Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic Viera TX-40CS520E - Jak zresetować do ustawień fabrycznych bez obrazu

06 Sty 2016 16:26 3753 4
  • Poziom 9  
    Witam,

    Rodzice kupili 8 dni temu TV Panasonic Viera TX-40CS520E.
    Ja i oni jesteśmy z niego bardzo zadowoleni, aż do dzisiaj.

    TV rano został wyłączony jego oryginalnym pilotem. Po kilku godzinach tata włączył go pilotem dekodera NC+ wifiBOX+ -DSIW74 (pilot posiada dodatkową funkcjonalność pilota uniwersalnego, została ustawiona na nim pod klawiszem TV obsługa tego Panasonic'a). Po włączaniu pojawia się dźwięk z HDMI1 ( wspomniany dekoder NC+), matryca ewidentnie podświetla się ale nie ma żadnego obrazu (ale widać poswiate podświetlenia, że ekran robi się z wyłączonego taki ciemnofiloetowy). Podłączyłem jakieś stare DVD manty przez euro złącze i pilotem na ślepo zmieniłem złącze na euro, ma dźwięk brak obrazu. Oczywiście po wciśnięciu klawisza menu i tym podobnych na pilocie, na ekranie nic się nie pojawia.

    Albo rodzice mają niesamowitego pecha i Tv się zepsuł albo mam jeszcze takie podejrzenie, że tata tym trybem telewizora w pilocie dekodera coś poprzestawiał w ustawieniach TV.

    Niestety, w instrukcji opisany jest procedura resetowania do ustawień fabrycznych, ale żeby ją zrobić trzeba pilotem przedrzeć się przez kilka poziomów menu. Bez obrazu raczej niewykonalne.

    Czy zna ktoś jakieś kody do wpisania na pilocie lub kombinacje przycisków do wciśnięcia na telewizorze (bez pilota) tak aby zresetować ustawienia do fabrycznych ?
    Zdecydowanie wolałbym wyeliminować tą możliwą, niezamierzona zmianę ustawień, zanim zapakuję i zwiozę TV do serwisu.
  • Poziom 43  
    Czy wyłączyłeś go całkowicie na kilkadziesiąt sekund (wtyczka wyjęta z gniazdka) i po ponownym połączeniu wtyczki spróbowałeś uruchomić oryginalnym pilotem?
  • Poziom 9  
    Tak.
    Był wyłączony przez kilka minut.
    Potem próbowałem włączyć oryginalnym pilotem. Brak obrazu.

    Znowu wyłączyłem z gniazdka. Po kilku minutach podłączyłem do prądu i włączałem przodkom na tv. To samo. Dźwięk z dekodera jest, obrazu brak.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    q2cz napisał:
    Czy zna ktoś jakieś kody do wpisania na pilocie lub kombinacje przycisków do wciśnięcia na telewizorze (bez pilota) tak aby zresetować ustawienia do fabrycznych ?


    Po długich poszukiwaniach wydaje mi się, że ta procedura działa dla tego modelu (ale nie mogę zweryfikować bez obrazu):

    1) Włączamy TV (np. przyciskiem Power na panelu sterowania z prawej strony telewizora lub pilotem),
    2) Naciskamy i przytrzymujemy około 5-10 sekund przycisk Power na panelu sterowania z prawej strony telewizora. TV powinien prze restartować się (wyłączyć i włączyć).

    Postaram się sprawdzić jak będzie już sprawny.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Serwis stwierdził konieczność wymiany całej matrycy (i kij wie jeszcze czego z nią związanego). Normalnie żeby już po 8 dniach od rozpakowania takie coś padło, pech straszny.