Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AGD kuchnia + pralka - prośba o pomoc w doborze sprzętu do mieszkania

hermani 06 Jan 2016 11:16 6414 10
    hermani
    Level 13  
    Witajcie. Jest to kolejny tego typu temat, lecz bardzo proszę o indywidulane rozpatrzenie i doradzenie doboru sprzętu do mieszkania:

- Zmywarka - budżet ok 1500 zł - zabudowa, zależy mi na czujniku mętności wody oraz trzeciej szufladzie na sztućce (rodzice posiadają starszy model Amici z klasycznym koszykiem na sztućce i jestem jego przeciwnikiem - kilka lat z nimi mieszkałem i bardzo często opróżniałem zmywarkę, sztućce sklejają się, niedowymawją). Chciałbym również aby zmywarka posiadała program 1/2 wsadu z tego względu, iż narazie jesteśmy sami z żoną i przez rok-dwa nasza rodzina się nie powiększy, więc dwie osoby zmywarkę szerokości 60cm zapełniają w jakieś 3-4 dni, a jest to za długo.

mój typ na chwilę obecną: Siemens SN64M080EU, wcześniej myślałem o Amice 629E lecz Siemens jest moim faworytem

- Pralka - budżet około 1200 zł - większych wymagań nie mamy oprócz wersji SLIM - mała łazienka - oraz klasycznego załadunku bębna

mój typ Bosch WLG24261PL oraz Candy GV4 137 TWC3 - Candy posiadają rodzice już kilka/kilkanaście lat i jest bezproblemowa. Nie wiem jak sprawują się wersje SLIM tego producenta, w internecie informacji mało.

- Płyta indukcyjna - budżet około 1300 zł - zależy mi na jednym połączonym polu celem ustawienia większego naczynia oraz fajnie by było, aby sterowanie polami grzewczymi było indywidualne dla każdego pola bez wcześniejszego wyboru pola, a później nastawy mocy

mój typ Electrolux EHI 6540FHK - trochę ponad budżet, czy coś innego z podobnym/wygodnym sterowaniem byłoby lepsze?
    Początkowo zastanawiałem się nad Whirpool ACM 816 BA (ponad 300zł tańsza niż E-lux) - czy jest to również dobra płyta i nie należy zrażać się do takiego sterowania?

- Piekarnik - budżet około 1300 zł -zabudowa, dobry termoobieg, hamulec domykania drzwi, chowane pokrętła, większa pojemność - chyba wszystko na czym nam zależy

mój typy: Electrolux EOA 45751OX (1450zł)
    Bardzo podoba mi się również Whirpool AKZ 7920 IX - najlepiej designersko tutaj się prezentuje kosztuje około 1350zł. Jest jeszcze Whirlpool AKZM 750 IX, który kosztuje zaledwie 1100zł i bardzo dobrze, nowocześnie się prezentuje.

- Lodówka - budżet około 2200 zł - wolnostojąca, szerokość 60cm, wysokość bez znaczenia. Zależy nam na dużej pojemności zarówno zamrażarki >=100L, jak i lodówki >=240L. Fajnym dodatkiem byłaby kostkarka ręczna. Dystrybutor filtrowanej wody jest nam zbędny.

mój typ - Samsung GRAND RL58GPEMH - miesiąc temu zakupiona przez moich rodziców, bardzo przypadła mi do gustu ze względu na pojemność oraz kostkarkę. Dystrybutor wody jest zbędny, lecz wersja lodówki bez niego jest o dziwo droższa jakieś 200-300zł. Lodówka jest trochę głośna - znacznie głośniejsza od niemal dwudziestoletniej ARDO - mam świadomość, że wszystkie sprzęty inwerterowe będą tego samego poziomu głośności i te katalogowe 40dB Samsunga jest dobrym wynikiem na dzisiejsze realia.

Przeglądając jeszcze inne produkty jednak jesteśmy bardziej zdecydowani na Whirlpool BSF 9152 OX. Pojemność niemal identyczna co powyższy Samsung, nie ma kostkarki oraz dystrybutora wody. Kosztuje 1600zł, gdzie Samsung 2300zł, a klasa energetyczna ta sama. Whirpool jest teoretycznie bardziej cichy, aż o 2dB. A jak z jakością tej lodówki?

- okap - budżet ok 400zł - ma być ładny, włączany będzie sporadycznie przy mocno aromatycznych daniach, głównie jako ozdoba oraz ochrona szafek. Kiedy jednak będzie pracował niech da się przy nim rozmawiać.

wybrałem pierwszy lepszy w pasującej nam stylizacji: Akpo WK-4 Kastos ECO 60u

Wszystkie typy są zapytaniami - jedne oparte na treściach z for internetowych, inne na zasłyszanych pochlebnych opiniach, a jeszcze inne na podstawie doświadczenia kogoś bliskiego ze sprzętem danej marki. Prosiłbym bardzo o komentarze do danego sprzętu, na co jeszcze musiałbym zwrócić uwagę, co przeanalizować. Z góry dziękujemy za pomoc
  • Helpful post
    Przemeek1988
    Level 22  
    Witam,
    w odpowiedzi na twoją wiadomość prywatną postaram się tutaj przedstawić moje propozycje a także coś dopowiedzieć na temat wybranego przez ciebie sprzętu.

Zmywarka: używam od ~4 lat Siemens SR64M030EU - a więc model 45cm z klasycznym pojemnikiem na sztućce a nie szufladą, pełną regulacją górnego kosza i wszystkich półek, wymiennikiem ciepła etc. Model ,jak każdy o szer 45cm grupy Bosch und Siemens Hausgeräte produkowany w niemieckim miasteczku Dillingen. Programy klasyczne (można doczytać w specyfikacji), najczęściej używam ECO 50*C lub Auto 55-65*C - trwają długo ,bo ponad dwie godziny ,ale ..No właśnie jedno ale, a w zasadzie to więcej niż jedno ,mianowicie: zmywarka jest przy nich ekonomiczna, domywa idealnie. Zdarza mi się naprawdę bardzo rzadko ,że jest coś nie domyte - a jeżeli już to jakiś wysoki garnek na dnie. Sztućce - mimo koszyka zawsze są domyte idealnie ,błyszczą się - jedna zasada- do jednej przegrody wchodzi jeden sztuciec, nie mogę się ze sobą dotykać bo raz: będą się rysowały w trakcie mycia ,dwa: mogą się nie domyć.
    W związku z powyższym przy zmywarce nie rozważał bym innej firmy jak Bosch/Siemens - w tym temacie doszli do perfekcji. Zwróć tylko uwagę ,aby twoja była produkowana w Niemczech bądź w Hiszpanii. Modele produkowane w Łodzi mają plastikowe dno- uważam to za wadę ,tym bardziej ,że dopłacając niewiele więcej można mieć zmywarki z pełną ,metalową komorą. Co więcej o Bosch/Siemens- własna sieć serwisowa rozwinięta na bardzo wysokim poziomie. Pomoc telefoniczna dostępną 24h 7dni w tygodniu. Oczywiście zakładamy opcję ,że nie będziesz musiał korzystać -ja w każdym razie użytkuję tyle ile pisałem ,myjąc raz dziennie bez jakiejkolwiek awarii.
    To gdzie dany model jest produkowany możesz sobie sprawdzić na tabliczce znamionowej ,która jest w górnej części drzwi (po otworzeniu ) bądź dzwoniąc na ich call center -udzielają tam takich informacji bezproblemowo.

Także model wybierz sobie wg swoich upodobań i sprawdź gdzie jest produkowany. Dla mnie najbardziej przydatne okazały się takie funkcje jak składane póki ,regulacja kosza - mam slima a mimo to potrafię do niej wpakować tyle co niektórzy do 60-tek.

Pralka: Bosch WLG o tyle fajny ,że ma rozbieralny zespół piorący, Candy już niestety nie. Nie wiem jak dzisiejsze Candy ,ale modele produkowane 15 lat wstecz były naprawdę godne uwagi. Ciche i niezawodne, z nowszymi był problem "wybuchania bębna" - dosłownie rozsadzało pralkę - bliższe info znajdziesz na niemieckiej stronie Stifftung Warentest.
    Gdybym ja dzisiaj wybierał pralkę slim to brałbym 3 opcje pod uwagę: Lider, to BOSCH WLG - bo: sama seria wlg jest bardzo dobra ,dobre wykonanie (mimo ,że made in Russia), bo zespół piorący skręcany na śruby, bardzo dobry system wyważania prania.
    Druga opcja: Gorenje - mimo ,że ich slimy mają zespół piorący nierozbieralny ,zgrzewany to jednak ich pralki (i nie tylko) są dobrej jakości. Dobre wykonanie ,ciekawe wzornictwo, godne podejście producenta do klienta w razie problemu.
    Trzecia opcja: Samsung: możliwe ,że zespół piorący skręcany na śruby - choć tutaj nie wiem dokładnie które serie/modele ,ciekawe technologie ,w większości modeli bęben o strukturze diamentu - czyli pomysł zaczerpnięty od Miele - SoftCare - plaster miodu. Opinie użytkowników ( w tym i kilku moich znajomych) jak najbardziej na tak - dobre programy i co ważne -dobrze piorą. Serwis Samsunga to inna bajka - legenda głosi ,że lubią olewać klienta (sam się kiedyś przejechałem na reklamacji z tytułu gwarancji telefonu - przerzucanie winy na klienta. Możliwe ,że dzisiaj zmienili podejście i kładą większy nacisk na zadowolenie klienta). Na dobrą sprawę serwisem bym się nie przejmował zbytnio -zawsze pozostaje ustawa o Prawach Konsumenta i reklamacja do sprzedawcy.

Płyta indukcyjna: tutaj kolejne bym szukał w takich markach: AEG/Electrolux, Bosch/Siemens, Amica.

Piekarnik: i tutaj znowu będzie dłuższa wypowiedź ;)
    AEG/ Electrolux to niekwestionowany kursor w przypadku piekarników, zwłaszcza modele z wyższej półki (wyższej niekoniecznie droższej) czyli modele made in Germany ( w przypadku AEG wszystkie modele ,w przypadku Electroluxa to te ,których numer PNC zaczyna się ciągiem cyfr 944....... - owy kod jest podany przy ich każdym produkcie na stronie internetowej tejże marki, dostępny w zakładce szczegółu - po wcześniejszym wybraniu modelu).
    Dlaczego te marki? Dlatego ,że pieką mięsa ,ciasta IDEALNIE - z każdej strony równo, nie przypalają. Są dobrze wykonane ,bezawaryjne, dobre wyposażenie.
    Model który podałeś ma świetny stosunek cena/jakość. Za 1500zł (nie całe) masz produkt z niemieckiej fabryki, 4 szyby (chłodny front), drzwi z cichym domykiem, prowadnice teleskopowe, termoobieg z prawdziwego zdarzenia -czyli wentylator + grzałka, dużo funkcji pieczenia - w tym wolne, ściany wewnętrzne z katalizy - czyli same się czyszczą.

Możesz się jeszcze w tej kwestii zastanowić nad Samsung Dual Cook BQ1D6G144 -tutaj z kolei masz możliwość dzielenia komory na pół, dwa termoobiegi ,świetny desing ,czyszczenie parą ,prowadnice teleskopowe na dwóch poziomach (wskazany E-lux ma jeden). Rozmawiałem o tym sprzęcie z znajomym z pracy- piecze równo ,sprawdza się dobrze.
    Wykonanie dobre ,nie ma się do czego doczepić ale jak z jakością komponentów? nie mam pojęcia. Made in Vietnam dla jasności.
    Już tak trochę subiektywnie oceniając wydaje mi się ,że w przypadku Electroluxa szanse są małe na zepsucie (mówię tylko o piekarnikach made in Germany) a w przypadku Samsunga? nie wiem, nie mam zdania - aczkolwiek mocno się wybili w kwestii AGD.

Omijaj szerokim łukiem Amiki w kwestii piekarników. Z jednej strony przypala podczas gdy z drugiej blade. Elementy wykończenia pokręteł wypadają już na ekspozycji a co dopiero podczas eksploatacji.

P.S. sorry ,że ci namieszałem z tym piekarnikiem - jesteś pierwszą osobą ,której polecam piekarnik inny niż AEG /Electrolux ale po prostu wydaje się również godny rozważenia - funkcje/cena/opinie.

Lodówka: Tutaj Samsung przoduje. dobry wygląd ,rozsądne rozplanowanie półek. A niezawodność ? Jedyne co się w tym sprzęcie psuje to rozszczelnienie. W tym wypadku oscylował bym między Samsungiem a Electroluxem (o ile w przypadku piekarnika bardziej bym stawiał na Electroluxa ,to w przypadku lodówki na Samsunga).

Okap: dwa zwróć uwagę na poziom hałasu, wydajność (chociaż tutaj każdy ,no prawie każdy sobie poradzi) i wygląd. Przejrzyj ofertę Ciarko lub tańsza półka - Gamma. Obie marki produkują w Polsce. Okapy na wysokim poziomie. W przypadku Ciarko -pełna oferta jest na stronie producenta, w przypadku Gammy -na swojej stronie www nie mają pełnej oferty- szukaj poprzez portale aukcyjne, zwróć uwagę na serię VarioSlim - jest na prawdę ładna i cicho pracuje.

To chyba na tyle, w razie pytań pisz śmiało;)

Pozdrawiam ,Przemek.
    hermani
    Level 13  
    Serdecznie dziękuję za bardzo obszerną odpowiedź.

Szczerze powiem, że teraz jest jeszcze większy mętlik w głowie niż był....

W jaki sposób mogę sprawdzić, czy wybrany przeze mnie model zmywarki jest produkowany w Niemczech? Jeśli okazałby się innej produkcji, to jaka jest pewna (niemiecka) alternatywa z podobną funkcjonalnością w okolicach 1500zł (1/2 wsadu, 3 szuflada na sztućce - zależy mi na niej, czujnik zabrudzenia wody)?

Co do pralki, to podtrzymując Twoje zdanie - wybieram Boscha i już nie będę szukał Samsunga - mam z ich serwisem niezbyt miłe wspomnienia sprzed około 2 lat.

Płyta - podpierając się Twoją wypowiedzią, także nie zmieniam :)

Piekarnik - jeśli wybrany przeze mnie model jest dobry, to również nie wyszukuje nic więcej. Aż tak extreme nie pichcimy, żeby dwie różne potrawy w piekarniku wypiekać (np. mięso + ciasto).

Co do lodówki - wiem, że ten Whirlpool to nic specjalnego a Samsung jest bajerancki.....warto dopłacić te 700zł do Samsunga jeśli i tak nie będziemy korzystać z dystrybutora wody, a kostkarka jest niemal tym samym co silikonowe foremki do lodu? Pojemności mają chyba identyczne, więc dopłata doszłaby za wygląd+zbędę bajery. Jeśli mnie przekonasz, to jestem w stanie dołożyć do Samsunga pozostawiając Whirlpoola. Jednak jak płyta, zmywarka, piekarnik i pralka wykorzystywane są w swoich funkcjach tak lodówka ma tylko chłodzić i mrozić....chyba...

Jeszcze raz serdecznie dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam i czekam na odniesienie się do powyższego. Właściwie to zaczynamy remont od doboru sprzętu i przed nami jeszcze cała masa roboty, wybierania innych rzeczy, więc chciałbym dobór wyposażenia AGD w miarę szybko dopiąć. Jestem tak zdesperowany, że postanowiłem zawrócić Ci głowę :)
  • Helpful post
    Przemeek1988
    Level 22  
    Co do kraju produkcji zmywarki B/S/H - tutaj nie ma wyznacznika serii gdzie dana sztuka jest produkowana. Co prawda konkretna literka w modelu wskazuje na kraj produkcji ale nie zawsze się to pokrywa jednoznacznie, dlatego najpewniej ,najłatwiej jest wybrać sobie kilka modeli ,które cię interesują pod względem funkcji, dostępnych opcji etc i albo zadzwonić na infolinię Boscha/Siemensa lub wysłać im meila z zapytaniem -podając dokładny numer wyrobu. Jest to taka firma ,która bez większych problemów poda ci takie informacje w możliwie jak najszybszym czasie (zwykle odpisują w tym samym dniu ,ewentualnie następnym).

Z własnego doświadczenia uważam ,że warto dopłacić do funkcji RackMatic - regulacja wysokości górnego kosza, VarioFlex- składanie półek - w ten sposób możesz do zmywarki zmieścić o wiele, wiele, wiele więcej. Jeśli ci zależy na 3 koszu -śmiało bierz bo to dobry patent. Wymiennik ciepła itd -dla mnie to bajery ,przecież i tak każda zmywarka musi wysuszyć naczynia - a jak to zrobi to już jej problem;) Czujnik zabrudzenia wody - no to już chyba standard. Wykorzystywany głównie w programie AUTO - zmywarka po mętności wody reguluje temp wody i czasem zmywania.
    Z perspektywy czasu zwrócił bym jeszcze uwagę na program intensywny garnki 70*C -podczas gdy w dolnym koszu strumień zmywania jest mocniejszy ,przeznaczony do mycia przypalonych garnków to w górnym koszu strumień wody jest delikatny i można myć bez obaw szkło. Mój Siemens nie ma tego programu, oczywiście myje mi na tych co mam bardzo dobrze aczkolwiek myślę, że gdybym go miał to byłby w użyciu;).
    Programów szybkich nie używam ,mimo że dobrze domywają to nie mam przekonania ,że środek myjący jest dobrze wypłukany a nie mam zamiaru jeść chemii, której i tak już pełno jest w jedzeniu.
    Piekarnik - w takim układzie bierz tego E-luxa śmiało. Wiem ,że będziesz zadowolony w 100%. Niby piekarnik a jednak można niesamowicie się zdziwić. Ciasta ,grilowane mięsa ,karczek ,kurczak wychodzą z niego perfekcyjne - w środku wilgotne ,na zewnątrz chrupiące.

Lodówka - wybierz tą ,która ci się bardziej podoba. Udaj się do sklepu aby zobaczyć na żywo czy odpowiada ci rozplanowanie półek bo to najważniejsze.
    To jest chyba jedyny sprzęt ,który działa porównywalnie ,psuje się w 90% ta sama rzecz -wycieka układ chłodzący.
    Pamiętam ,że kostkarka ,dystrybutor wody zabiera ci miejsce z półek na drzwiach.
    U mnie od 2 lat jest Hotpoint -Ariston ebgh 20243 f: bo kosztowała w promocji 1800zł i miała bajery w postaci wyświetlacza ,wnętrze jest śnieżnobiałe (electrolux ma kremowe co mi osobiście przeszkadza, Samsung śnieżnobiałe), dobre rozmieszczenie półek. Włoski/Polski wyrób firmy powszechnie uznawanej za markę dupa/dupa sprawdza się rewelacyjnie. Zero usterek ,żadnych niespodzianek, szybko i mocno chłodzi (dla porównania Electrolux z takim samym ustawieniem temp ma jakby ciut wyższą temp w komorze). Jedne co jej mogę zarzucić ,to to że lubi sobie głośnio pograć w ping-ponga (czytaj: hałasować ,jak każdy pełny no-frost).
    hermani
    Level 13  
    Jeszcze raz dziękuję bardzo za poświęcony czas i wyczerpujące odpowiedzi.

Co do zmywarki, owy Siemens posiada właśnie VarioFlex, posiada program "garnki".
    W specyfikacji tej zmywarki: http://www.siemens-home.pl/lista-produktow/SN64M080EU#/tab-section-technicalspecs widnieje informacja: "Materiał, z którego wykonany jest zbiornik bębna: stal szlachetna". Czy to oznacza, iż jest ona "niemiecka" i nie trzeba już zasięgać informacji z infolinii, tylko ze spokojną głową można zamówić wybrany produkt?

Lodówka - niestety moje miasto jest okrojone w ekspozycję sklepową. Będę musiał posilać się zdjęciami z sieci oraz porównywać je do zdjęć Samsunga posiadanego przez rodziców. Tu się zgadzam - zbiornik na wodę zabiera miejsce, nawet pełne wyjęcie szuflady jest niemożliwe bez jego demontażu. Kostkarka zabiera około pół szuflady zamrażarki - jest to kostkarka typu "twist" bodajże.

Widzę, że ten Twój Ariston ma fajną strukturę zewnętrzną i nadal trzyma cenę. Byłbym nawet chętnie rozważył opcję jego zakupu, lecz potrzebują największej możliwej zamrażarki - często robimy zapasy świeżych ryb znad morza, czy homemade wędzonek od rodziców, a to niestety zabiera miejsca. Więc również bazując na Twoim doświadczeniu nie będę ładował więcej pieniędzy w lodówkę, bo to właściwie ma tylko chłodzić i mrozić. Wodotrysków wystarczających będę miał w zmywarce oraz piekarniku... Swoją drogą Whirlpool nie ma NoFrost'a, lecz znajomy posiadający Side-by-Side Samsunga sprzed dwóch lat powiedział, iż na to nie zwracać uwagi, bo on już musiał i tak rozmrażać swoje urządzenie.

Jeszcze tylko mi proszę odpowiedz na pytanie odnośnie zmywarki i już więcej nie będę zawracał głowy:P
  • Helpful post
    Przemeek1988
    Level 22  
    Metalowy zbiornik - nie jestem pewien co przez to mają namyśli- czy chodzi o całość ,czy o pozostałe ściany.
    Pogrzebałem trochę na niemieckich stronach i na 99% ten model jest produkowany w Niemczech, ale dla własnego spokoju- sprawdź.
    hermani
    Level 13  
    Sprawdzę i dam znać.

Dziękuję po raz kolejny :)
    morgoth86
    Level 10  
    Czołem szanowni!

Również stoję przed dylematem wyboru zmywarki, więc podepnę się pod temat.
    Jestem zainteresowany modelem Siemens SN64M080EU, a także Bosch SMV54M90EU. Różnice, jakie udało mi się zaobserwować pomiędzy tymi modelami, to:

- kraj produkcji (S) Niemcy, (B) Hiszpania - @hermani czy mógłbyś potwierdzić kraj produkcji Siemensa?
    - nieco inny układ programów, (S) ma program szybki, ale nie ma za to mycia wstępnego
    - (S) ma szufladę na sztućce
    - silnik ecoSilence Drive w (B) i iQdrive w (S) to pewnie to samo
    - (B) ma variospeed plus, a (S) variospeed, czyli 66% vs 50% skrócenia czasu mycia - dla mnie bez znaczenia, tym bardziej że (S) ma program krótki

Zużycie prądu i wody praktycznie na tym samym poziomie, reszta funkcji również. Jak widzicie, różnice pomiędzy tymi zmywarkami nie są ogromne, więc jeśli okaże się, że Siemens jest produkowany w Niemczech, zdecyduję się na niego. Siemens jest o około 75zł droższy od Boscha.

Jeśli macie jakieś komentarze dotyczące mojego wyboru lub sugestie, na co jeszcze zwrócić uwagę, bardzo proszę o zwrócenie uwagi. Mam nadzieję, że autor tematu nie ma mi za złe wykorzystania jego tematu do moich rozterek :)

EDIT

Dzwoniłem na infolinię BSH, zmywarka Siemens SN64M080EU jest produkowana w Niemczech, także wybór dokonany. Moim zdaniem w cenie ~1 500 zł jest to najlepszy wybór, zobaczymy jaka będzie moja opinia po miesiącach/latach użytkowania.
    drypy
    Level 10  
    @morgoth86 mógłbyś napisać jak sprawuje się zmywarka Siemens SN64M080EU? Planuję zakup i aktualnie jestem na nią zdecydowany.
    naczelnik32
    Level 10  
    Witam,
    Odświeżam temat z racji podobnego zapotrzebowania, a niestety część z polecanych sprzętów jest już niedostępna, np. piekarnik.

Płyta indukcyjna - budżet około 1300 zł (max 150) - zależy mi na jednym połączonym polu celem ustawienia większego naczynia oraz fajnie by było, aby sterowanie polami grzewczymi było indywidualne dla każdego pola bez wcześniejszego wyboru pola, a później nastawy mocy

- Piekarnik - budżet około 1300 zł (max 1500) -zabudowa, dobry termoobieg, hamulec domykania drzwi, chowane pokrętła, pojemność min. 72 l. Czy tutaj jest sens kierować się wyższą klasą tj. A+ zamiast A?

Co sądzicie o tym?

https://mediamarkt.pl/agd-do-zabudowy/plyta-electrolux-ehi-6740-fok-2?gclid=CMaDxtvv8s0CFQUq0wodLGkPyw

- Mikrofala - budżet ok. 1000

- Lodówka - budżet około 2200 zł - wolnostojąca, szerokość 60cm, wysokość min. 1800 mm. Zależy nam na dużej pojemności.

- okap raczej podszafkowy - budżet ok 500zł - z możliwością podłączenia do wentylacji (czy tutaj klasa oszczędności ma w ogóle znaczenie?)

Wszystko poza lodówką pod zabudowę.
    ewejac
    Level 11  
    Witam,

Odradzam piekarniki parowe AEG. W piekarniku parowym AEG KB 9820E-m po 6 latach używania średnio 2 razy w miesiącu wypadła dziura w obudowie (załączam zdjęcie). Uwaga powoduje zwarcie instalacji i może być niebezpieczny! Producent niestety nie bierze odpowiedzialności za wadę:(. Może ktoś zna sposób jak naprawić?

Pozdrawiam!