Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suzuki Swift 1,3 ddis 2011r. - Nie odpala w duże mrozy

mirucha 05 Jan 2016 18:08 2109 2
    mirucha
    Level 12  
    Witam.

Zima przyszła i wyszło jak w temacie. Już przy małych mrozach przy odpalaniu widziałem, że silnik kuleje przy starcie. pomyslałem, że swieca(e) padły.

Przy -12 wogóle nie odpalił. Przy pierwszych oględzinach wyszło , że wszystkie świece mają po około 0,5-0,6 ohma także wyglądaja na zdrowe. Po rozebraniu modułu do świec żarowych , przy przekręcaniu stacyjki na zapłon, napięcie na wyjsciu na świece pokazało na mierniku 8,5 V i nagle spadło aż do 1,8 V.(oczywiście na podłączonych świecach). Podejrzewam, że 8,5 V to wynik bezwładności miernika. Myślę, że komputer dostaje błędne dane co do temperatury silnika. Chciałbym sprawdzić rezystancję czujnika temperatury ale nie mogę w sieci znaleźć charakterystyki tego czujnika.

Może ktoś dysponuje parametrami tego czujnika. Jest to czujnik o symbolu Suzuki OEM 13650-63P00

Jest zamienny m.in. z czujnikami do Fiata o symbolu 55206393 albo OPEL 13 38 359

Super by było gdyby ktoś wspomógł schematem elektrycznym SUZUKI dla wygody pomiarów.

Dziękuję
    mirucha
    Level 12  
    Okazał sie uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu. Na marginesie nie zawsze jest możliwość skorzystania odrazu z diagnostyki z różnych względów o których nie będę się rozpisywał.