logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G580 - Ułamane gniazdo klawiatury na płycie głównej

barteklbn 06 Sty 2016 12:09 7149 10
REKLAMA
  • #1 15305837
    barteklbn
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam,

Podczas czyszczenia komputera zrobiłem rzecz niesłychanie głupią. Mianowicie ułamałem gniazdo/slot od taśmy klawiatury na płycie głównej. Ułamany został zatrzask którym należało uwolnić taśmę poprzez pociągniecie go i podniesienie "do góry".Próbowałem sprawę rozwiązać taśmą klejącą, niestety to zbyt niestabilne rozwiązanie - działa część klawiatury ponieważ taśma nie jest dobrze dociśnięta. Próbowałem również poprzez doklejenie zapałki tak aby taśma się trzymała poprzez docisk klawiatury od góry, niestety podobne efekty. Wszystko to kiepskie sposoby ale nie mam pojęcia o elektronice i ratowałem się czym się da. Czy ma ktoś może jakiś pomysł? Czy istnieją kleje? Materiały podobne w konsystencji np do modeliny? Czy ewentualnie w serwisie istnieje sposób na sensowną naprawę tego czy konieczna będzie wymiana płyty głównej?

Lenovo G580 - Ułamane gniazdo klawiatury na płycie głównejIMG_08..JPG (740.49 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Widoczny na zdjęciu czarny element to właśnie ułamany z zawiasików zatrzask przytrzymujący taśmę.

Z góry dziękuje za pomoc niezręcznemu laikowi :)
  • REKLAMA
  • #2 15305865
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1538
    Tylko wymiana gniazda wchodzi w grę.
  • REKLAMA
  • #3 15305875
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Jeśli zatrzask wyskoczył bez uszkodzenia gniazda, to da się go wsadzić na miejsce. Jeśli gniazdo ma połamane uchwyty na zatrzask, to tylko i wyłącznie wymiana gniazda. Żadne inne kombinacje tutaj nie przejdą.
  • REKLAMA
  • #4 15305877
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1285
    barteklbn napisał:
    Czy ewentualnie w serwisie istnieje sposób na sensowną naprawę tego
    - wystarczy aby serwis poszukał na starych płytach głównych identyczne rozmiarowo złącze i przełożył zatrzask.
    Bo z tego co zrozumiałem - ułamał się zatrzask?
  • #5 15305880
    barteklbn
    Poziom 8  
    Czy istnieje techniczna możliwość wykonania takiej naprawy? To wszystko jest na tyle miniaturowe, że wymiana samego gniazda wydaje się niemożliwa.

Ułamany jest jeden bok czarnego zatrzasku, i kawałek "zawiasiku" w samym gnieździe po przeciwnej stronie co zatrzask.
  • #6 15305908
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2774
    Oczywiście. Dla kogoś ze sprzętem i doświadczeniem to żaden problem.
  • REKLAMA
  • #7 15306176
    michal_war
    Poziom 9  
    Cześć,

mam ten sam problem w moim Lenovo Ideapad S300 - przy wymianie obudowy ułamałem mocowanie zatrzasku taśmy od klawiatury na płycie głównej, które niestety nie było bardzo solidne...
    W Internecie znalazłem oznaczenie płyty - VIUS3/VIUU4 LA-8951P. Na wszelki wypadek podaję również S/N: CB19372829, P/N: 59358141.

Proszę polećcie kogoś w Warszawie, kto będzie umiał się tym zająć.

Dodam jeszcze, że próbowałem różnych "sztuczek" z Internetu, typu taśma klejąca, kropelka, itp. i niestety chyba tylko pogorszyły sprawę.

Dzięki za pomoc!
  • #8 15306270
    boro1234567
    Spec od komputerów
    barteklbn napisał:
    Czy istnieje techniczna możliwość wykonania takiej naprawy? To wszystko jest na tyle miniaturowe, że wymiana samego gniazda wydaje się niemożliwa.

Jedna z prostrzych napraw, warunek odpowiedni sprzęt.
  • #9 15306494
    barteklbn
    Poziom 8  
    A czy ktoś z was mógłby oszacować koszt naprawy? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że cena zależy od miejsca/serwisu itd ale chodzi mi o szacunkową wartość ?
  • #10 15307621
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Szacowane koszty w granicach 150-200.
  • #11 15358317
    sumek
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich forumowiczów.Dziś miałem podobny problem z złączem taśmy klawiatury wyłamała mi się gdy próbowałem się dobrać do środka by wymienić zawias.wydawało by się ,że Lenovo czyli IBM będzie zrobione jak na firmę taką jak IBM solidnie ,ale jak widać też dopadło ich celowe postarzanie produktów.Więc do rzeczy po poczytaniu wielu porad zastosowałem taki patent na to łącze tak jak koledzy doradzali trzeba wyciąć pasek szeroki tak na 5-8mm i długi tak jak szerokość taśmy klawiatury z pudełka zapałek oraz taki sam z butelki pet np po coli i razem z taśmą wepchnąć delikatnie do gniazda tak by kreska na taśmie zrównała się z kreską na płycie. Potem trzeba taśmę przykleić do płyty taśma klejącą lub czymś tak by taśma klawiatury się nie wysunęła,potem jeszcze trzeba docisnąć dla pewnego styku to łącze ja użyłem 2 paski twardej gąbki takiej jak w sklepie elektronicznym gdy wysyłają scalaki ,ale myślę że gąbka np z karimaty będzie też ok grubość jak się ściśnie to +- 4 mm a prostokąt wycięty tak by przykrywało całe łącze i trochę taśmy, ale tak by nie zachodziło na obudowę.Później dociskamy klawiaturą i skręcamy dla pewności można gąbkę przykleić taśmą tak by się nie przesunęła.Jak na razie działa wszystko.Koledzy jak komuś się przyda to co napisałem będę rad sorki za błędy ort i stylistyczne.Pozdrawiam sumek

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ułamanym gniazdem klawiatury na płycie głównej laptopa Lenovo G580 podczas czyszczenia. Złamał zatrzask, co uniemożliwia prawidłowe podłączenie taśmy klawiatury. Użytkownik próbował różnych tymczasowych rozwiązań, takich jak taśma klejąca i zapałki, ale nie przyniosły one oczekiwanych rezultatów. Forumowicze sugerują, że jedynym trwałym rozwiązaniem jest wymiana gniazda, a w przypadku uszkodzenia uchwytów zatrzasku, konieczna może być wymiana całej płyty głównej. Wskazano również, że naprawa jest wykonalna przez serwis z odpowiednim sprzętem i doświadczeniem. Koszt naprawy szacowany jest na 150-200 zł. Użytkownik z podobnym problemem w Lenovo Ideapad S300 również poszukiwał pomocy w Warszawie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA