urządzenia mogą przesyłać dane bezprzewodowo bezpośrednio do internetu.

W jednym poście w temacie konkursowym, napiszcie o swoim pomyśle na urządzenie IoT. Jeśli posiadacie już założenia, lub analizę, jak zapewnić zasilanie, komunikację, bezpieczeństwo, swojego urządzenia IoT - warto o tym napisać. Jakie mechanizmy użyć do odbioru i przetwarzania danych, jak zapewnić komunikację zwrotną do urządzenia IoT? Fantazjowanie też jest możliwe :) A może już coś takiego zrealizowaliście i zamieścicie zdjęcia? Co by się Wam przydało, co by ułatwiło a może całkowicie zmieniło Wasze życie?

Swój pomysł umieść w tym temacie konkursowym.

Warunki głosowania
    Użytkownicy elektroda.pl mogą docenić Wasz pomysł wykorzystując mechanizm głosowania +.
    Dla trzech pomysłów, które zdobędą najwięcej głosów przewidziane są nagrody:

Nagrody
    1. Miejsce pierwsze:
    Zestaw Raspberry Pi B 2
    Zestaw zawiera Raspberry Pi model B w wersji 2 wraz z oficjalną kartą WiFi i obudową oraz kompletem elementów niezbędnych do uruchomienia minikomputera: kartą pamięci z systemem NOOBs, przewodem HDMI, dedykowanym zasilaczem 2 A, przewodem Ethernet oraz zestawem radiatorów.
    Lub
    Dron quadrocopter Syma X5C 2.4GHz z kamerą - 31,5cm
    Wartość nagrody: do 350zł

2. Miejsce drugie:
    Raspberry Pi B 2
    lub
    Dron quadrocopter Syma X3 2.4GHz - 24cm
    Wartość nagrody: do 180zł

3. Miejsce trzecie:
    Moduł WiFi ESP8266
    + Pendrive 32GB
    + Zestaw gadżetów elektroda
    Wartość nagrody: do 100zł

Terminy
    Zgłoszenia do Konkursu będą przyjmowane do dnia 13.03.2016.
    Głosowanie trwa od momentu zamieszczenia materiału do 20.03.2016.
    Opublikowanie wyników konkursu nastąpi do dnia 31.03.2016.

===========

Przepraszam, że tak długo to trwało, ale musiałem każdy głos zweryfikować.
    Wyniki z okolic północy 20 na 21 marzec:
    1. miejsce: 68mustang #31 InteliGarden
    +38

2. miejsce: Urgon #14 Modułowy system wsparcia dla niepełnosprawnych.
    +22

3. miejsce: strikexp`#4 Wygodny system natychmiastowej komunikacji z rodziną przeznaczony dla osób starszych
    +20

Gratuluję. Będę się kontaktował w sprawie wybrania nagrody. Nagrodę zmieniam na Raspberry Pi3 zamiast wersji 2.
    About Author
    gulson
    System Administrator
    Twórca portalu elektroda.pl od roku 1999. Zajmuje się opieką portalu, od czasu do czasu publikując tutaj ciekawostki i felietony. Interesuje się wszystkim, co jest związane z nowymi technologiami. Z wykształcenia technik elektronik, inżynier i magister informatyki po Politechnice Łódzkiej.
    gulson wrote 23870 posts with rating 3376, helped 79 times. Live in city Kielce. Been with us since 2001 year.
  • Buderus
    gulson
    System Administrator
    #1.

Może zacznę jako pierwszy, ale nie biorę udziału w konkursie :)
    Przykład banalny z ostatniej chwili. Wyjechaliśmy z żoną do rodziny podczas temperatur >+10C, głowice termostatyczne przy kaloryferach prawie skręcone, wróciliśmy jak było -15C, efekt wiadomy - mieszkanie lekko wyziębione. Oczywiście można kupić jakiś elektroniczny sterownik, ustawić tygodniowe temperatury, ale przed każdym wyjazdem trzeba programować i wrócić wtedy, kiedy się zaprogramowało (nie można sobie zrobić 3 dniowego niezapowiedzianego sylwestra ;) )

Rozwiązanie
    Zdalne sterowanie przez Internet pokrętłem od kaloryfera czyli głowicą termostatyczną. Do tego czujnik temperatury i wilgotności, ale nie umieszczony bezpośrednio przy głowicy, tylko trochę dalej.

Są elektroniczne głowice, ale te sterowalne przez Internet są bardzo drogie a nawet obecnie nieosiągalne? Nie wiem, czy Conrad nie oferuje czegoś przez Internet, ale w cenie = 600zł ;) To znowu osobny panel i jakieś osobne rozwiązanie do tego płatne za użytkowanie.

Tanie rozwiązanie techniczne na ten moment
    Kupić głowicę termostatyczną elektroniczną sterowaną przez pilota. ESP8266 plus DHT22 jako czujnik temperatury i wilgotności. Do ESP8266 podłączony dodatkowo nadajnik kodu IR, który zostałby nauczony dwóch kodów: dodaj temperaturę, odejmij temperaturę. Przez panel WWW wysyłanie kodu IR do głowicy termostatycznej, która przesunie się delikatnie i odkręci zawór. Wada: Brak jakiejkolwiek zwrotnej informacji, czy głowica się przekręciła, brak synchronizacji między ESP8266 a głowicą termostatyczną.
    karambit.
    Pupil
    #2.

Kontrola nawadniania sadzonek.
    Układ polega na sterowaniu podlewania sadzonek/krzewów etc. za pomocą telefonu.
    Powiedzmy chcemy podlać kwiatki ale jesteśmy 100 kilometrów od nich.
    Klikamy przycisk "podlej" w telefonie co podlewa nam rośliny.
    Opiera się to na prostej metodzie - górą płynie woda nad kwiatkami (najzwyklejszą rurą).
    Nad kwiatkami w konkretnym miejscu rura za pomocą szyn zdejmuje dolną część.
    Wtedy włączany jest kran, i woda spływa na kwiaty.
    Normalnie płynie do beczki gdzieś dalej.
    Takie samo coś można zrobić z np. karmieniem psa ;)
    Pozdrawiam.
    TvWidget
    Level 37  
    gulson wrote:
    Są elektroniczne głowice, ale te sterowalne przez Internet są bardzo drogie a nawet obecnie nieosiągalne? Nie wiem, czy Conrad nie oferuje czegoś przez Internet, ale w cenie = 600zł ;)

Za 119 zł są głowice z Bluetooth 4.0. To już łatwo podłączyć do Internetu.

//gulson: Prawda, wystarczy więc dorobić sterowanie przez ESP8266+BLE4.0 lub Raspbbery PI + BLE4.0, o to właśnie chodziło w pomyśle, odpisuję tutaj, aby nie zaśmiecać tematu, dziękuję.

Nie wiem czy warto kombinować jeśli są dedykowane urządzenia do tego celu: https://inode.pl/iNode-LAN,p,21
    Przykład wizualizacji danych wysyłanych z czujników z interfejsem BLE: https://thingspeak.com/channels/56331
    Anonymous
    Level 1  
    strikexp
    Level 27  
    #4.

Wygodny system natychmiastowej komunikacji z rodziną, przeznaczony dla osób starszych

Wiele osób ma dziadków mieszkających w innych miejscowościach. Często oddalonych o kilkadziesiąt kilometrów, co boli szczególnie gdy trzeba wyjechać np z takiej zakorkowanej Warszawy do mniejszej miejscowości.
    Starzy ludzie często z takich powodów pozostają bardzo samotni, szczególnie gdy jedno z nich umrze.
    Aby mieć kontakt z rodziną często używa się telefonów. Jednak wiadomo gdy wiek już nie ten, to zarówno słuch jak i palce zawodzą. Poza tym telefony kosztują. Najlepiej byłoby używać Skype, ale starsi ludzie nie radzą sobie z komputerem.

Mój pomysł polega na zbudowaniu sterownika z portem Ethernet, opartego o mikrokontroler lub ewentualnie Raspberry Pi. Całość miałaby kosztować 200-300zł, i być wyposażona w zestaw głośnomówiący oraz minimalną ilość dużych przycisków:
    - głośniej
    - ciszej
    - oraz kolorowe przyciski łaczące z podobnym urządzeniem u członków rodziny
    Ewentualnie pilot radiowy z takimi samymi przyciskami, aby starsza osoba mogła wygodnie skorzystać z urządzenia.

Po wybraniu przycisku z członkiem rodziny, zostanie nawiązane internetowe połączenie z danym mieszkaniem/urządzeniem. Po krótkim dźwięku informacyjnym, możnaby rozmawiać między sobą bez żadnych kosztów (pomijam koszt internetu).
    Oczywiście powinien być też przycisk zmieniajacy urządzenie w telefon głośnomówiący, który trzeba najpierw odebrać (prywatność jest porządana).

Zadaniem urządzenia byłoby umożliwić kontakt ze starszą osobą. W sposób jak najbardziej nieuciążliwy i tani. Zbliżony do sytuacji jak gdyby mieszkało się razem i po prostu powiedziało coś do siebie.
    Wiadomo jak to jest ze starszymi ludźmi, albo sobie nie radzi z telefonem, albo nie chce być problemem. I potem się dowiadujesz że do lekarza zawiózł sąsiad bo babcia nic nie powiedziała że jest chora...
    Takie sytuacje przy obecnej technice nie powinny mieć miejsca.

Jeśli użyć by do budowy Raspberry Pi to bez problemu możnaby podłączyć dodatkowo kamerę a obraz wyświetlić na telewizorze.
    "Wnusiu popatrz tu z tego telewizora i przeczytaj co jest napisane na opakowaniu" :D
    ushuru
    Level 11  
    #5.
    System zarządzania domowymi zapasami żywności zapobiegające jej marnowaniu w wyniku przeterminowania, połączony z bazą przepisów:

Motywacja projektu
    W każdym gospodarstwie domowym, szczególnie gdzie rodzina zalicza się do bardziej licznych regularnie kupuje się znaczne ilości produktów spożywczych. Niejednokrotnie zdarza się, że taki zapas jakiegoś produktu ulegnie przeterminowaniu przez niedopatrzenie. Od jakiegoś czasu zastanawiałem się nad rozwiązaniem tego problemu.

Zarys ogólny
    Moją propozycją konkursową jest system, który pozwoliłby rozwiązać ten problem poprzez prowadzenie ewidencji kupowanych i zużywanych produktów żywnościowych, w oparciu o bazę danych (choćby MySQL), przechowujący zarówno stan spiżarni, jak i zbiór przepisów. Dzięki dostępu do takich danych system mógłby ostrzegać o zbliżającym się końcu okresu przydatności poszczególnych produktów, a także sugerować przygotowanie dań z wykorzystaniem tych produktów. A skoro i tak mielibyśmy dostępny zbiór zarówno przepisów jak i stan magazynowy system może także służyć do wyszukiwania przepisów na konkretne dania z jednoczesną weryfikacją dostępnych produktów i ewentualnym generowaniem listy brakujących towarów do zakupienia.

Szczegóły techniczne
    Baza danych może działać na domowym serwerze, urządzeniu typu NAS (nawet najtańsze urządzenia pozwalają na instalację dodatkowych pakietów, wśród których praktycznie w każdym przypadku znajduje się system bazodanowy), czy nawet komputerze wbudowanym typu Raspberry Pi. Poza serwerem system posiadałby jedną lub więcej terminali końcowych (zwanych dalej "końcówkami"; opartych choćby o Raspberry Pi Zero), wyposażonych w klawiatury alfanumeryczne i ekrany, pozwalające na podgląd zarówno listy produktów, jak i przeszukiwanie bazy przepisów. Poza funkcjonalnością komunikacji z bazą danych końcówka znajdująca się w kuchni może także z powodzeniem pełnić funkcję minutnika. Poza serwerem i końcówkami system może posiadać aplikację dla komputera typu PC, pozwalającą na wygodne zarządzanie bazą produktów oraz przepisów (z możliwością eksportu przepisów do łatwo drukowalnego formatu, np. pdf).
    Dla ułatwiania wprowadzania danych bądź wskazywania systemowi zużywanych produktów można także wykorzystać ręczny skaner kodów paskowych (szczególnie łatwo podłączyć czytnik emulujący klawiaturę, ponieważ nie wymaga pisania protokołu jego obsługi). Do komunikacji pomiędzy elementami systemu można bardzo łatwo wykorzystać sieć komputerową (zarówno przewodową jak i bezprzewodową).

Potencjalne trudności
    W stworzeniu tego systemu widzę jednak także poważną przeszkodę - brak ujednoliconego systemu informacji o produkcie na jego opakowaniu, który pozwalałby łatwo wprowadzać zakupione towary do bazy danych, bez mozolnego ręcznego "wklepywania" typu towaru oraz jego daty ważności. Podobnym problemem jest także wprowadzanie do systemu produktów które nie posiadają jasno wyznaczonego terminu przydatności do spożycia (jak na przykład domowe przetwory).
    Nie ma jednak problemu nie do rozwiązania, czasem trzeba tylko trochę dłużej pomyśleć :)
    Defozo
    Level 17  
    #6.

Rozproszony system tanich czujników zanieczyszczenia powietrza (smogu) wraz z pomiarem wilgotności i temperatury na WiFi

Opis problemu i pomysł na jego rozwiązanie
    Każdej zimy w niektórych większych miastach - takich jak np. Kraków - występuje problem smogu.
    Moim (i kolegów ze "Smogathonu") pomysłem jest zrobienie sieci czujników, które zbierałyby dane o zanieczyszczeniu z różnych miejsc Krakowa (i nie tylko) i przesyłały je na naszą stronę WWW, która agreguje i ładnie prezentuje takie dane.

Jak monitorowanie może rozwiązać problem?
    Wiadomo, że aby rozwiązać dany problem trzeba go najpierw dobrze zmierzyć.
    Ponadto taki system, jeśli okaże się wystarczająco dokładny, może służyć służbom, które mogłyby lepiej lokalizować przyczyny zanieczyszczenia (np. palenie śmieciami w domach).

Czy są już jakieś postępy?
    Prototyp takiego czujnika już powstał i spełniał swoje założenia. Projekt jest obecnie kontynuowany. Planujemy na początek zrobić kilkanaście takich czujników, aby je lepiej przetestować, choć już uzyskane dane z jednego czujnika potwierdziły korelację między tym czujnikiem, a profesjonalnymi czujnikami zainstalowanymi w Krakowie, więc jesteśmy dobrej myśli.
    Obecnie mam już gotowy program, gotową stronę, zamówione elementy na 4 takie czujniki, gotowy schemat, zamówione płytki PCB oraz gotowy projekt obudowy.

Wersja demonstracyjna: Link
    Polecam kliknąć na przycisk "Pył [μg/m³]", aby zobaczyć wizualizację pokazującą jak interesujące dane możemy otrzymać przy większej ilości czujników.

Konkurs: Pomysł na urządzenie IoT ułatwiające codzienne życie - Dron do wygrania

Koszt elementów elektronicznych takiego urządzenia to ok. 35 zł.

Użyte peryferia:
    W czujniku użyłem sensora firmy Sharp GP2Y1010AU0F do pomiaru zanieczyszczenia, modułu DHT22 do mierzenia wilgotności i temperatury oraz modułu ESP8266 do obsługi tych podzespołów oraz komunikacji z serwerem przez WiFi.

Opis działania
    Uruchamiamy urządzenie, ESP8266 tworzy punkt dostępowy do którego się łączymy, po połączeniu podajemy dane dostępu do sieci naszego routera WiFi oraz m.in. czas - co ile chcemy, aby pomiar był wykonywany, następnie ESP8266 się przełącza na wybraną przez nas sieć, dokonuje pomiaru, wysyła pomiary na serwer i przechodzi w tryb uśpienia (deep-sleep mode) na zadany czas...
    Jeśli zachodzi potrzeba zmiany danych dostępowych do sieci WiFi, urządzenie jest wyposażone w przycisk przywracający ustawienia fabryczne.

Dodatkowe informacje
    Równolegle pracujemy nad takim samym czujnikiem, tylko, że z komunikacją opartą na technologii LoRa.

Podsumowanie
    Byłoby super mieć drona i przyczepić do niego taki czujnik, aby zobaczyć jakie dane można dzięki temu zebrać, dlatego proszę o głosy ;)

Temat z dyskusją dot. pomysłu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3156016.html
    mlewan
    Level 20  
    #7.

W każdym niemal biurze znajduje się drukarka sieciowa pełniąca honory tej głównej i najważniejszej i niestety znajduje się pod pieczą Pani sekretarki, która ma inne zajęcia na głowie niż utrzymanie sprzętu biurowego w formie. Chciałbym by drukarka ta sama zamówiła sobie toner, zgłosiła zacięcie wskazanej osobie za pomocą maila, wysłała wiadomość do serwisu, że wykonała 5 tys. wydruków i prosi o przyjazd konserwatora. By zamówiła kuriera jeśli podczas wydruku dokumentu zaznaczę, że chce wydrukowane pismo wysłać w formie papierowej pod adres z nagłówka dokumentu.
  • Buderus
    tomekm33
    Level 22  
    mlewan wrote:
    #5.

W każdym niemal biurze znajduje się drukarka sieciowa pełniącą honory tej głównej i najważniejszej i niestety znajduje się pod pieczą Pani sekretarki, która ma inne zajęcia na głowie niż utrzymanie sprzętu biurowego w formie. Chciałbym by drukarka ta sama zamówiła sobie toner, zgłosiła zacięcie wskazanej osobie za pomocą maila, wysłała wiadomość do serwisu, że wykonała 5 tys. wydruków i prosi o przyjazd konserwatora. By zamówiła kuriera jeśli podczas wydruku dokumentu zaznaczę, że chce wydrukowane pismo wysłać w formie papierowej pod adres z nagłówka dokumentu.

Akurat kserokopiarki posiadają taką możliwość (rzecz jasna nie każda, ale...). Odpowiednie konfiguracje pozwalają na powiadamianie serwisu czy też osoby odpowiedzialnej za sprzęt w firmie o zacięciach papieru, awariach czy kończącym się tonerze. Drogą mailową właśnie (nie jestem pewien czy również FAX nie wchodzi w grę). O automatycznym zamawianiu tonerów nie słyszałem, ale jeśli umowa z serwisem obejmuje dostarczanie tonerów to po otrzymaniu informacji toner może zostać dostarczony. Opcja z kurierem - ciekawa.

Taka mała dygresja :D
    kassans
    Level 32  
    #8.

Sterownik domu oparty na Arduino/Raspberry Pi

Co się stało że zacząłem o tym myśleć ? :

Jako iż u mnie w mieszkaniu domownicy często zapominają wyłączyć za sobą światło (mówią że to tylko Led'y ) mimo jednak led to troszkę prądu ciągną, kolejna kwestia to piec, czasami zdarza się że ktoś zapomni dosypać do pieca lub włączyć pompkę. Trzecią ważną sprawą to zabezpieczenie miejsca w którym trzymam wartościowe rzeczy ( nie mam w mieszkaniu rzeczy więc trzymam je w tak zwanej komórce czyli taki mały ala garaż)

Rozwiązanie problemu :

Rozwiązaniem problemu ze światłem było by następujące :
    czujnik wykrywa ruch i pozwala na zapalenie światła włącznikiem.
    Jeśli po wyjściu nie zgasimy światła sterownik czeka na ruch przez X czasu po czym wyłącza światło i czeka na kolejny sygnał z włącznika. Łączność bezprzewodowa dzięki NRF24L01 bądź ESP8266 lub kablowa np skrętką komputerową kategorii 5e.

Piec :
    Kilka czujników temperatury, przekaźnik do włączania pompki ( w sumie 3 ponieważ pompka posiada 3 biegi ) Wyświetlacz LCD pokazujący temperatury oraz czy włączona jest pompka. Obowiązkowo czujnik czadu. Łączność bezprzewodowa dzięki NRF24L01 bądź ESP8266 lub kablowa np skrętką komputerową kategorii 5e.

Zabezpieczenie schowka:
    To już w zasadzie mam zrobione oparte o Atmega328 + czujnik ruchu + czujnik otwarcia drzwi + syrena. Zostało zamienić atmegę na ESP8266 bądź dołożyć NRF24L01.

Jako iż mam prosty "serwer" FTP postawiony na android box + Dyski na USB to zrobił bym moduł wyłączania zasilania dysków które niestety kręcą się cały czas więc było by takie ala "wake on lan" Łączność bezprzewodowa dzięki NRF24L01 bądź ESP8266 lub kablowa np skrętką komputerową kategorii 5e.

Dodatkowymi funkcjami były by :
    Elektryczne rolety w oknach
    Czujniki temperatury w mieszkaniu
    Czujniki otwarcia drzwi i okien (kolejny alarm)
    Możliwość rozbudowy o kolejne moduły.

Panel główny sterowania ( włączniki dane z czujników oparty by został o tablet.
    Możliwość sterowania z poziomu telefonu, komputera.

Zabezpieczenia ? Na pewno sprzętowy firewall. Z początku nie robił bym łączności z zewnątrz a jeśli już to przez jakieś serwery.

Jako żeby sobie utrudnić życie bardziej celował bym w arduino, satysfakcji z odpowiednio skonfigurowanego linuxa raczej bym nie miał ;)

Niby błahostki a pozwoliły by zapanować nad tym o czym się nie raz zapomina. To wszystko jest powoli wykonywane jednak przez budżet rozwija się to Powoli.
    Rafcio_3D
    Level 5  

Witam

Bezprzewodowe sterowanie urządzeniami elektrycznymi.

Problem:
    Miałem ostatnio problem z włączaniem termy, ponieważ włącznik czasowy wewnątrz sie spalił, i jedynym rozwiązaniem było kupno nowej termy. Pomyślałem żeby zbudować własny zdalnie sterowany włącznik czasowy (bo poprzedni itak trzeba było włączać ręcznie, on się tylko wyłączał sam). Skonstruowałem więc małe urządzonko, na podstawie elektromagnesu.

Budowa:
    Zrobione jest z plastikowej rurki o wysokości 3cm i średnicy 1cm. Do środka włożyłem walec z materiału feromagnetycznego a rurkę owinąłem cienkim drutem miedzianym, w ten sposób otrzymałem elektromagnes. Do boku przyczepiłem wyłącznik czasowy zrobiony na podstawie timera 555 włączany za pomocą Bluetooth ale o tym później. Do dołu elektromagnesu przykleiłem małe pudełeczko też z plastiku, do którego włożone są dwa kable zasilające terme. Do jednego z kabli przypiąłem odgiętą blaszkę metalową.
    Timer włącza sie za pomocą małego modułu Bluetooth. Miałem troche kłopot z jego zamontowaniem ale sie udało.

Działanie:
    Prąd do układu dostarczany jest przez energooszczędną ładowarkę. Dzięki temu można go włączyć kiedy chcemy. Moduł Bluetooth wytwarza sygnał z którym łączymy się za pomocą telefonu. Mój kolega napisał dla mnie program na telefon, który wysyła sygnał przez Bluetooth do modułu włączania termy. Gdy moduł Bluetooth otrzyma sygnał z telefonu, włącza przepływ prądu przez układ, który dzięki zastosowaniu specjalnie dobranego kondensatora uruchamia elektromagnes na 1godzinę, a metalowa blaszka jest przez niego przyciągana tak że obwód zasilania termy zostaje zamknięty i woda się nagrzewa. Dzięki dorobieniu dłuższej anteny do modułu mogę go włączyć z najdalej od niego oddalonego pokoju w moim domu.

Koszty:
    Rurka i pudełeczko- znalazłem w garażu 0zł
    Timer i inne elementy układu włączajacego- 4,50zł
    Kondensator- ze starego TV 0zł
    Walec feromagnetyczny- 2,50zł
    Drut miedziany- ze starego kabla od lampki biurkowej 0zł
    Moduł Bluetooth- wyjęty z modułu Bluetooth na USB do komputera 0zł
    Ładowarka- przerobiłem starą od telefonu 0zł
    Suma: 7zł

Obecnie pracuje nad zmniejszeniem urządzenia i zastąpieniem Bluetooth'a przez wi-fi dzięki czemu można go będzie przyczepić w bardziej niedostępnych miejscach i włączać na większą odległość. Chcę zamontować też to urządzenie w kilu innych miejscach takich jak zepsute drzwi od garażu czy do furtki otwieranej przez domofon. Urządzenie przydatne szczególnie dla osób niepełnosprawnych które nie mogą wstać żeby np. włączyć światło.
    Mam nadzieje że pomysł się spodoba :D
    Skitelson
    Level 2  

Ja za to mam taki plan który jest już w trakcie realizacji a mianowicie:
    wpiąłem się zaraz za licznikiem do sieci z małym mierniczkiem z którego informacje przesyłane są do bazy danych na darmowym hostingu za pomocą modułu wi-fi w arduino połączonego z siecią domową, skrypt na serwerze monitoruje na stronie dostawcy energii elektrycznej stawkę za 1kWh i przelicza aktualne zużycie oraz stan rachunku do zapłaty jak i po przesłaniu danych na komputer tworzę sobie wykresy dzienne zużycia co przy mojej ofercie (elastycznej (G12)) pomaga mi oszczędzać pieniądze, myślałem jeszcze by zrobić sobie taki mały bezprzewodowy przełącznik który w taryfie dziennej(droższej) będzie odcinać zasilanie do części pomieszczeń.

Myślę że to ciekawy pomysł i wiele osób się tym zainteresuje, jak zakończę projekt i ustawię podobne urządzenia tyle że już bez dodatkowych mierników i napisze oprogramowanie do "rozłączania" pomieszczeń od sieci na androida to postaram się wrzucić całą dokumentację

Pozdrawiam
    Skitelson
    piotr_go
    DIY electronics designer
    Urządzenie przypominające o naładowaniu lub wymianie baterii w innych urządzeniach IOT. Z raportowaniem statusu na fejsbuku/tłiterze.
    I koniecznie z dużym wyświetlaczem dotykowym.
    Karaczan
    Level 41  
    Urządzenie przypominające że pies/kot/inne zwierzątko domowe nie ma pokarmu/wody.

Często zdarza się że w natłoku spraw zapominamy o takiej jakże ważnej rzeczy!
    Szczególnie latem o wodzie. Zwierzę nie dość że pije więcej to do tego woda szybciej paruje z miski.

Na wodę patent prosty. Np ESP8266 i 2 elektrody na odpowiedniej wysokości miski mierzące rezystancję.
    Na pokarm np odpowiednio skalibrowany tensjometr i ESP8266.
    Oczywiście zakładam że mamy już odpowiednią stację odbiorczą, która np wyśle nam maila na telefon...

Pomysł można rozwinąć o podajnik jedzenia/wody.
    Szczególnie w przypadku psów przebywających na dworzu patent z automatycznym dolewaniem wody jest ułatwiony. Prawie każdy kto trzyma psa na dworzu ma ogródek, a więc i pewnie zewnętrzny kran/pompę/zbiornik do podlewania tego ogródka. Umieścić miskę pod kranem, zamiast kranu elektrozawór sterowany 2gim ESP8266 (lub nawet tym samym, i nie koniecznie ESP8266, może być Arduino lub nawet tranzystorach, jeśli komuś nie przeszkadza połączenie kranu z miską kablami...) który otworzy zawór w przypadku małej ilości wody w misce. W tym przypadku przydała by się też informacja że miska jest pełna by zawór zamknąć. Można to rozwiązać czasowo, że zawór otwieramy na X sekund, lub dodatkowa elektroda w misce wykrywająca wysoki poziom wody.

W przypadku pokarmu suchego jako podajnik sprawdza się np odwrócona butelka. Do tego sensor optyczny przypominający o konieczności napełnienia zasobnika z żarciem ;)
    e_ster
    Level 12  
    Czasami kiedy wracam do domu, po dniu pełnym spotkań i rozmów, z klientami i/lub ze współpracownikami, gdy glowa boli, marzę o swoim ulubionym drinku. Chciałbym wtedy odezwać się do mojego smartfona aby on mi go przygotował zanim wejdę do domu.
    mamakapcia
    Level 17  

Mikrofalówka z czytnikiem kodów kreskowych połączona z bazą produktów i przepisów.
    Jakby to miało działać? Kupujemy dowolny produkt (nie musi to być produkt do mikrofali) i skanujemy pod czytnikiem. Na aplikacji na telefonie możemy sprawdzić skład, wartość energetyczną, ułożyć plan żywieniowy itp. A gdy produkt jest przeznaczony do zrobienia w mikrofali, ona się automatycznie załącza, wybierając zalecany przez producenta tryb. Oczywiście nie musi być to mikrofalówka. Może być to piekarnik, toster czy coś innego.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Modułowy system wsparcia dla niepełnosprawnych.

Jestem cokolwiek jednooki, a przy tym trochę ślepy. Przez to miewam problemy z zauważeniem pewnych rzeczy. Mój koncept to system urządzeń i modułów ułatwiających życie osobom niepełnosprawnym, szczególnie z dysfunkcją wzroku. System składa się z trzech elementów bazowych:
    1. Osobisty interfejs użytkownika.
    2. Lokalny serwer.
    3. Sieć sensoryczna.

Osobisty interfejs użytkownika.
    To zestaw urządzeń i modułów komunikujących się ze sobą bezprzewodowo, które służą do pobierania i przedstawiania informacji użytkownikowi w formie dostosowanej do jego dysfunkcji. Mogą to być okulary rozszerzonej rzeczywistości, rękawiczka haptyczna przekazująca informacje za pomocą wibracji lub stymulacji nerwów czuciowych czy linijka brajlowska albo zestaw słuchawkowy i syntezator mowy do komunikacji dźwiękowej. Interfejs ten pozwala też na komunikację z lokalnym serwerem albo z internetem, przetwarza standardowe informacje na formę przystępną dla danego użytkownika i nadzoruje też stan zdrowia użytkownika by w razie wypadku móc automatycznie wezwać pomoc (dzięki modułowi GPS). Dodatkowo powinien mieć też skaner RFID i kodów kreskowych/QR.

Lokalny serwer.
    Zbiera i agreguje informacje z sieci sensorów, komunikuje się z użytkownikami, obsługuje łączność z internetem, może też lokalizować użytkowników z użyciem dostępnych już technik, czy to w obrębie budynku, czy całego świata. Takie serwery powinny znajdować się wszędzie, gdzie się da, na przykład na przystankach autobusowych, by sygnalizować użytkownikom, jaki autobus właśnie się zatrzymał. Użytkownik informuje serwer, jakim autobusem chce jechać, a serwer daje mu znać, gdy taki autobus zatrzyma się na przystanku. Osobie z dysfunkcją ruchową może też automatycznie i zdalnie uruchomić rampę w autobusie, lub zasygnalizować kierowcy, że taka rampa będzie potrzebna.

Sieć sensoryczna.
    To zestaw modułów, które pełnią najróżniejsze funkcje i przekazują zebrane informacje do lokalnego serwera i realizują żądania użytkownika przekazane przez serwer. Przykładem może być moduł identyfikujący autobus i na żądanie uruchamiający rampę dla wózków inwalidzkich.
    W domu takim modułem może być skaner tagów RFID w lodówce, który wie, jakie produkty (wyposażone w takie tagi) są w jej wnętrzu i jaką mają datę ważności (wydatna pomoc dla niewidomych). Ponieważ można otagować wszystko, to można umieścić skanery RFID w szafach, futrynach, pralce, etc. Dzięki temu lokalny serwer domowy może wiedzieć, gdzie się znajdują poszczególne części garderoby osoby niewidomej, a ta osoba skanerem RFID w swoim interfejsie może się dowiedzieć takich rzeczy, jak kolor czy data ostatniego prania. Co więcej, pralka z modułem RFID i wykonawczym może sama ustawić odpowiedni program w zależności od tego, co zostanie do niej wsadzone.
    W budynku sensory mogą informować użytkownika, gdzie się znajduje i jak dotrzeć tam, gdzie chce. Lokalizacja we wnętrzu budynku jest coraz lepsza i dokładniejsza. Na dworcu kolejowym czy PKS osoba niedowidząca lub niewidoma może dostać te same informacje, które są wyświetlane na tablicach (bez monookularu nie mogę ich odczytać), a niedosłysząca pisemną treść ogłoszenia z radiowęzła. Moduły przesyłają te informacje do serwera lokalnego, a ten podaje je użytkownikom. Dodatkowo każde stanowisko może z pomocą odpowiedniego modułu identyfikować i sygnalizować obecność autokaru/busa. Sensor w sygnalizacji ulicznej zareaguje na czekającą na zmianę świateł osobę niepełnosprawną zmieniając je wcześniej, a osobie z problemami ruchowymi wydłuży czas tego zielonego aż ona przejdzie przez przejście. Na przejściach kolejowych podobny system może ostrzegać o nadjeżdżającym pociągu, zanim będzie go słychać czy widać.

Możliwości takiego elastycznego systemu byłyby w praktyce nieograniczone. Warunkiem jest zachowanie jednego standardu komunikacji między wszystkimi elementami systemu. Zaś cały system może pomóc nie tylko niepełnosprawnym, ale i wszystkim ludziom.
    Qujav
    Level 22  

Rozproszona sieć sterowania ruchem.

Mój pomysł trochę odbiega od urządzenia IoT, w każdym samochodzie, w dużych miastach gdzie korki komunikacyjne są ogromne - teraz dotyczą głównie miast Azji, ale pewnie niedługo i tak będzie w Polsce, zainstalowana była by swego rodzaju nawigacja GPS. W takiej oto nawigacji, mieszkańcy mieli by wprowadzone swoje stałe trasy np. dom-praca-przedszkole-dom. Wsiadając do samochodu w godzinach szczytu tj. rano i po południu, użytkownik zaznaczał by, że jedzie do wybranego celu.

Dane z samochodów przesyłane były by do centralnego serwera, lub chyba nawet mógłby być potrzebny superkomputer, który obliczał by trasę wszystkich obiektów tak, aby ruch wszystkich pojazdów podłączonych do sieci był optymalny. Serwer dostosowywałby także światła drogowe.

Można by dodać kilka ficzerów, jak np. powiadamianie centrali o kolizji, przez co serwer wyśle natychmiastowo na miejsce patrol drogówki, czy w przypadku wypadku - straż i karetkę, ruch mógłby być przekierowany na inną trasę, aby nie powstał korek.

O ile samo urządzenie to pikuś, o tyle algorytmy zastosowane w takim systemie mogły by być kłopotliwe. Dzisiejsze "inteligentne światła" to jakaś totalna pomyłka, która skraca czas przejazdu o zaledwie kilkadziesiąt sekund. A taki system mógłby przynieść zysk przeliczalny na pieniądze. Z pewnością zmniejszyłby także zanieczyszczenie środowiska.
    Freddy
    Level 43  
    Nadzór instalacji elektrycznej, wodnej oraz śniegu na dachu.
    Jak niektórzy z Was posiadam "domek letniskowy" poza miastem.
    Niby jest to dom murowany z wodą i kanalizacją, elektrycznością, ale ...
    Planuję tam stworzyć układ dozorujący całkowity.

Ze względu na panujące tam odmienne warunki pogodowe, część już została stworzona.
    W tej chwili działa już:
    - pomiar temperatury w piwnicy, gdzie dochodzi woda z wodociągu
    - pomiar i monitorowanie zużycia prądu

Założenia:
    1. Pomiar temperatury zewnętrznej
    2. Pomiar temperatury w piwnicy, gdzie dochodzi woda z wodociągu
    3. Pomiar i monitorowanie zużycia prądu - to jest już zrobione, co prawda nie online, ale jest
    4. Pomiar grubości pokrywy śnieżnej na dachy (kopertowy) z wiadomych względów.
    5. Monitoring wejścia i terenu ogródka - kamery już przygotowane.

W tej chwili jest już wykonany punkt 2 i 3 z komunikacja SMS na żądanie.

Zasilanie całego domu to 3 fazy. Ogrzewanie elektryczne 3-fazowe - grzałki w piecach (6kW na duże pomieszczenie i 4kW na mniejsze).
    Zaopatrzenie w wodę z wodociągu, plus awaryjna studnia pod domem. Niestety woda ze studni wyłącznie do użytku zewnętrznego.

Ad1 i 2 - w zależności od temperatury zewnętrznej i wewnętrznej zrealizowany na DS1820 w piwnicy niezbędne są niestety wizyty kontrolne, w celu kontroli rozmarzania i zamarzania. Rozważam zmianę czujnika na termoparę.
    Możliwe jest w tej chwili podgrzewanie fragmentu rury, ale jest to robione ręcznie.
    Część rury owinięta jest matą grzewczą. Planowane jest zdalne "podgrzewanie" i kontrolowanie temperatury fragmentów rury w razie dużych mrozów.
    Dotychczas odbywa się to na zasadzie odpytywanie przez SMS i okresowego dzwonienia do najbliższego, zaufanego sąsiada i proszenia go o pomoc. Sąsiad jest już wiekowy i nie za bardzo ma siłę i ochotę.

Ad 3. jest wykonana na fabrycznym module Janitza UMG505. Moduł posiada wyjście RS232, oraz pamięć, więc nie będzie problemu. Taki monitoring jest mi potrzebny, z wzgl. na uciekające mi kilowatogodziny :). Choc nie tylko.
    Planowana zmiana na samodzielny pomiar z wykorzystaniem przekładników prądowych Coilcraft CS60-050L i układu AD7880.

Ad 4. Miejscowość jest bliżej gór, więc opady śniegu są znacznie częstsze niż w mieście. Musiałem już jeździć i "odgarniać śnieg" Podczas tegorocznego remontu dachu, zostaną zainstalowane tensometry (mam ich sporo) na krokwiach.

Ad 5. Niestety mam bardzo wścibską sąsiadkę :D, która musi wszystko wiedzieć :), ale jakby co, to ona nic nie widziała :( Dodatkowo spotykam dziwne ślady w ogrodzie, a bywały już parę włamań.

Całość sterowana jest procesorem ATMega32 i zasilana z akumulatora umieszczonego w "styropianowym termostacie" w skrzynce po byłej lokalizacji licznika energii elektrycznej. Układ jest doładowywany raz na tydzień. Jest to w zupełności wystarczające.
    Całość czujników obsługiwana za pomocą modułów ESP8266 i małego routerka WiFi.
    Pierwotnie miało to wszystko zostać wykonane za pomocą telefonii komórkowej i systemu SMS (bez pozycji 5), ale w tym roku doszedłem do porozumienia z lokalnym providerem internetu i zgodził się udostępnić mi łącze bezpłatnie. Na tak mały użytek, to za darmo - tak powiedział.
    Czy dotrzyma słowa, to się okaże.

Tak wygląda UMG505.
    anonymousexd
    Level 24  
    #17.

Wielofunkcyjny inteligentny opiekun dla osób starszych.

Dlaczego taki pomysł?
    Życie ludzkie jest najważniejsze, a jak wiemy nowoczesne technologie mogą je bardzo ułatwić a nawet w niektórych sytuacjach uratować. Osoby starsze nie zawsze mogą być pod opieką 24 godziny na dobę i często same zapominają o ważnych rzeczach takich jak np. wzięcie leków. Mój pomysł ma na celu rozwiązanie tego problemu w przystępny i efektywny sposób.

Czym jest mój pomysł?
    Urządzenie zastąpi najczęściej używane przez osoby starsze przedmioty: telefon komórkowy z prostym i czytelnym interfejsem oraz przyciskami, portfel, notatnik (przypominanie o wzięciu leków), ciśnieniomierz itp.

Najważniejsze funkcje urządzenia.
    Połączenie z internetem:
    - wszystkie funkcje urządzenia są synchronizowane z serwerem, dzięki czemu sytuacja jest zawsze pod kontrolą, a (przykładowo) lekarz osoby starszej może mieć na bieżąco wgląd na jej sytuacje i wyniki i w razie potrzeby szybko reagować.

Funkcja telefonu:
    - urządzenie posiada proste i duże przyciski oraz wyraźny wyświetlacz, co pozwala korzystać z niego nawet osobom słabowidzącym
    - wbudowana jest funkcja rozpoznawania głosu, więc można powiedzieć np. "zadzwoń do wnuczki" i telefon wykonuje połączenie

Funkcja przypominania/budzika:
    - urządzenie przypomina o wzięciu leków, zmierzeniu ciśnienia oraz pozwala na inne dowolne alarmy. Alarmy można ustawić zdalnie, tzn. może to wykonać opiekun osoby starszej bądź lekarz. Osoba starsza po odebraniu alarmu bierze leki i potwierdza swoje działanie, co jest natychmiast wysyłane na serwer i widoczne przez opiekuna. Jeśli osoba starsza nie reaguje na alarmy to system automatycznie powiadamia opiekuna (przykładowo przez SMS).

Asystent podawania leków:
    - urządzenie również pamięta ile jakich tabletek jeszcze powinno być w opakowaniu, więc oprócz przypominania o ich wzięciu o danej godzinie może również alarmować o tym, jakie leki się kończą i które trzeba dalej zakupić. Również opiekun/lekarz może zdalnie przedłużyć lub skrócić okres brania danego leku przez osobę starszą.

Funkcja wezwania pomocy:
    - osoba starsza jeśli się źle poczuje to może włączyć alarm który od razu zawiadomi odpowiednie osoby. Opiekun/opiekunowie dostają powiadomienie przez SMS a pozycja osoby starszej jest znana dzięki modułowi GPS, więc można pomóc natychmiastowo.

Funkcja ciśnieniomierz:
    - urządzenie również pozwala na badania ciśnienia tętniczego krwi. Wynik jest również od razu wysyłany na serwer i jest do wglądu lekarza/opiekuna.

Moduł GPS:
    - w przypadku zasłabnięcia właściciela poza domem moduł GPS znacznie ułatwi wysłanie pomocy i być może nawet uratuje życie. Bieżąca pozycja urządzenia jest ciągle wysyłana na serwer.

Synchronizacja z zewnętrznymi urządzenia:
    - urządzenie po uprzedniej konfiguracji przez opiekuna może komunikować się bezprzewodowo np. z telewizorem

Dodatkowe funkcje:
    - urządzenie w odpowiednich wersjach mogłoby mieć też glukometr lub inne podobne funkcjonalności.

Podsumowanie
    Uważam, że mimo szybkiego rozwoju techniki i nadmiaru nowinek i gadżetów nie powinniśmy zapominać o osobach starszych. Nasze babcie i dziadkowie też mogą skorzystać z odpowiednio dobrze przygotowanych i łatwo dostępnych dzieł techniki, a mój pomysł jest jednym z nich. Dziękuję za przeczytanie i szczerze mam nadzieję, że kiedyś naprawdę powstaną podobne urządzenia i będą ułatwiać osobom starszym życie.
    riddyk
    Level 20  
    #18.

Przydomowy paczkomat.

Chyba każdemu się przytrafiło, nie odebrać poczty na którą się bardzo czekało, pomimo że było się w domu, lub nie zauważyło że coś znajduje się w skrytce pocztowej.
    Mi zdarza się bardzo często zostawiać dokumenty, i przedmioty znajomym w skrzynce na listy i pomimo że wiedzą że mają to dostać lub wyciągnąć z skrzynki pocztowej to bardzo często o tym zapominają.

Urządzenie rozszerzałoby możliwości inteligentnego domu.
    Wyposażone było by w:
    - szczelinę na listy i gazety, (poczta nie rejestrowana)
    - w 2 lub 3 półeczki ala inpostowy paczkomat.
    Do tego interfejs który pozwoli kurierowi załadować paczkę do półeczki, np poprzez odczyt kodu kreskowego paczki.

Urządzenie sygnalizowało by obecność przesyłki i przypominało by o niej domownikom.
    piotr_go
    DIY electronics designer

Podgrzewana miska dla kota.

Nie trzymam kotów w domu a na dworze zimno, przydało by się coś zapobiegającego zamarzaniu jedzenia. Jakaś grzałeczka wbudowana w miskę utrzymująca temperaturę na stałym poziomie 10-20 stopni.
    Opcjonalnie można by do tego dodać wagę sprawdzającą ile zostało.
    unibozu
    Level 9  

CZUJNIK TĘTNA SERCA

Wpadłem na pomysł jakiś czas temu. Mam babcię która przeżyła już swoje lata młodości. Niestety często zostaje sama w domu nawet na kilka godzin.
    Pomysł polega na tym aby wyposażyć babcię w czujnik tętna, czujnik by monitorował pracę serca i wysyłał informacje o stanie przez wifi do serwera do którego dostęp miał by każdy najbliższy z rodziny plus sąsiad. Dodatkowo po zaniku pracy serca urządzenie wysyłało by alarmowe powiadomienie na pogotowie (opcjonalne)
    pawel3110
    Level 15  
    Link
    japko1024
    Level 18  
    Lampa owadobójcza wysyłająca powiadomienie o złapaniu owada
    Mierząc napięcie na siatkach lampy owadobójczej, natężenie prądu zasilającego przetwornicę itp. można wykrywać zabicie owada przez urządzenie, jak również oszacować jego rozmiar. Sygnał pochodzący z woltomierza/amperomierza można skierować do przetwornika ADC, a następnie do mikrokontrolera połączonego z modułem LAN lub WiFi, który udostępniałby informacje w formie interfejsu webowego lub wysyłał je do smartfona z odpowiednią aplikacją. Takie urządzenie pozwoliłoby ocenić, jak poważnym problemem jest obecność insektów w danym pomieszczeniu, ewentualnie zbadać skuteczność pracy lampy ustawianej w różnych miejscach. Mogłoby się ono przydać np. właścicielom sieci sklepów mięsnych, pozwalając nadzorować je z dowolnego miejsca na Ziemi. Oczywiście oprócz wyświetlanych na bieżąco notyfikacji o złapanych insektach byłaby również możliwość pobrania statystyk z danego okresu oraz powiadamiania o ewentualnych awariach. Właściciel znajdujący się daleko od domu lub zakładu pracy mógłby dzięki temu podjąć decyzję o zakupie zapasowych świetlówek albo dodatkowych środków owadobójczych. Dodatkowo układ mógłby wysyłać przez Internet zakodowany cyfrowo sygnał z miernika, który mógłby być używany jako dźwięk powiadomienia. Być może udałoby się wykonać układ IoT w formie przejściówki pomiędzy gniazdkiem sieciowym a wtyczką lampy, dzięki czemu osoby posiadające już tego typu pułapki na insekty mogłyby je unowocześnić zamiast wydawać większe ilości pieniędzy na zakup zupełnie nowych.
    Kiermasz
    Level 19  
    Energooszczędne czujniki wilgotności do kwiatów doniczkowych wskazujące wilgotność ziemi

Ot taki wynalazek mający za zadanie ułatwić kontrolę nad naszymi roślinkami w sytuacji, gdy posiadamy "mały domowy ogród". Pomysł dyktowany potrzebą.
    Założenie jest proste.
    Co jakiś czas pomiar rezystancji gleby, zbieranie danych z wielu punktów (najlepiej bezprzewodowo) i informowanie użytkownika o jego lenistwie.
    Można dodać jeszcze opcje, takie jak pomiar temperatury, czy ph gleby (chodź mam wątpliwości co do dokładności takiego pomiaru ph).

Założenia:
    - Energooszczędność czujników. Najlepiej aby były zasilane bateryjnie, lecz sądzę, że małe ogniwa PV też mogą być wystarczające do zastosowania (kwestia ekonomii).
    - stacja bazowa RF, dla czujników z opcją przyłączenia do LAN przez wi-fi/LAN.
    - Odczyt zebranych danych na smartfonie+PC+tablecie(tu opcja aby appka miała interfejs stacyjki operatorskiej)
    - częstotliwość komunikacji w zakresie HF-VHF, dla wyeliminowania problemu krótkiego zasięgu(musi obejmować zasięgiem cały dom).
    - Łatwe dodawanie czujników.
    - Obsługa dużej ilości czujników.
    dambusio
    Level 12  
    System automatyzacji domowej na zasadzie czujek z BLE do wykrywania obecności konkretnego domownika w określonym pokoju, który nosi Smartwatch/opaske lub telefon. Wtedy dla każdego pokoju można skonfigurować odpowiedni układ przycisków na ekranie, aby można było sterować elektroniką w tym pomieszczeniu ( lub wyświetlić aktualną temperaturę w danym pokoju) bez przechodzenia przez menu dotyczące wyboru pokoju itp ( co oczywiście byłoby możliwe, gdybyśmy chcieli sterować pokojem w którym nie jesteśmy). Dzięki wykrywaniu obecności + dodatkowej integracji np z czujnikami ruchu możemy płynnie oświetlać drogę dla użytkownika przechodzącego przez dom.

Czujki mogą także zawierać termometry, i wspomagać sterowanie ogrzewaniem - po wykryciu danego domownika w pomieszczeniu np podnieść w nim automatycznie temperaturę, otworzyć rolety itp.
    hipek99
    Level 20  

Pod koniec tamtego roku zbudowałem układ (prototyp) na bazie ESP8266 który:

1.Ma mnie informować o temperaturze wody w kotle C.O, tak samo podawać temperaturę wody w bojlerze jak i na dworze.

2.W razie zagotowania wody w kotle powinien mnie natychmiast powiadomić.

3.Zdalne załączanie/wyłączanie pompy (jeśli jest taka potrzeba) lub zdalne ustawianie temperatury załączania/wyłączania pompy (tryb automatyczny)

Na wakacje planuję dodać jak na razie mechanizm do automatycznego otwierania lub zamykania komina i drzwiczek dolnych.

Wszelkie operacje można dokonywać za pomocą komputera lub telefonu z androidem.#
    Wojtekk231
    Level 9  
    Problem:
    Często rano zdarza mi się zapomnieć co dziś ma się wydarzyć (urodziny znajomego, kolokwium czy ważne spotkanie) albo nie mam czasu na sprawdzenie pogody. Czy nawet jaki mam dziś rozkład zajęć.
    Rozwiązanie:
    Stworzenie urządzenia składającego się z:
    -budzika,
    -małej drukarki (fiskalna),
    -stacji pogodowej (pogoda z internetu)
    -monitorem portali społecznościowych (Facebook czy Kalendarz Google)
    Schemat urządzenia
    Opis działania:
    Codziennie rano układ sterujący pobiera serwisu pogodowego. Dane z kalendarza i Facebooka są pobierane wcześniej. Godzina alarmu ustalana na podstawie planu dnia.
    W momencie alarmu budzika pobrane wcześniej dane są drukowane na pasku papieru (paragonie).
    Na paragonie zawarte są informacje między innymi o pogodzie, ważnych wydarzeniach (rocznice, urodziny) oraz dzisiejszy plan dnia (spotkania, kolokwia itp.)
    Za pomocą SMS z telefonu możemy dodać przyszłe wydarzenia. Na przykład SMS o treści "24.01.16-10:30-Spotkanie na lodowisku". Wiadomość jest wysyłana do kalendarza i zapisywana.
    Urządzenie codziennie wieczorem aktualizuje dane z kalendarza i Facebooka na następny tydzień.
    Urządzenie posiadać będzie możliwość wydruku planu na obecny i następny dzień w każdej chwili.
    Oczekiwane efekty stosowania tego urządzenia:
    -pozbycie się problemu zapominania
    -świeże informacje pogodowe
    -mała ściągawka planu dnia (aktualny)
    -zyskanie 5-10 min wolnego czasu z szukania pogody

Z uwagi iż nie znam się na programowaniu, mikro kontrolerach i tego podobnych rzeczach, jest to tylko pomysł.