Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Blokada udostępniania - dwie sieci WiFi na jednej działa na drugiej nie.

05 Sty 2016 15:58 912 6
  • Poziom 2  
    Witam.

    Nie znalazłem podobnego tematu na forum dlatego chciałem zapytać czy ktoś wie jak mógłbym rozwiązać taki problem.

    Mianowicie w sieci lan jest kilka komputerów które łączą się poprzez WiFi z modemem DSL. Kiedy sieć urosła i modem nie pozwalał na podłączenie większej liczby urządzeń zamontowany został kolejny modem ale skonfigurowany jako punkt dostępowy bez serwera DHCP (przezroczysty w sieci), adresy dalej przyznawane są z modemu DSL. Po dodaniu urządzenia zostały utworzone dwie siecie WiFi (pietro i parter). W sieci zamontowany jest dysk Synology do magazynowania wspolnych danych. Po podłączeniu drugiego Ap komputery nie widzą udostępnianego dysku na innej sieci niz zostały podłączone, tzn ze jezeli komputerem A podłączyłem się do WiFi "pietro" to podłączając się tym samym komputerem do WiFi "parter" nie mam dostępu do udostępnianego dysk ale w tym samym czasie inny komputer podłączony do wifi parter ma dostęp do tego dysku. Zdarzyło się też tak że komputer podłączony do wifi parter przestał widzieć udostępniony dysk ale zaczął działać na wifi "piętro". Dodam że na komputerach wyłączone są zapory a problem nie zniknął.

    Bardzo proszę o pomoc bo jest to dość uciążliwe a nie wiem co mógłbym więcej zrobić.
  • Poziom 29  
    Wygląda na problem z DHCP i konfliktem adresów. Lub ew. routingiem bo nie zrozumiałem masz jedną podsieć czy kilka?

    Zrób rysunek jak to jest podłączone z podanymi modelami urządzeń.
  • Poziom 2  
    Blokada udostępniania - dwie sieci WiFi na jednej działa na drugiej nie.

    Jeśli komputer "A" przełączę do sieci "parter" to już nie mam dostępu do udostępnionego dysku. Tak samo z komputerem C w odwrotny sposób, jeśli podłącze do "piętro" to brak komunikacji z dyskiem, a internet działa, nie wiem jak z drukarkami ale chyba też działają w obojętnie którym WiFi.

    Może nie byłoby problemu gdyby komputery stały w jednym miejscu ale niestety komputery raz są na piętrze a raz na parterze, a komputer A jest najczęściej 2 metry od modemu "parter" a i tak musi się łączyć z "piętrem" w którym ma słaby sygnał ażeby mieć dostęp do dysku.
  • Poziom 29  
    W tym TD-W8960N kabel jest wpięty w LAN?

    Jaką bramę domyślna uzyskują z DHCP komputery na "parter" a jaką na "piętro".

    Podejrzewam że komputery po przejściu z jednego wifi do drugiego nie odświeżają sobie konfiguracji tylko działają na starej.
    Dla "pietro" Komputer A -> 192.168.2.1 -> dysk
    Dla "parter" Komputer A -> dysk

    Sprawdź czy jak zresetujesz połączenie sieciowe w komputerze po przejściu z jednego wifi do drugiego czy coś się zmieni.
  • Poziom 2  
    Tak, w tym TD-W8960N kabel wpięty w LAN.

    Brama domyślna z parteru to 192.168.1.1 a z piętra nie wiem, sprawdzę w czwartek.

    Usuwałem konfigurację sieci i podłączać na nowo do drugiej sieci ale to nie pomagało, wygląda to tak jakby pamiętał, że ma działać na tym wczesniejszym. Nawet przez czas świąt kiedy w firmie wszystkie urządzenia były wyłączone, po ponownym uruchomieniu i podłączeniu się komputerów problem nie zniknął.

    Spróbuję wymienić tego TD-W8960N na zwykły router też podpinając na LAN, może to on coś psuje.

    Dzięki za podpowiedzi.
  • Pomocny post
    Poziom 29  
    Spróbuj może zmienić adres tego TD-W8960N na statyczny, ale w tej samej podsieci czyli np 192.168.1.254.
  • Poziom 2  
    Po dość długim czasie, udało mi się rozwiązać problem. Może komuś przydaży się to samo dlatego opiszę tutaj.
    Przyczyna możliwe że nie została zlikwidowana w "zarodku" ale udało się jakoś obejść te dziwną przypadłość sieci. Mianowicie postanowiłem nie korzystać z WiFi modemu Orange. Podpiąłem w LAN AccesPointa Tp-link, zrobiłem nową sieć, podłączyłem komputery, a wifi z modemu wyłączyłem. Przełączam się, kiedy chcę, jak chcę i ciągle widzę udostępniany dysk. Wniosek z tego że wina leży po stronie modemu od orange ale dokładnej przyczyny nie znam. Niby dołożone kolejne urządzenie ale przynajmniej mogę sobie dokręcić większą antenę i zwiększyć sygnał.
    Dziękuję za pomoc.