Witam
W sprawach mikrokontrolerów AVR i programowania jestem zupełnie zielony.
Chciałem jednakże wykonać sobie dobrze znany wszystkim tester elementów z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1501377.html
Posiadam UNO R3 (klon Arduino) i chciałbym za pomocą złącz ICSP zaprogramować ATmege 8, która to właśnie jest użyta w tym projekcie. Jako laik myślałem że da się to zrobić wgrywając kod przez Arduino IDE ale zauważyłem że jest on w rozszeżeniu .hex a jak wiadomo za pomocą IDE wgrywa się kod .ino. Zauważyłem też że jest drugi wsad do pamięci eprom i że należy ustawiać też fuse bity. Jako że z programowaniem miałem do czynienia jedynie pisząc jakieś proste programiki na Arduino (mruganie diodami itp.) nie mam pojęcia jak się za to zabrać . Sporo czytałem ale nie znalazłem nigdzie opisu wgrywania przez ICSP arduino, czytałem coś że robi się to w WinAVR lub w AVR Studio ale ja nie mam pojęcia jak wgrać główny kod, wsad do epromu i jak ustawić te fuse bity. Czy wogóle jest możliwość wgrania kodu przez Arduino? Prosiłbym o opisanie mi całej procedury od początku KROK PO KROKU. Będę BARDZO wdzięczny za pomoc
.