Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Buderus Logamax plus GB072 20 - Praca bez sterownika RC300

marcbytom75 06 Sty 2016 13:41 3156 19
  • #1 06 Sty 2016 13:41
    marcbytom75
    Poziom 2  

    Witam

    Mam pytanie o możliwość pracy pieca Buderus Logamax plus GB072 20 kW, zastosowanego do ogrzewania podlogowego, ktore jest sterowane automatyka Salus. W kazdym pomieszczeniu sa Termostaty ktore steruja elekrozaworami. Niestety mam zamontowany sterownik RC300 który mierzy temperaturę w jednym pomieszczeniu, a to następnie steruje piecem. W następstwie po osiągnięciu wskazanej temperatury sterownik wyłącza piec, a ten nie dogrzewa innych pomieszczeń.

    Proszę o poradę

    0 19
  • #2 06 Sty 2016 14:03
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Ustaw wpływ temperatury pomieszczenia na pomieszczenia na zero.

    Chociaż moim zdaniem korzystniej jest obniżyć temperaturę na podłogówkę, tak aby pracowała prawie cały czas i nie przegrzewała pomieszczenia.
    Ale Salusy byłyby niepotrzebne :(

    0
  • #3 06 Sty 2016 14:11
    marcbytom75
    Poziom 2  

    Zgadza się, tylko ze piec ciagle pracuje i to wzgledem jednego pomieszcenia wiec te pomieszczenie wplywa na pozostale, wczesniej montowalem teroregulatory pokojowe wlasnie by byc niezaleznym. Miec stala dla podlogowki temperature ( dlatego zakupilem kondesat ) i regulować wedlog potrzeb kazdego pomieszczenia. Odpinam sterownik, mostkuje kabel z pieca i lipa

    0
  • #4 06 Sty 2016 15:05
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    marcbytom75 napisał:
    Odpinam sterownik, mostkuje kabel z pieca i lipa


    Zwierasz szynę bus. Możesz uszkodzić automatykę.
    Załóż mostek na zieloną wtyczkę.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Zmniejsz delikatnie przepływ przez pętle, które przegrzewają.
    Zwiększ tam gdzie nie dogrzewa.

    Ja dążyłbym do tego aby wszystkie pomieszczenia nagrzewały się podobnie aby nie wyłączać poszczególnych.

    Masz sterowanie pogodowe?

    0
  • #5 06 Sty 2016 15:38
    marcbytom75
    Poziom 2  

    nie, nie mam. Tylko ten RC300 i Salusy w pokojach. Na obecna chwile każde pomieszczenie osiągnęło temperaturę wiec zawory zamknęły pętle , natomiast salon dalej jest ogrzewany. I tu pojawia się problem, jak osiągnie temperaturę to sterownik RC300 wyłączy piec a w miedzy czasie spadnie temp w pokojach pośrednich a piec o tym nie dostanie informacji tak wiec nie ogrzewa ich. Jestem elektrykiem i wielokrotnie spotkałem się z obwodami sterowanymi termostatami pokojowymi regulującymi elektrozawory. Źródło wody pochodziło np. z pompy ciepła tak wiec do mieszkań doprowadzana była o stałej temp. Tak chciałbym mieć w swoim przypadku z tym ze mam piec. I w ogólnym problemie komunikacja odbywa się wyłącznie pomiędzy piecem a salonem, a jak wiadomo przy podłogowym problem stanowi jego bezwładność i w momencie dłuższego braku cieplej wody, podłoga po prostu wystyga, a to wiąże się z kolei z większym zapotrzebowaniem na gaz by ją ponownie ogrzać

    0
  • #6 06 Sty 2016 16:18
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Załóż zwore na zielonej wtyczkę w kotle.
    Ustaw na kotle temperaturę jaką chcesz aby kocioł trzymał.

    1
  • #7 07 Sty 2016 15:19
    rogera
    Poziom 15  

    Jeżeli aktywny jest tryb regulacji wg temperatury zewnętrznej (bez uwzględnienia temperatury w pomieszczeniu), w celu zapewnienia bezpośredniego dostępu i łatwej obsługi zaleca Producent instalację modułu obsługowego w pomieszczeniu reprezentatywnym. Alternatywnie w tym trybie regulacji możliwa jest również instalacja modułu obsługowego na urządzeniu
    grzewczym.
    Pomieszczenie wiodące to pomieszczenie w mieszkaniu, w którym zainstalowano moduł obsługowy w charakterze regulatora. Jeśli regulacja wg temperatury pomieszczenia jest włączona, temperatura w tym pomieszczeniu służy jako wielkość sterująca całej instalacji.
    Jeśli jest włączona regulacja wg temperatury zewnętrznej z uwzględnieniem temperatury w pomieszczeniu, temperatura w pomieszczeniu służy jako dodatkowa wielkość sterująca.
    W przypadku regulacji wg temperatury pomieszczenia i regulacji wg temperatury zewnętrznej z uwzględnieniem temperatury w pomieszczeniu jakość pracy sterownika zależy od miejsca instalacji
    Według powyższych zaleceń należy więc dokupić i zamontować czujnik zewnętrzny i zmienić typ regulacji na : Regulacja wg temperatury zewnętrznej lub zmienić pomieszczenie wiodące zamontowania RC300 na pomieszczenie w którym najtrudniej jest dogrzać lub ma panować najwyższa temperatura względem innych pomieszczeń.

    1
  • #8 04 Wrz 2017 09:58
    j-jarek
    Poziom 6  

    Witam,
    mysle, ze mam podobny problem. Poniewaz mam w domu uzytkownikow ktorzy nie zamierzaja nic zmieniac w ustawieniach, nabylem oryginalny zestaw sterowania do kotla buderusa logomax plus gb062 24Hv2 + sprzeglo hydrauliczne - do tego mam podlogowke i grzejniki. Oba uklady sterowane za pomoca RC300+mm100 i RC200+mm100. Polaczenia elektryczne robilem sam. Uklad nie pokazuje zadnych bledow i wszystkie wskazania wygladaja na prawidlowe. Testy pomp przeprowadzilem i dzialaja. Wszystkie temperatury sa poprawne, starty palnika i godziny pracy (chyba) tez. Temperatury w pomieszczeniach sa rowniez poprawne. Natomiast piec nie startuje. Zmuszenie go reczne poprzez zadanie temperatury grzejnikow powoduje, ze sie uruchamia i stabilizuje na poziomie ok 25 stopni (pompy obiegów nie dzialaja, wiec jest ok - ogrzewane jest tylko sprzegło). Natomiast zadne ustawienia w rc300 i rc200 nie sa w stanie zmusic kotla do pracy. Sprawdzilem polaczenie jeszcze raz (po przeczytaniu tego watku) i jest w porzadku. Czy ktos jest w stanie podac mi ustawienia ktore uruchomia na 100% system, zebym byl pewny, ze przy takich powinno to dzialac?
    W domu rano mam 18 stopni, pod wieczor robi sie 19.5 wiec przy pracy w ruchu jest ok, ale ogladajac tv robi sie chlodno. No i idzie zima i chcialbym, zeby wszystko bylo poprawnie ustawione.
    Z gory dziekuje za pomoc,
    pozdrowienia
    jarek

    0
  • #9 28 Lis 2017 13:54
    DarioKrak
    Poziom 2  

    Witam, czy udało się rozwiązać problem ze sterowaniem Buderusem z poziomu Salusa? Myślę o dokładnie takiej samej konfiguracji...
    W Salusie dostępny jest jeszcze moduł PL07 sterowania kotłem i pompą - który włącza / wyłącza kocioł i pompę.

    W Buderusie znalazłem możliwość "Podłączenie regulatora temperatury zał/wył" (bezpotencjałowy) - czy to nie rozwiązałoby problemu? RC300 byłby niepotrzebny - tylko Salus kontrolowałby pracę pieca

    0
  • #10 30 Lis 2017 20:03
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    RC300 jest zaawansowanym sterownikiem, który bierze bardzo dużo czynników pod uwagę. Zmienia temperaturę na kotle tak aby kocioł pracował zawsze w swojej najwyższej sprawności.

    Dobrze ustawiony reguluje temperaturą pomieszczenia z dokładnością do 0,2*C

    Co chcecie uzyskać wymieniając ten regulator za prawie 1000zł na prymitywny z histerezą 1*C za 100zł?

    Przy histerezie załączania 1,0*C histereza temperatury może sięgać 2,0 - 2,5*C w pomieszczeniu.

    Dodatkowo stała temperatura kotła ustawiona z "Zapasem" obniża średnią sprawność kotła. (podnosi rachunki za gaz)

    0
  • #11 01 Gru 2017 11:57
    DarioKrak
    Poziom 2  

    Zgadza się, ale nie rozwiązuje to głównego problemu z postu:

    "jak osiągnie temperaturę to sterownik RC300 wyłączy piec a w miedzy czasie spadnie temp w pokojach pośrednich a piec o tym nie dostanie informacji tak wiec nie ogrzewa ich."

    W mojej instalacji jest podobnie - tzn. mam trzy kondygnacje z pokojami na północ/ południe - będą znaczne różnice temperatur w różnych pomieszczeniach. Dlatego w każdym pomieszczeniu mam niezależny regulator VS10WRF. Przy użyciu RC300 pojawia się problem, że gdy w pomieszczeniu regulatora (np. salonie) osiągnięta zostanie zadana temperatura, piec zostanie wyłączony - pomimo tego, że inne obwody w innych pomieszczeniach powinny grzać.

    0
  • #12 01 Gru 2017 12:21
    j-jarek
    Poziom 6  

    Piracik ma racje. Zainstalowano mi piec gb072 w istniejacej instalacji. Poprosilem o sterowanie dwoma obiegami grzewczymi niezalezne i w ramach wywiazania sie z zadania zamontowali do pompy podlogowki salusa (ktorego chetnie za polowe ceny odsprzedam - wisial 2 miesiace na scianie - jeszcze gdzies mam gwarancje i pudelko). I powiedzieli, ze ustawiam temperature na piecu i na salusie i wszystko dziala. Efekt jest taki, ze ja mialem robic za regulator mocy, a sterownik w zaleznosci od temperatury pomieszczenia mial wlaczac pompe podlogowki. Wiec latem, jak temperatura spadnie ponizej zadanej (jako nocnej albo dziennej), tez pompa bedzie chodzila na 'sucho' - bez sensu. Po przeczytaniu ladnych kilkudziesieciu stron na forach doszedlem do wniosku, ze oryginalne sterowniki sa najlepsze i nie ma co sie pakowac w cos co jest zastepcze bo nie jest ideologia, zeby kazdy, zeby zaczac sterowac musial zrozumiec jak to dziala. Ma byc taka temperaturaj jaka chcemy a nie jaka nam sie uda wyregulowac. To ma obslugiwac kazdy w domu (razem z dziecmi od 7 roku zycia), nie tylko ja.
    Po analizie - diagnozie gdzie co jest do instalacji dolaczylem (przy pomocy instalatorow kotla) sprzeglo hydrauliczne, jeszcze jedna pompe i dwa zawory zwrotne w ukladnie. Sam dokupilem 2xMM100, RC300 i RC200. Razem wszystko dziala jak nalezy. Jeszcze troche przestawiam ustawienia bo nie chodzi dokladnie tak jak mysle. Wymieniam tez 2 grzejniki - jeden dwuplytowy na 3 plytowy i drugi 1 plytowy na dwuplytowy. A to dlatego, ze sprawnosc ukladu rosnie, ze spadkiem temperatury na piecu, wiec dluzej moge utrzymac nizsza.
    Jest prawda, ze uklad jest sterowany dwoma czujnikami temperatury kazdy w innym pomieszczeniu i pozostale sie dostraja do nich. Czy to jest wada czy zaleta - zalezy od uzytkownikow. Mozna ustawic temperature powrotu na piecu i sterowac bezposrednio grzejnikami - ale mamy wtedy inny uklad.
    Natomiast bylbym wdzieczny piracikowi, gdyby zechcial zdradzic kilka tajemnic (moze byc prywatnie) odnosnie ustawien rc300 i rc200, zeby uzyskac temperatury z dokladnoscia do 0.2 stopnia.

    pozdrowienia
    jarek

    0
  • #13 02 Gru 2017 00:17
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    DarioKrak napisał:
    jak osiągnie temperaturę to sterownik RC300 wyłączy piec a w miedzy czasie spadnie temp w pokojach pośrednich a piec o tym nie dostanie informacji tak wiec nie ogrzewa ich."


    Przeczytałeś instrukcję? W którym miejscu jest napisane, że RC300 wyłączy kocioł (nie piec).

    Jeśli osiągnie temperaturę to obniża parametry na kotle. Jeśli regulator wisi w miejscu niekorzystnym to wystarczy podłączyć czujnik NTC10 i zawiesić w miejscu odpowiednim.
    Efekt regulator wisi w pomieszczeniu x a mierzy temperaturę z pomieszczenia y.

    Po za tym, jeśli przegrzewa lub nie dogrzewa to jest to w 90% wina nieodpowiednich nastaw lub złego rozumienia w jaki sposób kocioł powinien się sterować i przez to złego nastawienia parametrów regulatora.

    Salus to jakby tak zobrazować np. zamiast pedału gazu w samochodzie włącznik do przyspieszania. Czyli możesz tylko przyspieszać lub zwalniać. Nic pośredniego.
    RC300 w tym porównaniu to aktywny tempomat z wbudowaną opcją eco driving Może to zobrazuje w jaki sposób chcesz sterować swoim pojazdem o nazwie ogrzewanie :)

    Dodano po 7 [minuty]:

    j-jarek napisał:
    Natomiast bylbym wdzieczny piracikowi, gdyby zechcial zdradzic kilka tajemnic (moze byc prywatnie) odnosnie ustawien rc300 i rc200, zeby uzyskac temperatury z dokladnoscia do 0.2 stopnia.


    Opisz coś więcej na priv

    Jakie masz nastawy. Kiedy i o ile nie dogrzewa lub przegrzewa. Jaki jest budynek.

    0
  • #14 02 Gru 2017 15:25
    DarioKrak
    Poziom 2  

    @piracik - sorry, ale nadal nie odniosłeś się do głównego problemu poruszonego w wątku - przeczytałeś pierwszy post marcbytom75?

    "Przeczytałeś instrukcję? W którym miejscu jest napisane, że RC300 wyłączy kocioł (nie piec). "

    marcbytom75 stwierdził empirycznie, że RC300 wyłącza kocioł po osiągnięciu zadanej temperatury.

    Ja jeszcze nie mam instalacji i właśnie myślę jak rozwiązać problem niezależnego sterowania temperaturą w pomieszczeniach (oddzielne obiegi oraz regulatory temp) - to jest cel instalowania sterowania Salusa i RC300 tego zupełnie nie załatwia. Jeśli nie Salus to jak to zrobić w systemie Buderusa?

    0
  • #15 02 Gru 2017 16:49
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Powiesić RC300 w odpowiednim miejscu. Jeżeli nie ma takiej możliwości to wyprowadzić zewnętrzny czujnik temperatury wewnętrznej do pomieszczenia które jest reprezentatywne jeśli chodzi o temperaturę.

    Jeśli takiej możliwości również nie ma to pozostaje tylko regulacja pogodowa plus głowice na grzejnikach i przepływy na podłodze.

    Ps. Ja mam kilka osiedli gdzie jednym sterownikiem ogarniam 2 - 4 bloki mieszkalne.
    Skoro się da tak sterować osiedlem ok. 120 mieszkań ...

    ale z drugiej strony skoro marcbytom75 stwierdził na podstawie swojej jednej instalacji, że się nie da to pewnie się nie da :lol:

    0
  • #16 02 Gru 2017 19:06
    DarioKrak
    Poziom 2  

    piracik napisał:
    Powiesić RC300 w odpowiednim miejscu. Jeżeli nie ma takiej możliwości to wyprowadzić zewnętrzny czujnik temperatury wewnętrznej do pomieszczenia które jest reprezentatywne jeśli chodzi o temperaturę.

    Jeśli takiej możliwości również nie ma to pozostaje tylko regulacja pogodowa plus głowice na grzejnikach i przepływy na podłodze.


    Sorry, ale cały czas piszesz ogólnikami unikając odpowiedzi na główne pytanie:
    Jak rozwiązać problem niezależnego sterowania temperaturą w pomieszczeniach (oddzielne obiegi oraz regulatory temp)

    W instalacji jest tylko podłogówka, nie ma grzejników. Są duże różnice temperatury w pomieszczeniach z powodu wielkości okien oraz lokalizacji (północ/ południe)

    Pomiar temp. w jednym pomieszczeniu nie jest rozwiązaniem -więc RC300 z jednym miernikiem temp. nie jest dobrym rozwiązaniem

    Nie da się? Nie wiesz jak?

    System Salusa adresuje dokładnie ten problem mając niezależnie sterowniki temperatury w każdym pomieszczeniu spięte z listwą oraz siłownikami na poszczególnych obiegach grzewczych
    https://www.salus-controls.pl/produkty/sterowanie-offline-ogrzewanie-podlogowe

    Tak więc - czy da się to zintegrować z Buderusem i jeszcze RC300?

    0
  • #17 02 Gru 2017 21:10
    piracik
    Moderator - Systemy Grzewcze

    Cały czas się kierujesz błędnym rozumowaniem sterowania taką instalacją.

    A ja cały czas powtarzam żebyś się zainteresował jak się steruje w ekonomiczny sposób ogrzewaniem z kotłem gazowym.

    Nie poprowadzę cię za rączkę krok po kroku ponieważ nie znam Twojej instalacji.

    Ustaw mniejszą zależność ogrzewania od temperatury w pomieszczeniu, w którym jest RC300

    Ustaw mniejszy przepływ przez pętle pomieszczeń które przegrzewają, a większy przez te, które niedomagają.

    Pomyśl trochę. Powierzchnia grzania, temperatura tej powierzchni bezpośrednio wpływają na temperaturę w pomieszczeniu.

    Zastanów się co zrobić aby grzało cały czas bez wyłączania, a nie przegrzewało.
    EUREKA - obniżyć temperaturę czynnika :D

    A autor tematu? Zamontował niepełne sterowanie i stwierdził, że jest do d...y.

    RC300 jak i kocioł kondensacyjny bez czujnika temperatury zewnętrznej jest trochę bez sensu.

    Dodano po 7 [minuty]:

    DarioKrak napisał:
    Tak więc - czy da się to zintegrować z Buderusem i jeszcze RC300?


    Nie. Nie da się. Ten system upośledza sterowanie z kotła!

    Wiesz co to jest bezwładność układu? Wiesz ile czasu podłogówka się rozgrzewa i ile czasu stygnie?
    Dodaj do tego czasu ogromną histerezę załączania Salusa.
    Ewekt ? Napisze to już któryś raz. 2 - 3 *C histerezy temp w pomieszczeniu i zero komfortu cieplnego.

    Ale Twój cyrk i Twoje małpki. Rób co chcesz. Tylko nie wprowadzaj w błąd innych.

    0
  • #18 13 Mar 2018 00:12
    Arbiter
    Poziom 13  

    U mnie sprawdza się opcja ustawienia kotłą na moc min tj 3,2kW i pracuje non stop przez 24/dobę - gdy powiedzmy jest 0 na podwórku. Gdy jest -10C wystarczy 4,5. Wyłączyłem wszystkie sterowniki - najbardziej sprawdza mi się jak raz na kilka dni zwiększę lub zmniejszę moc ręcznie. Bezwładność podłogówki jest naprawde duża i przy takich regulacjach mocy raz na kilka dni temperatura w domu nei zmienia się nawet o 0,5C

    0
  • #19 13 Mar 2018 09:20
    j-jarek
    Poziom 6  

    W aptekach sa termometry z przelacznikiem na pomiar w domu - wtedy mozna dolozyc jedna cyferke ustawiajac moc, czyli zamiast 3.2 w temp 0 stopni ustawic 3.22 na kotle (albo piecu jak kto woli). Po zrobieniu charakterystki zaleznosci temperatury zewnetrznej od mocy kotla (albo odwrotnie - jak kto lubi) bedzie mozna odczytywac i istawiac na biezaco. Zarowno kociol jak i termometr beda w pelni wykorzystane.
    pozdrowienia

    0
  • #20 13 Mar 2018 19:28
    Arbiter
    Poziom 13  

    Kocioł nie umożliwia tak minimalnych zmian - leci to co 0,1kW a czasami co 0,2kW. Wcale nie trzeba podążać za temperaturą, wystarczy raz na dobę lub dwie zmienić moc kotla obserwując temperaturę (przy podłogowym)

    0